torsdag 23 september 2010

Botox, rynkor och leenden

När du ler påverkar det din hjärna. Ett leende tolkas av din hjärna och andra hjärnor som att du är glad för det brukar ofta stämma. Man kan alltså känna sig lycklig av att fejka ett leende. Trycker man in botox i ansiktet förlamas musklerna runt munnen och hjärnan får inte detta budskap lika tydligt, vilket kanske kan orsaka depression. Hjärnan får sig aldrig ett äkta skratt från musklerna runt munnen och ögonen. En del studier tyder på det.

Botox förlamar muskler och känslor
Musklerna i ansiktet påverkar alltså våra känslor och tvärtom. Om man skrattar mår man bättre och mår man bra ser man glad ut. Hur påverkas denna återkopplingsloop om man injicerar Botox? Botox används för att få ansiktsmuskler att slappna av och tänk om de i sin tur får hjärnan att slappna av? Psykologiprofessorerna Joshua Davis och Ann Senghas från Barnard College har kanske svaret eftersom de nyligen slutförde en studie kring detta.
 
De drog slutsatsen att när ansiktet inte kan skapa de ansiktsuttryck som är kopplade till olika sinnesstämningarna så upplever folk inte känslorna lika starkt. Botox förlamar alltså inte bara musklerna utan också känslorna.

Dessutom påverkas omgivningen av de förlamade musklerna. När det blir svårare att använda musklerna i ansiktet blir det också svårare att signalera känslor. Ett botoxleende blir inte lika vinnande som ett äkta leende. Vi har utvecklats för att känna igen subtila nyanser i ansiktet oerhört snabbt, vi bedömer en människas ansikte på 200 millisekunder och det sker på en omedveten nivå. Ansiktet är fullt av ledtrådar om vår sinnesstämmning, från våra lysande ögonvitor till den lilla muskeln bredvid ögat.

Arthur Glenberg, professor i psykologi, säger så här om botoxeffekten:

"Even though it's a small effect, in conversation, people respond to fast, subtile cues about each other's understanding, intention and empathy. If you are slightly slower reacting as I tell you about something made me really angry, that could signal to me that you did not pick up my message." 

Vi är inte bara vår hjärna. Kroppen som hjärnan är djupt involverad i är också viktig. En hjärna utan kropp skulle inte vara en riktig hjärna.

Fungerar ansiktsgymnastik?
Det är musklerna i ansiktet som ger oss rynkor och genom att förlama dessa muskler med botox försvinner också rynkorna, sägs det. Slutsatsen borde bli att man inte ska använda musklerna i ansiktet om man vill slippa rynkor och botox. Lite här och var kan man läsa att man ska göra ansiktsgymnastik för att bli av med rynkor, men det kanske inte alls stämmer. Jag försökte hitta några vetenskapliga belägg, men det hittade jag inte. Däremot fanns det mängder av anekdoter om att det minskade på rynkorna om man gymnastiserade ansiktsmusklerna. Det är förstås en stor portion placebo inblandat, men i väntan på riktiga studier är jag lite skeptisk.

Hur blir man av med rynkor
Det finns vetenskapliga studier som tyder på att antirynkkrämen No 7 fungerar. Så hellre No 7 än botox om man vill ha bra koppling till sin hjärna. Att sluta röka är också effektivt, men då måste man ju först börja röka. Solen är också bra på att skrynkla till ansiktet, men solstrålar kan man inte leva utan.

Naturlagarna vinner till slut
Min slutsats av det hela är att man ska hålla ansiktet neutralt och använda No 7 och bära en stor sombrero om man vill hålla sig rynkfri så länge som möjligt. Men skrattrynkor är charmiga, de tyder på att man har lätt att skratta eftersom de musklerna är välanvända. På lång sikt drar dock tyngdlagen huden obönhörligt mot marken och vi följer med och gravitationen ger sig inte förrän vi befinner oss i fullständig termodynamisk jämvikt.

Dagens pass
Svängde förbi i Timrå på vägen hem och åkte några varv med rullskidor på industriområdet. Jag har fortfarande inte skaffat någon hjälm. Hjärnan badar i cerebralvätska innanför tre skyddslagar och ytterst en skyddande hjälm av ben. Men det räcker inte om jag slår i hårt i asfalt.

För första gången använde jag den virtuella träningskompisen i Garmin Forerunner 305. Det var kul att tävla mot honom. Jag såg förresten att klockan fick bäst betyg i ett test i senaste numret av Aktiv träning. Ett välförtjänt pris. 

Länkar

2 kommentarer:

  1. Jag vill ha mina rynkor. De visar att jag levt och lever. En positiv effekt (tyvärr får jag väl säga) med Botox som jag läste var att de som injicerat det heller inte är så deppiga och sura just för att de inte kan se sura ut. Men hellre sur och grinig ett tag än vandra omkring med ett stenansikte.

    SvaraRadera
  2. “Laugh a lot, and when you're older, all your wrinkles will be in the right places”

    SvaraRadera