lördag 27 juni 2015
High Coast Ultra race report
Ett ultralopp på 130 km. Hur långt är det? Om jag krympte ner mig till 1,8 mm, skulle loppet vara 130 meter. Så långt är High Coast Ultra. Dessutom kuperat - kring 3500 höjdmeter - och tekniskt svårt. Jag gissade att det skulle ta nästan en dag eller omkring 20 timmar - en seg förkylning med kvarlämnad torrhosta gjorde att jag lade till en timme. Jag var tveksam till start in i det sista ...
onsdag 24 juni 2015
Snart dags för High Coast Ultra
Nu är det bara 50 timmar till start av High Coast Ultra. Starten går mitt i natten kl 0.00. För några dagar sedan trodde jag det var natten till söndag, men sedan fick jag reda på av en kollega som också ska springa att det var natten till lördag. Jag tror det var den gemensamma pastamiddagen på fredagkväll som lurade mig eftersom jag alltid brukar äta pastamiddag kvällen innan loppet, men nu går ju loppet på natten och det fattade inte min vanehjärna. Tur att man pratar med folk så att man får reda på saker. Vore kanske bättre att lägga starten 23.59, så undviker man missförstånd. Kl 0.00 finns liksom inte, ungefär som år noll som inte heller fanns. Det hindrade dock inte grekerna från att räkna med nollan och köra ett 2500-års jubileum för Athens Marathon för några år sedan ett år för tidigt.
Igår köpte jag ett par silikontuttar på Wått & Tårrt. De kallas tydligen så, och man trär fast dem på tårna. Jag brukar få ont i stortån när jag springer med andra skor än Fivefingers, och nu på ultran har jag bestämt mig för att springa i Inov-8 X-Talon 212 och då vill jag inte få ont. För säkerhets skull lägger jag mina inkörda fivefingers i dropbagen i Nordingrå ifall foten skulle trasas sönder. Men jag tror det ska gå bra. Jag tror på tuttarna.
Idag på lunchen hängde jag med Fredrik och sprang upp på Klissberget i lugn fart och kände mig för lite. Jag har varit förkyld en vecka och är fortfarande lite hostig, men det känns bättre och bättre. Några virus ska inte stoppa mig. Benen kändes lätta och jag tänker bara positiva tankar. Härligt med 130 km trail!
Målet är att gå ut mycket lugnt och att komma i mål under 20 timmar.
Loppet uppdateras live på High Coast Ultras hemsida. Jag har dessutom lovat att lägga ut bilder på instagram så länge jag orkar.
Igår köpte jag ett par silikontuttar på Wått & Tårrt. De kallas tydligen så, och man trär fast dem på tårna. Jag brukar få ont i stortån när jag springer med andra skor än Fivefingers, och nu på ultran har jag bestämt mig för att springa i Inov-8 X-Talon 212 och då vill jag inte få ont. För säkerhets skull lägger jag mina inkörda fivefingers i dropbagen i Nordingrå ifall foten skulle trasas sönder. Men jag tror det ska gå bra. Jag tror på tuttarna.
Silikontuttar ...
Idag på lunchen hängde jag med Fredrik och sprang upp på Klissberget i lugn fart och kände mig för lite. Jag har varit förkyld en vecka och är fortfarande lite hostig, men det känns bättre och bättre. Några virus ska inte stoppa mig. Benen kändes lätta och jag tänker bara positiva tankar. Härligt med 130 km trail!
Målet är att gå ut mycket lugnt och att komma i mål under 20 timmar.
Loppet uppdateras live på High Coast Ultras hemsida. Jag har dessutom lovat att lägga ut bilder på instagram så länge jag orkar.
Tar det lite lugnt just nu.
Jag skriver en racerapport på Hjärnfysikbloggen inom några dagar (hoppas jag)
lördag 20 juni 2015
Löpning förbättrar hälsan
Är det någon som minns vinterns rubriker om faran med löpning? Jag och många med mig såg sig tvingade att skriva inlägg och försvara rätten att springa fritt, som svar på en studie av James O'Keefe & Co som påstod att även små mängder löpning är skadligt för hälsan. Mer om det på Hjärnfysikbloggen.
Jag skriver även lite om uppladdningen inför High Coast Ultra och om risken att möta en dinosaur.
Forts ...
Jag skriver även lite om uppladdningen inför High Coast Ultra och om risken att möta en dinosaur.
Forts ...
söndag 14 juni 2015
Om våra tre magar och frukost
Mat som tillagats med bra råvaror är bra mat. En del tillagar inte maten, utan äter rå mat. En fördel med råkost är att det är svårt att gå upp i vikt. Men det finns nackdelar också. Dessutom handlar människans utveckling till stor del ...
onsdag 3 juni 2015
Jag fann fem fel
När barn lär sig gå ramlar de omkull. Gång på gång. De lär sig genom att göra misstag. Om de gav upp, skulle de inte lära sig gå. Så är det hela livet. Om man aldrig gör misstag, då kommer man ingenstans. När man utmanar sina gränser, gör man fel eftersom man är på okänd mark. För att utvecklas, måste man våga sig …
tisdag 2 juni 2015
Brunt fett och frysvästar
För några månader sedan startade Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet, en studie om brunt fett. I studien ingår användandet av en frysväst (Irsus) som sänker kroppstemperaturen, vilket antas öka mängden brunt fett. Just nu håller man på att sammanställa resultaten efter två månader och jag återkommer om denna sammanställning senare. Jag kommer att fortsätta rapportera om den här studien som jag tycker är mycket spännande. Brunt fett hos vuxna är en ganska ny upptäckt och kan sannolikt bidra till bättre hälsa genom att minska mängden vitt fett i kroppen.
Det bruna fettets viktigaste funktion är att skapa värme. Det vanliga sättet för en vuxen person att skapa värme vid kyla är att aktivera musklerna och huttra. Nyfödda barn kan dock inte ligga och huttra, de använder i stället brunt fett som skapar värme utan att de behöver röra några muskler. Även däggdjur som går i vinterdvala, som brunbjörnar, använder brunt fett för att sova i lugn och ro. De går och lägger sig feta och håller värmen med hjälp av brunt fett - som en kamin eldad med fett - och kommer ut magra på våren. Brunt fett är egentligen celler fyllda med mitokondrier, där strömmen av "heta" elektroner i elektrontransportkedjan skapar spillvärme istället för ATP. För några år sedan upptäckte man att även vuxna människor hade stora depåer av brunt fett. Denna upptäckt har väckt forskare från sin dvala och på sistone har flera studier kommit som visat på det bruna fettets effekter och hur brunt fett skapas.
En hypotes är att hormonet irisin, som musklerna utsöndrar vid fysisk aktivitet, leder till omvandlingen av vitt fett till brunt fett. En annan intressant molekyl är FGF21, som stimulerar upptaget av glukos i fettceller. I en studie såg man ett samband mellan mängden irisin och graden av huttrande vid en sänkning av rumstemperaturen från 27 till 12 grader, liksom att nivån av FGF21 ökade vid exponering för kyla.
Poserar med frysvästen Irsus som jag fick för en egen liten studie.
Det bruna fettets viktigaste funktion är att skapa värme. Det vanliga sättet för en vuxen person att skapa värme vid kyla är att aktivera musklerna och huttra. Nyfödda barn kan dock inte ligga och huttra, de använder i stället brunt fett som skapar värme utan att de behöver röra några muskler. Även däggdjur som går i vinterdvala, som brunbjörnar, använder brunt fett för att sova i lugn och ro. De går och lägger sig feta och håller värmen med hjälp av brunt fett - som en kamin eldad med fett - och kommer ut magra på våren. Brunt fett är egentligen celler fyllda med mitokondrier, där strömmen av "heta" elektroner i elektrontransportkedjan skapar spillvärme istället för ATP. För några år sedan upptäckte man att även vuxna människor hade stora depåer av brunt fett. Denna upptäckt har väckt forskare från sin dvala och på sistone har flera studier kommit som visat på det bruna fettets effekter och hur brunt fett skapas.
En hypotes är att hormonet irisin, som musklerna utsöndrar vid fysisk aktivitet, leder till omvandlingen av vitt fett till brunt fett. En annan intressant molekyl är FGF21, som stimulerar upptaget av glukos i fettceller. I en studie såg man ett samband mellan mängden irisin och graden av huttrande vid en sänkning av rumstemperaturen från 27 till 12 grader, liksom att nivån av FGF21 ökade vid exponering för kyla.
Man kan köpa en frysväst eller så kan man som jag spåra i snö. |
I en annan studie såg man att regelbunden exponering för måttlig kyla minskar mängden fett och ökar det bruna fettet. Studien visade att acklimatisering till kyla under sex veckor med två timmars daglig exponering för 17 °C sänkte kroppens fettmängd med 5,2 procent och ökade volymen av brunt fett med 58 procent. Det kanske var vanligt att småfrysa i sex veckor förr i tiden, men idag styrs husvärmen av en termostat och vi undviker en stor del av de naturliga ändringarna i kroppsvärme som skapas av ämnesomsättningen eller värmeförluster. Sedan 1970-talet har inomhustemperaturen höjts med i snitt 3 grader och forskarna tror att denna höjning är delaktig i ökningen av fetma. Bekvämlighet kostar. Själv tycker jag inte alls om när det blir för varmt, men det kanske beror på att jag brukar vara ute och pulsa i snö och drar på mig vinterkläderna flera veckor för sent och tar av mig dem flera veckor för tidigt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)