Foto Eugene Zhyvchik / Unsplash |
tisdag 13 december 2022
Runners World - Därför är fysisk aktivitet så viktig
måndag 12 december 2022
Runners World - Några vardagsruscher om dagen räcker långt
Vardagsmotion. Foto Kathy Bugajsky / Pixabay |
Vardagsmotion
lördag 10 december 2022
Gästbloggaren ChatGPT
Vad är polariserad träning?
Polariserad träning är en träningsmetod som syftar till att träna både den maximala och den aerobiska kapaciteten genom att fokusera ansträngningarna på två olika nivåer. Den första nivån är den aerobiska träningen, som innebär att ansträngningen hålls på en låg nivå under en längre period och är utformad för att förbättra uthålligheten och minska tröttheten. Den andra nivån är den anaeroba träningen, som innebär att ansträngningen hålls på en hög nivå under en kortare period för att öka styrkan och explosiviteten. Genom att använda sig av båda typerna av träning ger polariserad träning en balanserad träningsupplevelse som kan användas för att förbättra allmän fysisk prestation.
Skriv artikel om att springa i snö
Att springa i snö är ett härligt sätt att få motion och vara ute i naturen. Medan det kan kännas kallt att börja med, kan det faktiskt vara ett av de mest uppfyllande sätten att träna och hålla sig aktiv.
För att börja springa i snö, bör du börja med att investera i ett par löparskor som är utformade för att hantera snö och is. Dessa skor har ofta speciella yttersulor som ger extra grepp och stabilitet. Det är också viktigt att klä sig varmt och bära skikt som andas, som t.ex. ett par vattenavvisande löpartights, en vind- och vattenavvisande jacka, tjocka strumpor och handskar.
När du har förberett din utrustning, är det dags att börja springa. Börja med att jogga lugnt, så att du kan vänja dig vid att vara ute i kylan. Börja springa långsamt och bygg upp hastigheten försiktigt när du känner dig bekväm.
Att springa i snö är en utmaning och kan kräva mer ansträngning än att springa på asfalt. Men det är också ett bra sätt att öka styrkan och förbättra din koordination. Det kan hjälpa dig att förbättra din balans och göra dig mer känslig för kroppens tecken om ansträngning.
Att springa i snö är ett bra sätt att få ut dina träningspass under vintern. Det kan också vara ett roligt sätt att uppleva naturen och njuta av stillheten och friska luften. Så dra på dig löparskorna, klä dig varmt och njut av din löptur!
Vad är ChatGPT?
Vad är Open AI och vilka ligger bakom?
Artikelförfattare: Open AI:s bot ChatGPT
Runners World - Så undviker du startproblem och skador
Foto: Mirosław i Joanna Bucholc / Pixabay |
Det finns två stora problem med löpning: att börja och skador.
Startproblem
Det svåra är att starta nu istället för att planera för att börja sedan.
De första veckorna gör du därför det absolut enklast ...
torsdag 1 december 2022
Runners World - Ibland gör det ont att springa
Smärtan kommer och går. Är du skadad eller inte? Kruxet är att smärta inte är samma sak som skada. Smärta är en komplicerad process.
Smärtexperten Lorimer Moseley berättade ...
tisdag 25 oktober 2022
Årstider
onsdag 19 oktober 2022
Runners World - Jag är gjord för det här
Foto: Manfred Antranias Zimmer / pixabay |
Men egentligen föds vi inte som löpare. Människobarn springer inte direkt efter födelsen som antiloper. Nyfödda människor är bland det mest hjälplösa som finns. För människor tar det flera år att lära sig springa. Först måste människan lära sig att krypa och gå. När ...
tisdag 4 oktober 2022
Runners World - Kväveoxidens hemligheter - om att andas genom näsan och nynna en låt
Men trots alla kända fördelar med träning tenderar människor att träna mindre med åren.
Det finns många orsaker till att man väljer soffan med stigande ålder, men en ganska okänd orsak är att äldre kroppar producerar ...
tisdag 6 september 2022
Runners World - Så blir du en bättre löpare
Nej, löpning är inte samma sak som syreupptagning. Syreupptagning är en viktig parameter. Som löpare är du en funktion av flera parametrar. Om du fokuserar för mycket på en parameter, kanske du missar de andra.
Foto: Fabio Comparelli / Unsplash |
Energikällor
En sådan parameter är energitillgång. Muskler behöver energi för att fungera och den viktigaste energikällan är fett. Evolutionen har satsat på fett som energikälla, för fett består av kolatomer som kan ...
torsdag 1 september 2022
Runners world - Mycket träning skyddar hjärtat
Den nya studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, fokuserar på kopplingarna mellan träning och åderförkalkning. Ett sätt att testa risken för åderförkalkning är att mäta plack i kranskärlens kalcium. Elit-uthållighetsidrottare tenderar att ha mer kalcium än icke-idrottare. Det kan öka risken för hjärtproblem.
Sedan tidigare har man dock sett att idrottare har robustare plack i sina kärl, medan icke-idrottare har ömtåligt plack som lätt brister och blockerar blodflödet.
När du tränar påverkas hjärtat. Det blir större och starkare. Det är det som är poängen med uthållighetsträning. Ett förändrat hjärta ...
tisdag 23 augusti 2022
Runners World - Ny studie visar att frekvens är viktigare än volym
Jag går inte på ett gym och kör en stenhård friskvårdstimme åt gången, utan istället tränar jag litegrann flera gånger i veckan. Jag stannar t ex vid en trädgren och kör chins när jag går ner till sjön ett par gånger om dagen, fyra till sex dagar i veckan. När jag går ner och upp får benen också träning
Det innebär upprepade repetioner flera ...
Läs fortsättningen här.onsdag 17 augusti 2022
Runners World - Även måttlig fysisk aktivitet är bra för hjärnhälsan
De flesta känner till att fysisk aktivitet är bra för hälsan – men det är inte lika känt exakt hur och var fysisk aktivitet påverkar våra hjärnor. I en ny studie har forskarna nu gjort en detaljerad analys av hur träning påverkar hjärnans olika delar.
Läs fortsättningen här.
tisdag 9 augusti 2022
Runners World - Mycket träning är bättre för hälsan än man tidigare trott
Ja, om du vill leva ett långt och hälsosamt liv, bör du träna mycket mer än de nuvarande rekommendationerna för fysisk aktivitet, enligt en ny studie som publicerats i American Heart Associations ansedda tidskrift Circulation.
lördag 18 juni 2022
Kronisk information förstör vår superkraft
Du kan antingen vara fokuserad eller ofokuserad. Du behöver båda delarna. När du är ofokuserad är du kreativ. Du byter perspektiv med varje tanke som rör sig genom hjärnan. När du rör dig och på kvällen är du oftare i detta läge.
Foto: Jonas Svidras från Pixabay: |
Men det krävs fokus för att göra dina kreativa tanker till verklighet. Annars rör sig tankarna bara runt utan att veta var de ska. På kvällen rör de sig så snabbt att du inte kan somna.
Lösningen på det är att ta kontroll över ditt fokus. Se till att du tar dig den tiden. Följ inte mobilens notifieringar som en viljelös drönare. Surfa inte runt efter information. Det finns tid för det, men använd inte fokustid för att läsa information som en ko betar information. Det åker in i ena ändan och ut - utan kontroll - i den andra.
Om du istället betar med medvetet fokus skapar du kunskap. Du bearbetar informationen istället för att beta av information. Det är krävande, men du skapar något som ger värde för dig och andra. Ditt fokus formar din upplevelse och din upplevelse blir din verklighet.
Försök minimera inre och yttre brus. Minska på ditt inre negativa mummel och dra ner på yttre brus i sociala media. Lyssna på det som är värdefullt. Skruva ner och se vad som händer. Stäng sedan av bruset. Om det du gör inte skapar värde för dig och andra, rikta ditt fokus någon annanstans
Ungefär som kronisk inflammation skadar din kropp, tar du skada av kronisk information eftersom det urholkar din superkraft, fokusförmågan.
onsdag 15 juni 2022
Runners World - Skapa möjliga utmaningar
onsdag 8 juni 2022
Runners World - Överträning och hjärtfrekvensvariabilitet
Vad är hjärtfrekvensvariabilitet?
onsdag 1 juni 2022
Runners World - Ny forskning om kompressionskläder
Det påstås att kompressionskläder ökar blodflödet till musklerna, vilket tros förbättra prestanda och återhämtning. Men är det forskning eller marknadsföring?
De fann inga bevis för att kompressionskläder under eller efter träning förbättrade muskelåterhämtning. Enskilda studier - som ofta lyfts fram - kan visa på små effekter, men den samlade bilden från alla relevanta studier visar inte på någon effekt. Studiens ...
tisdag 24 maj 2022
Runners World - När du springer händer flera saker i hjärnan
Foto: Hal Gatewood / Unsplash |
Experter har sedan flera år tillbaka känt till att regelbunden löpning ökar tillgången på dopamin i hjärnan och även stärker och skyddar hjärnan. BDNF och dopamin har kopplats till bättre inlärning och minne. Exakt hur dessa faktorer samverkar har dock hittills varit oklart.
I den nya studien, under ledning av forskare vid NYU Grossman School of Medicine, såg forskarna att möss som sprang i 30 dagar ökade mängden ...
tisdag 17 maj 2022
Runners World - Även motionärer bör blanda hårt och lugnt
måndag 16 maj 2022
Variation är viktigt för lärandet
Om du vill träna upp din tennisserve är det bättre om du varierar dina servrar än att serva från exakt samma plats och sikta på exakt samma plats. Variation gör att det går långsammare till en början, men på lite längre sikt gör dig till en bättre tennisspelare.
Betydelsen av variation gäller inom många områden, som taluppfattning, grammatik och inlärning av ord och kategorier. Ett barn som bara möter en hundras under sin uppväxt kommer att få det svårare att lära sig kategorin "hund" jämfört med barn som träffar olika hundraser under sin uppväxt.
Foto: Hannah Lim / Unsplash |
"Learning from less variable input is often fast, but may fail to generalise to new stimuli”, säger Raviv i ett pressmeddelande.
Karate Kids hemlighet
En teori är att varierande input belyser vilka aspekter av en uppgift som är relevanta och vilka som inte är det (färg är användbar för att skilja på citroner och apelsiner, men inte för att skilja mellan forehand och backhand).
En annan teori är att ökad variabilitet leder till bredare generaliseringar. Detta beror på att variation kommer att representera den verkliga världen bättre, inklusive atypiska exempel.
En tredje anledning har att göra med hur minnet fungerar: när träningen varierar måste du aktivt rekonstruera sina minnen.
Ansikten ser olika ut
Variation har stor inverkan på våra liv, exempelvis är din ansiktsigenkänning sannolikt sämre om du växte upp i ett litet samhälle.Jag växte upp i ett litet samhälle. Det kanske kan förklara varför jag är under medel på att känna igen ansikten. Däremot är jag bra på att generalisera från olika fält eftersom jag gillar att lära mig nya saker inom nya områden. På senare år har jag märkt att jag kan dra nytta av det i andra sammanhang. Det blir jag bättre och bättre på.
lördag 14 maj 2022
Yngre hud med ny teknik
När du åldras försämras cellernas funktionsförmåga och ditt DNA samlar på sig olika markörer på åldrande. Regenerativ biologi syftar till att reparera eller ersätta dessa åldrande celler. Ett av de viktigaste verktygen inom regenerativ biologi är att skapa så kallade inducerade pluriopotenta stamceller som kan programmeras att bli olika typer av celler, t ex hud- eller leverceller. För att lyckas med det måste cellens mjukvara (epigenetik), som ansvarar för specialiseringen, raderas.
Vrida tillbaka cellernas klocka
Forskarna använde en ny metod baserad nobelpristagarens Shinya Yamanaka upptäckt att det går att programmera om celler genom att använda 4 nyckelmolekyler som numer kallas Yamanaka-faktorer. I den nya studien lyckades forskarna eliminera hudcellers identitet som hudcell och ålder på 13 dagar. Hudcellernas såg ut som blanka stamcells-bebisar. När de dessa fick tid att växa hade de återfått markörer som är karakteristiska för hudceller.Epigenitiken är mjukvaran som omger generna hårdvara. Bild: Pixabay |
För att se om cellerna verkligen hade föryngrats letade forskarna efter förändringar i cellernas ålder. Det finns flera mått på cellulär ålder. Ett sätt är att mäta cellernas epigenetiska klocka, där kemiska taggar i DNA indikerar ålder. Man använde även transkriptomet, en ny teknik som visar informationen om allt RNA som finns i en viss cell eller vävnad vid en viss tidpunkt. Genom att matcha dessa metoder fann man att de omprogrammerade cellerna var 30 år yngre jämfört med vanliga celler.
För att kunna använda sig av dessa celler måste de också fungera som unga celler. Hudceller producerar kollagen som hjälper till att ge struktur åt vävnader och läka sår. De föryngrade hudcellerna producerade fler kollagenproteiner jämfört med kontrollceller som inte programmerats. De programmerade hudcellerna rörde sig också i riktning mot områden som behövde repareras.
I väntan på framtiden
Åldrandet är många sjukdomars rotorsak. Varför ska de sista 10-20 åren vara en tid präglad av sjukdom? Det är dyrt och innebär massor av lidande. Nu verkar det som vi börjar förstå problemet. Åldrande är kopplat till cellernas identitet. Döden är oundviklig, men de negativa effekterna av åldrandet kan vi göra något åt. I väntan på bättre metoder är träning den bästa medicinen.
torsdag 12 maj 2022
Obehag är ett bränsle
Problemet med det är att du inte kommer så långt mellan de stora vågorna. Du ligger på magen och plaskar. Det är 99 procent. Om du är beroende av att känna dig motiverad för att göra det du inte tycker om att göra kommer du inte så långt.
Din hjärna
Har du tänkt på varför du har en hjärna? De flesta livsformer har inte hjärnor. Om vi bortser de två största livsdomänerna - bakterier och arkéer - så har bara en livsform av tio i den tredje domänen - eukaryoterna - en hjärna. Djur har till skillnad från övriga eukaryoter som växter, svampar, mm en hjärna och djuret människan sägs - eller människans hjärna anser åtminstone det - ha den mest utvecklade hjärnan i universum.
Evolutionärt liknar våra hjärnor sniglarnas hjärnor. Nervcellerna ser exakt likadana ut och drivkrafterna är likartade: När det känns obehagligt ökar motivationen att återställa jämvikten.
Obehag är ditt bränsle
tisdag 10 maj 2022
Runners World - Det är svårt att bli snabbare
måndag 2 maj 2022
Hjärnfysik är tillbaka
Idag blir det en bloggpost om intervaller. Det finns kanske lika många åsikter om intervaller som det finns löpare. Det beror på att det finns variation. Det finns en mängd olika variabler som du kan skruva på för att nå dina träningsmål.
För att reda ut detta och om möjligt kanske hitta det perfekta intervallpasset gjorde nyligen träningsforskaren Michael Rosenblat en meta-analys av 29 gedigna studier. Samtliga studier hade med prestanda i tid ...
måndag 14 februari 2022
Konditionsträning återfuktar dina ögon
Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen / Unsplash |
torsdag 10 februari 2022
Runners World - Det är aldrig försent att börja springa uppför backar
Träning handlar inte bara om ökad muskelstyrka, förbättrad rörlighet och uthållighet och lägre risk för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck, utan också om hur cellerna fungerar på en grundläggande biokemisk nivå.
När mössen kontrollerades efter två månaders löpning, visade det sig att deras cellulära ålder ...
torsdag 20 januari 2022
Runners World - Träning uppdaterar hjärnans åldrande synapser
Forskarna använde data om fysisk aktivitet sent i livet hos äldre personer, och som också gått med på att donera sina hjärnor efter sin död
"Att upprätthålla styrkan i synapskopplingarna ...
onsdag 19 januari 2022
Därför skyddar vaccin dig från att hamna på IVA
Kroppens immunförsvar har två fronter: en snabb och medfödd front och en adaptiv och stabil front som lär sig av tidigare attacker. När du vaccinerar dig lär du upp T-cellerna i det adaptiva immunförsvaret.
Forskare vid Karolinska institutet har nu studerat hur T-cellerna lär sig att känna igen den ursprungliga sars-cov-2-varianten och den nya omikronvarianten efter infektion eller vaccination.
Vaccinerna lär T-cellerna hur de ska skydda kroppen även mot omikronvarianten. Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash |
Även om mängden antikroppar går ner så att omikronvarianten kan orsaka infektion, förblir T-cellsskyddet intakt. Vaccinerna lär alltså T-cellerna hur de ska skydda kroppen även mot omikronvarianten.
fredag 14 januari 2022
Gazzine - Japanska forskare tar fram vaccin mot åldrande
Celldöd är en naturlig del av kroppens kretslopp. Men vissa celler dör inte trots att de borde – så kallade zombieceller. Ett japanskt forskarteam håller på att ta fram ett vaccin som genom att avlägsna zombieceller kan skydda dig mot åldersjukdomar.
Du består av ca 37,2 biljoner levande celler. Varje dag dör ca 100 miljarder av dem, vilket motsvarar drygt ett kilo. Du tappar alltså nästan 400 kilo celler på ett år. Men du behöver inte oroa dig över det – tvärtom.
Celldöd är en naturlig del av kroppens kretslopp. Celldöd är en förutsättning för liv. Gamla och trasiga celler måste dö. Delar av celler som har gått sönder, eller inte var rätt från början, måste också dö. Celldöd är kroppens kvalitetssäkringssystem ...