torsdag 9 september 2010

Kontorslandskapande

När jag snabbläste lite nya forskarrapporter igår snubblade jag över en färsk studie från universitetet i Exeter i Storbritannien som hade funnit att anställda som har kontroll över utformning och planering av sin arbetsplats inte bara är lyckligare och friskare - det är också upp till 32 % mer produktiva!

Framtidens kontorsdjungel
Resultatet av studien utmanar det konventionella arbetssättet som de flesta företag följer, där man ofta skapat en arbetsmiljö som återspeglar en standardiserad företagsidentitet. Kontoren har gjorts funktionella men de erbjuder mycket lite användarkontroll.

En av forskarna, Dr Craig Knight, säger: "When people feel uncomfortable in their surroundings they are less engaged - not only with the space but also with what they do in it. If they can have some control, that all changes and people report being happier at work, identifying more with their employer, and are more efficient when doing their jobs."

Studien visade entydigt att ju mer kontroll de anställda hade över sina kontorsutrymmen, desto gladare och mer motiverade blev de. De kände sig fysiskt mer bekväma i arbetet, identifierade sig mer med sina arbetsgivare, och kände sig överlag mer positiva till sina jobb.

Professor Alex Haslam, som medverkat i forskningen, sa att det var tid för chefer att erkänna de potentiella förbättringar som kan göras genom att lämna en viss kontroll över utrymmet till arbetstagarna och därmed ge dem en möjlighet att förverkliga sin egen identitet på arbetsplatsen.

Alex Haslam: "Not only does office design determine whether people's backs ache, it has the potential to affect how much they accomplish, how much initiative they take, and their overall professional satisfaction. Further research that we and others have carried out also highlights strong links between a lack of control over workspace and sickness in the office.

Att överleva i ett kontorslandskap
Jag arbetar i ett kontorslandskap och jag har tidigare ondgjort mig i ett inlägg över att man tappar fokus och tvingas till multitasking, vilket inte är särskilt effektivt. Jag skulle gärna vilja ha makten att utforma min egen arbetsplats. Runt om mig smyckar kollegorna sina bord med foton, teckningar och blommor och en och annan staplar coca cola-burkar. Allt för att skapa en liten oas, lite hemtrivsel, i det trista slätstrukna kontorslandskapet.

Hur sitter vi eller går vi och arbetar i framtiden?
Kanske man skulle ha ett gåband under bordet och gröna palmblad ovanför sig. Vi tänker bättre då vi går. Man borde kanske ha gående möten ute i det fria om man är få istället för sittande möten. De gamla grekerna satt ute eller promenerade när de diskuterade filosofi. Risken kanske är att man blir för kreativ.

Men vem vet, om 50 år kanske vi har ett rullande gåband under oss när vi jobbar, tvärtemot framtidsspekulationerna under de senaste hundra åren om att vi ska fraktas runt på rullande trottoarer. Hade vi börjat konstruera dessa rullband hade det bara varit att koppla om dem så att de gick baklänges.

Den här typen av rörliga trottoarer har alltid varit populär inom science fiction och visades första gången på film i Metropolis från 1927.

Så här skulle det sett ut år 2000, enligt någon tecknare på 1800-talet. Vi fraktas runt på rörliga trottoarer i moderiktiga kläder.

På sätt och vis fick de som tecknade bilderna rätt. Vi fraktas runt, men inte på rullband utan med hjälp av bilar, räls och tunnelbanor. Men de tänkte linjärt och utgick från hur man tänkte då. De tänkte inte vanvettigt annorlunda som Arthur C Clarke som förutspådde internet.

En sorts arbetsplats
Jag hittade en tävling om den häftigaste arbetsplatsen och där fanns bland annat arbetsplatsen nedan med ett gåband. Den skulle nog höja min produktivitet med minst 30 %. Det är svårt att föreställa sig hur ett helt kontorslandskap som formats av de anställda skulle se ut.

Jobba hemifrån
Vi kan som tur är jobba hemifrån när det passar och då hinner jag ofta mycket mer, kanske 30 % mer. Här hemma skulle jag kunna ordna ett sådant där gåband och omge mig med några palmer och lite fågelsång. Jag jobbar hemma högst en dag i veckan. Skulle jag jobba hemifrån flera dagar kanske jag skulle förfalla som Dilbert.
Dilbert: att jobba hemifrån



Framtidsspekulationer och iPhones
Om det görs fler undersökningar som bekräftar att produktiviteten ökar med 32 % kommer arbetsplatserna att förändras. De företag som är först får en konkurrensfördel och tvingar andra att följa efter. Det vore en trevlig utveckling. Sen följer myndigheterna några år efteråt och sen ser hela Sverige annorlunda ut. Vi gjorde oss av med arbetsuniformerna under 1900-talet och nu gör vi oss snart av med de uniforma kontoren. Men det kanske dröjer 50 år.
Men bortsett från arbetsmiljön är det ganska bra på jobbet nu. Sen vi bytte ledning har det börjat hända saker. Nu ska vi byta Windows xp mot Windows 7 och vi ska få nya telefoner (HTC eller iPhone). Eftersom jag länge varit lite applefrälst hoppas jag det blir iPhone. Hoppas, hoppas ...


2 kommentarer:

  1. Gåband under skrivbodet! Ja, varför inte?
    Annars kanske utvecklingen går mot att förbjuda stillasaittande skrivbordsarbete i mer än 3h om dagen av hälsoskäl.

    Jag har i perioder jobbat hemma hela veckor och tycker det fungerar bra så länge man sätter om fasta rutiner då man börjar och slutar och då man tar rast. Naken har jag aldrig funderat på att vara, men det kanske kan vara uppfriskande!
    Lite mer fjärtande blir det nog dock :-)
    /Peter

    SvaraRadera
  2. Det lite trista med de flesta arbetsrelaterade undersökningar är att de utgår från att man jobbar med administration av något slag. D.v.s på ett kontor.Oftast 9-5 jobb med.
    Men vi andra då? Inom sjukvård, service och räddning? Med oregelbundna tider, tunga lyft och som helt omöjligt kan jobba hemifrån.
    Oavsett är det förstås intressant! Ska nog skicka det till sambons chef för de ska visst omstrukturera...;-)

    SvaraRadera