söndag 7 november 2010

Grått i november

Nu känner jag mig trött och jag har ingen lust till någonting. I fredags körde jag lite rullskidor, men det blev mörkt fort och jag var inte utrustad med lampa eller reflex så jag hann bara köra 10 km. I går sprang jag 8 km och huttrade i kylan och blåsten. Kroppen känns seg och på morgnarna känns det som om ett förkylningsvirus vill föröka sig i mig. Jag har tidigare sett fram emot nästa veckas konferens i Storhogna, men det är ingen idé att ta med skidor för det finns ingen snö. Lite snö mitt i november hade piggat upp, men nu känns det som en besvikelse, som en dålig julklapp. Det kanske blir en löptur över fjället i stället eller promenad med stavar. Jag hade lagt upp två träningspass på skidor i förväg i min träningsdagbok men nu raderar jag detta.

Grå, grå, grå
Alla månader har sin charm utom november. Under oktober kan det fortfarande vara fina dagar med sol och höstlöv, men i november tappar solen orken och löven färgen. Nyss var kroppen brun, men nu är den en blekare nyans av vitt. Halloween och allhelgonadag - spöken, död, andar och äckligt plockgodis - passar bra i november. Två av Sveriges mest kända krigarkungar - Gustav II Adolf och Karl XII - dog också i november, en i kylig novemberdimma i Lützen och en fick plötsligt väldigt ont i huvudet vid norska gränsen och dog. Orsaken var en kula avlossat från något håll, oklart vilket. Jag tror att det var en svensk som var trött på att kriga i november.

Flyttfågeln i oss
Nästa år måste jag iväg till ett varmare och soligare ställe under novemberlovet så man slipper se sitt likbleka ansikte hela november. Vi borde vara som flyttfåglar, åtminstone några veckor i november. Förråden av vitamin D behöver fyllas på. Sen kan man härda ut några grå dagar och räkna ner till julen och Vasaloppet. December är ganska fint med alla ljus och all snö (vanligtvis). Men i november är allt grått eller nyanser av grått. Vad ska man med färgseendet då? Nästan alla däggdjur är ju färgblinda. Det är väl därför som många däggdjur ser så dystra ut jämfört med fåglarna som kvittrar så glatt och ser världen i nästan dubbelt så många färger som vi och begriper att lämna den också när gråheten tar över. De betande däggdjuren fattar ingenting utan tuggar i sig grått gräs och gråa kvistar under en grå himmel året om.

Fåglar härstammar från dinosaurer och ärvde även deras färgseende med fyra olika sorters tappar. Däggdjuren försökte undvika dinosaurernas skarpa blick och levde i skuggorna, i hålorna och på natten och på natten finns inga färger och utvecklingen ledde till att däggdjuren tappade alla tappar utom två, de som reagerar på blått och grönt. Däggdjuren förlorade färgseendet för på natten är alla katter grå. När dinosaurerna dog ut vågade sig däggdjuren ut i ljuset och de som klättrade upp i träden återfick en del av färgseendet i sin jakt på mogna frukter och partners. Det är därför högre primater och människor har tre tappar, för rött, grönt och blått. Men det är en ganska sen mutation och det är inte så ovanligt att färgseendet blandas bort i den genetiska kortleken. Nästan en av tio män är färgblinda (8%), medan endast en kvinna av hundra är det.

No More November
Det här var ju knappast ett inspirerande inlägg, men man måste ju vara lite deppig ibland också. Jag gillar bara november när det finns snö. Nästa år ska jag vara långt härifrån vid den här tiden.

Det här ska ju vara en blogg om löpning och hjärnan och det var det jag tänkte skriva om för en kvart sedan, men det blev ett inlägg om svenska kungar och fåglarnas färgseende när det här var klart. Den här bloggen måste vara en av de mest spretiga löparbloggarna. Tur att jag tog med hjärnan också, för det mesta ryms ju under det ordet :).

Notiser och vetenskapsnyheter v 44

Rödbetsjuice bra för hjärnan
I ett par inlägg har jag tagit upp forskning kring rödbetsjuicens stärkande kraft och jag lade t o m upp ett recept på denna inte alltför välsmakande juice. Kanske dags att ta fram juicepressen för oss som är lite äldre, ty nu har forskare i USA funnit att rödbetsjuice ökar blodflödet till hjärnan och motverkar demens. Det är återigen nitraterna i rödbetorna som ger denna effekt. Nitrater finns även i kål, selleri, spenat och vissa sallader. I studien undersökte man 14 personer som är äldre än 70 med MRI och fann att blodflödet till frontalloberna ökade.

Människans evolution tre miljoner år äldre
En trend som funnits ganska länge är att allt visar sig vara äldre än man tidigare trott. Universum bli allt äldre, jorden har blivit äldre, livet har blivit äldre och människan har blivit äldre. Nu har man i ett samarbete mellan matematiker, antropologer och molekylärbiologer funnit att människan och dess närmaste kusin schimpansen skilde sig åt för 8 miljoner år sedan, 3 miljoner år tidigare än gällande teori. Genom att fylla ut de fossila tomrumen med statistiska metoder kom man fram till detta och även att tidiga primater fanns långt innan dinosaurerna dog ut. Läs mer här.

Hårt arbete ger godare mat
Det är allmänt känt att man uppskattar något mer om man jobbar för det. Nu har forskare upptäckt att vi dessutom uppskattar nyttig mat med få kalorier mer om vi tvingas slita för maten. Studien gjordes på möss som fick välja mellan något sött och något nyttigare och när mössen tvingades arbeta hårdare åt de hellre av den nyttiga maten med få kalorier. Arbetet förändrar hur maten smakar. Nu är frågan hur det kommer att påverka utformningen av varuhusen?

Motion håller förkylningar borta
Enligt en amerikansk studie minskar risken med hälften och dessutom blir förkylningarna lindrigare. Det stämmer definitivt för mig. Sedan jag började träna regelbundet och äta nyttigt har min förkylningsfrekvens sjunkit rejält. Från kanske 3-4 infektioner per år till 1-2 och dessutom är de kortvariga och lindriga. Men om det beror på löpningen, D-vitamin eller på att jag mår bättre, det är svårt att veta.

Meditation förlänger telomerer
Forskare har upptäckt att meditation ökar aktiviteten av enzymet telomerase i vita blodkroppar. Det är inte meditationen i sig, utan individens känsla av att må bra, som ökar aktiviteten av enzymet. Det är första gången man hittar en sådan länk mellan psyke och telomerase. Telomerase är ett enzym som är viktigt för cellernas långsiktiga överlevnad genom att förlänga och reparera telomererna längst ut på kromosomerna. Telomererna skadas varje gång en cell delar sig och till slut finns det inga telomerer kvar och då dör cellen. Många religioner, inte minst buddhismen, förespråkar meditation och de kanske är något på spåren. Inte evigt liv kanske, men ett lite längre och lyckligare liv.

Två miljoner år mellan sten och yxa
Hur kunde det ta två miljoner år för människan att gå från en vässad sten till en stenyxa? Hjärnforskare, arkeologer, antropologer och folk som jobbar med flintsten har i ett unikt samarbete studerat detta och kommit fram till att det berodde på att hjärnan inte var stor nog. För att tillverka och använda en yxa krävdes ett teknologiskt hopp, vilket ställde stora krav på våra förfäders hjärnor. Sedan dess har människan gjort många teknologiska hopp, från stenålder till jordbrukssamhälle till industrisamhälle och nu till informations- och kunskapssamhälle. Men dessa hopp har skett utan att hjärnan har vuxit, teknologin har gått före hjärnan. Våra hjärnor har nyss lärt sig hantera en stenyxa, men det är knappast någon som jobbar med en sådan idag.

8 kommentarer:

  1. Hej
    Har nyss upptäckt din blogg. Den lyser ivarje fall upp mitt mörka november ska du veta. Mitt intresse ligger mer åt hjärna än löpning, men du inspirerar mig i min träning också. Det är facinerande hur du kan veta så mycket. Fortsätt att dela med dig och TACK.

    SvaraRadera
  2. Men du, är du inte med på Novemberfesten? Den hjälper! För precis om du avskyr jag november, hela vintern om jag ska vara ärlig, och hade GÄRNA bott någon annanstans fram till april.Men jag kan inte köra på i gamla hjulspår så i år vänder jag tankarna! Gör november till en stor fest!
    Med tanke på hur galet mycket rödbetor, kål och sallader jag äter , plus att jag motionerar, så borde jag kunna hålla knoppen hyfsat fräsch. Och godast är mina grönsaker när jag tränat hårt. :-)

    SvaraRadera
  3. Tack Anonym! Det värmde verkligen, särskilt idag då allt kändes grått och hopplöst. Roligt att du är intresserad av hjärnan, det kommer många fler inlägg om hjärnan framöver:)

    Ja Ingmarie, du har så rätt och du verkar ju göra allting rätt också;)

    SvaraRadera
  4. Haha, kom igen nu! Nov är ok, julen närmar sig och höstmörkret är faktiskt rätt mysigt. Både feb & mars värre enligt min mening...
    lh

    SvaraRadera
  5. Som någon sade: "Vad spelar det för roll att nya mjukvaran är i version 7.2.5 om hjärnan som ska använda dem bara är i version 1.1"

    Håller med dig om november även som solen försöker lysa upp här men den orkar inte så högt. Jag tillåter mig själv att gå lite på tomgång just nu.

    Och du, din blogg har sin alldeles egna och givna nisch bland löparbloggarna!! Så mycket bra vinkling som du har på löpning kompletterat med en hel del evolutionsbiologi, fysiologi och biokemi är det ingen annan som har!

    SvaraRadera
  6. I helgen var det ju kanonväder, blå himmel och sol fredag lördag söndag. I idag måndag börjar dom att spruta konstsnö här i Sundsvall, så snart kan man åka skidor också. Det kommer nog ta ett par dagar att få till något skidspår, så ikväll får jag springa en runda istället och det är inte så dumt det heller. Det är bara sätta på sig pannlampan och reflexvästen och sticka ut:-) Och på torsdag är det skidgång på lunchen.

    SvaraRadera
  7. lh: Ja, det är ett i-landsproblem;) Men jag gillar mars. Då blir det ljusare och man kan åka både skidor och springa.

    Staffan: Tack, det känns bra när en så duktig och driven löpare och person säger så:)

    Martin: Vi har fint här i Storhogan också. Idag gick vi skidgång över fjället och nu ska jag kasta mig i bassägen och skämma ut mig med min dåliga simteknik. Imorrn blir det ett löppass om jag känner mig fräsch;) HÄrligt att det är på gång konstsnö. LÄngtar efter att testa nya skidorna:) Känns bättre nu, jag har varit lite less ett par dagar nu:)

    SvaraRadera
  8. haha. Jag rätt? Det bara LÅTER och VERKAR bra!jag jobbar stenhårt på att lura hjärnan varje dag. ;-)Låtsas att jag bor i ett varmt land eller i alla fall att det är vår snart. Men det är lagom lätt när det blåser nordanvind och näsan är konstant röd...

    SvaraRadera