tisdag 29 september 2020

Runners World - Idrott och lärande hänger ihop

Det tål att upprepas: Löpning är bra för både kropp och hjärna. Ett bevis för det senare är att löpning förbättrar minnet. Nu har forskare även hittat molekylerna som kopplar samman fysisk ansträngning och minne.

I en ny studie från Genèves universitet såg man att ett intensivt konditionspass på 15 minuter förbättrar minnet och förmågan att lära sig motoriska färdigheter. Det visar att konditionsträning borde vara en viktig del av inlärningsprocessen och att idrott är ett viktigt ämne i skolan. Idrott är både lärande och grunden för lärande.

Foto: Inspired Horizons Digital Marketing / Unsplash


Träna ditt minne med löpning

Som löpare vet du att det känns bra efter ett löppass. Du känner en skön blandning av fysiskt och psykiskt välbefinnande. Dessa känslor skapas av endokannabinoider som produceras av kroppen under fysisk ansträngning. De cirkulerar ...

Läs fortsättningen här.



torsdag 24 september 2020

Runners World - Löpning föryngrar dina mitokondrier

Som löpare är du beroende av dina mitokondrier. De förbrukar syret du andas och de ger dig merparten av energin till musklerna i form av ATP. Träning utsätter dessa mitokondrier för stress, vilket leder till att de svagaste dör. Der ger fler och bättre mitokondrier på sikt.

För att springa krävs energi och den skapas till stor del i cellernas mitokondrier. De brukar kallas cellens kraftverk, men är egentligen mer som batterier. Precis som batterier tappar de också laddning med tiden. Laddning kommer från matens elektroner. Dessa elektroner upprätthåller spänningen genom att pumpa vätejoner genom mitokondriens membran. När vätejonerna faller tillbaka genom vattenkraftsliknade enzymer i membranet pressas nytt ATP samman av ADP och en fosfatgrupp. Under en dag omsätter du mer ATP än din egen kroppsvikt.

Fler och bättre mitokondrier

I din kropp finns 100 triljoner mitokondrier som förenar sig och delar sig, bryts ner och byggs upp. Varenda sekund under hela ditt liv ...



torsdag 17 september 2020

Gazzine - Tre livsmedel som stärker dina celler

Vad menas egentligen med bra och dålig mat? Jag tror att de flesta vet vad som är dålig mat, så jag skriver istället om tre konkreta exempel på bra mat.

Foto: Juan Gomez / Unsplash

Rucola och nitrater

De senaste tio åren har det skrivits mycket om hälso- och prestationseffekter av rödbetsjuice. Ett flertal studier visar att rödbetsjuice ger ökad uthållighet och minskar risken för hjärtsjukdomar. Den verksamma substansen i rödbetsjuice är nitrat. Det är ett ämne som finns i beska grönsaker som rucola, spenat och rödbetor.

Rucola är en av de mest nitratrika grönsakerna. När du ätit och svalt ner några blad rucola tas nitraterna ...

Läs fortsättningen här.



måndag 14 september 2020

Runners World - Löpningens magi

Löpning är en sorts lärande. Du lär känna dig själv. Du lär känna din kropp. Din kropp och din hjärna anpassar sig och förändras i takt med de utmaningar du utsätter dig för. Det är därför du mår, tänker och minns bättre efter en löptur.


När du springer snabbt fokuserar du blicken några steg framför dig. Dina tankar är fokuserade på löpningen. Blicken dansar i takt med fötterna. Du kan inte tänka på något annat.

När du springer sakta glider blicken isär. Puls, armar och ben slår i takt. Rytm och andning. Du tappar fokus på löpningen, men du ser glimtar av helheten.

Det ena är ...

lördag 12 september 2020

Träning och fasta sätter fart på proteasomerna

Kroppens förmåga att anpassa sig till förändring är avgörande för överlevnad. En del i detta är att varje cell måste smula sönder dåliga proteiner, sedan kan cellen använda smulorna för att bygga nya, friska proteiner. Det är en avgörande kvalitetskontroll för hela organismen. Ny forskning visar att träning förbättrar denna process.

Proteasomer - cellens kvarn

Med ökad ålder tycks risken öka för olika typer av störningar i cellernas proteinfabriker ribosomerna, vilket kan leda till ansamling av dåliga proteiner. Dessa täpper till cellen, stör dess funktioner och tros öka risken för sjukdomar som ALS och Alzheimers.

proteasome
Ubiquitin markerar protein som bryts ner till peptider i 26S Proteasom. Peptiderna bryts i sin tur ner till aminosyror eller används för antigenpresentation. Källa.

För att förhindra detta har cellen ett fiffigt rengöringssystem som startar med att de dåliga proteinerna märks med ubiquitin. Det är en ”dödskyss”. De märkta proteinerna skickas vidare till proteasomerna, en slags kvarnar som mal och strimlar proteiner till kortare peptider. Dessa bryts sedan ner till aminosyror, som fungerar som byggstenar till nya, friska proteiner. 

En ny studie från Harvard Medical School visar att denna avfallsmekanism utlöses av fluktuationer i hormonnivåer, som signalerar förändringar i fysiologiska tillstånd. Det leder till att cellerna mal sönder dåliga proteiner, så att cellerna snabbt kan anpassa sitt proteininnehåll till nya miljökrav.

Den smarta cellen

I ett av experimenten analyserade forskarna effekterna av träning på celler från lårmusklerna före och efter intensiv cykling. Efter träning visade proteasomerna från dessa celler hade mycket mer molekylär märkning av ubiquitin och högre nivåer av cAMP. Ett annat experiment på möss visade att fasta i 12 timmar gav en liknande effekt. Dessutom visade det sig att möss som fick glukagon - ett hormon som ökar under fasta - förbättrade sin förmåga att förstöra dåliga proteiner.

Adrenalin gav liknande effekter genom att mobilisera energireserver, öka hjärtfrekvens och muskelstyrka under fysiologisk stress. Man såg markanta ökningar i cAMP, liksom ökad proteasomaktivitet och proteinnedbrytning. Även hormonet vasopressin, som hjälper kroppen att behålla vatten och förhindra uttorkning, ökade proteosomakiviteten. Det gick på fem minuter. Kroppen är ganska smart.

Utmanar mig varje vecka. Veckan som gick blev det fyra backintervaller som satte fart på mina proteasomer. Formen är bra. Ser fram mot att tävla igen. Det var ett tag sedan.


tisdag 8 september 2020

Runners World - Bättre minne med löpning

Äldre personer med minnesproblem, som börjar konditionsträna och håller fast vid sina nya träningsvanor under ett år, ökar blodflödet i hjärnan och förbättrar minnet. Det visar en ny studie från University of Texas Southwestern Medical Center, som därmed bekräftar att löpning är bra för hjärnan och att det aldrig är för sent att börja träna.
Foto: Joshua Earle / Unsplash

I studien ingick 30 män och kvinnor med en medelålder på 66 år. En gemensam nämnare var att de hade begynnande minnesproblem. De fördelades på två grupper: en som tränade kondition och en kontrollgrupp som stretchade. De tränade ...



söndag 6 september 2020

Gazzine - Hjärnforskare: Mobilen gör dig dummare

Brukar du låta mobilen ligga på skrivbordet medan du arbetar? I så fall är risken stor att du inte tänker så bra. Du blir nämligen dum av mobilen.
Foto: Pixabay

I ett experiment som innefattade nästan 800 mobilanvändare försökte forskare vid McCombs Business School vid University of Texas i Austin, mäta hur bra vi människor är på att utföra och slutföra uppgifter när vi har en mobil inom räckhåll.

Dum av mobilen

Mobilanvändarna satt först vid en dator och gjorde en serie test som krävde total koncentration. Testerna var ...

Läs fortsättningen här.


onsdag 2 september 2020

Runners World - Fem påståenden om hälsa och löpning

Det finns ett antal påståenden om hälsa och träning som tycks leva sitt eget liv. De kopieras, sprids och överlever, trots att de har svagt stöd i vetenskapen. Här är fem av dem:

Drick vatten före löpning

Drick hellre före än efter, för sedan är det för sent, sägs det. Men stämmer det verkligen? För det första är det dina celler som behöver vatten. Hur mycket vatten de behöver avgörs av saltbalansen mellan cellens in- och utsida. När de kommer ur jämvikt meddelar cellerna det till hjärnan och du blir törstig. Din hjärna känner alltså av cellernas behov av vatten och du upplever törst om det behövs vatten. Om du inte är törstig är det alltså en dålig idé att dricka vatten.

Foto: dylan nolte / Unsplash

För det andra presterar du sämre om du dricker före törst. Du måste ...

Läs fortsättningen här.



tisdag 1 september 2020

Gazzine: Runners high – Därför får du lyckorus av att springa

Kommer du ihåg hur det kändes att springa när du var barn? Du sprang och njöt av livet. Du sprang utan en tanke på att prestera, gå ner i vikt eller förbättra hälsan. Barndomens upplevelse är kanske det bästa sättet att beskriva känslan av ett fenomen som kallas runners high.


Foto: Sasin Tipchai / Pixabay

Runners high var länge ett av av löpningens största mysterium. Löpare berättade om en mystisk förening mellan jaget och löpning. De sa att tiden upphörde. Det var som att bli barn på nytt. Andra löpare sprang hela sitt liv utan att uppleva något annat än blod, svett och tårar.

Endorfiner och andra kemikalier

Gåtan med runners high ...

Läs fortsättningen här.