Allt fler drabbas av fettlever, vilket ökar risken för bland annat levercancer och skrumplever. En studie från Karolinska Institutet visar nu att både korttidsfasta och lågkolhydratkost kan minska leverfettet radikalt, och därmed förebygga långsiktiga skador av sjukdomen.
Antalet personer med icke-alkoholrelaterad fettlever har ökat kraftigt de senaste åren. Ungefär hälften av alla med typ 2-diabetes har fettlever, vilket leder till svårbehandlad diabetes och även ökar risken för levercancer och skrumplever. Trots att sjukdomen är vanlig, saknas effektiva behandlingar.
I en studie har forskare vid Karolinska Institutet därför undersökt om periodisk fasta (5:2) och LCHF kan hjälpa patienter med fettlever.
”En grundfråga vi ville besvara var om en högfett diet som LCHF skulle vara sämre på att behandla en fettsjukdom som fettlever, än en 5:2-fasta. Vårt huvudfynd är att båda dieterna är lika effektiva”, säger Magnus Holmer, specialistläkare i gastroenterologi, som har varit huvudansvarig för studien, i ett pressmeddelande.
Studien inkluderade totalt 74 patienter och pågick under tre månader. De deltagare som fick stöd att följa en 5:2-fasta eller en kaloribegränsad LCHF-kost, halverade i genomsnitt mängden fett i levern. Som jämförelse minskade leverfettet i kontrollgruppen med 16 procent.
|
Fettlever (NAFLD). Mängden fett i levern minskade med hälften vid LCHF och 5:2-fasta. Kontrollgruppen minskade 16 procent. |
En skillnad mellan de två dieterna är att 5:2-fastan, men inte LCHF-kosten, minskade leverns stelhet. Det kan indikera att 5:2-fasta långsiktigt minskar risken för skadlig ärrvävnad, fibros, i levern. När forskarna mätte blodtrycket, hade istället LCHF-kosten en fördel. Den kosten minskade blodtrycket signifikant, vilket är kopplat till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Men det behövs fler studier. I en oberoende kommentar säger, Philipp Kaldis, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper Malmö, Lunds universitet, att det är viktigt att följa blodfetterna vid LCHF-kosten: ”Högfettdieten är kontroversiell, och det finns frågetecken kring hur den påverkar blodfetterna långsiktigt”, säger han.
"Man kan så klart säga åt personer att äta mindre, men det verkar av någon anledning inte fungera. Att som i 5:2-dieten bara begränsa kaloriintaget två dagar i veckan är sannolikt en mer rimlig strategi. Vad gäller LCHF-kosten är det säkert så att fettet gör att du känner dig mer mätt och därför kan äta mindre", säger Philipp Kaldis.
”Många av mina patienter har en farligt hög fetthalt i levern, och det finns ingen läkemedels-behandling som hjälper mot det. Den här studien visar att man med rätt kost snabbt kan minska leverfettet med hjälp av kosten, och därmed förebygga diabeteskomplikationer, leverskador och cancer”, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet.
"Vissa har fysiskt ansträngande jobb. Då är inte en 5:2-fasta så lätt att följa. För personer som vill äta veganmat är det omöjligt att äta en LCHF-kost. Kostbehandlingen måste fungera för patienten, så det gäller att ha en pragmatisk syn på detta", säger Magnus Holmer.