torsdag 10 april 2014

Rödbetsjuice och kaffe

Det finns två ofarliga drycker som besvisligen förbättrar prestationen: kaffe och rödbetsjuice. Jag dricker omkring 3-4 koppar kaffe om dagen. Förr drack jag mycket mer, men då tog jag socker till och jag tror att det var sockret som ökade beroendet. Nu dricker jag kaffet svart. Jag är sugen efter frukost, lunch och middag. Det är också så att smaken av kaffe aldrig överträffar min förväntan av kaffe och doften av kaffe. Jag tror alltid att det är godare än det faktiskt är när det når smaklökarna. Hjärnan lurar mig litegrann.

Rödbetsjuice, däremot, både smakar och luktar som jag förväntar mig. Med åren har det dock blivit lättare att svälja; jag håller inte längre för näsan. Jag gör bara en liten grimas efteråt. Jag är ingen regelbunden förbrukare, men jag brukar dricka 3-4 dl per dag under en vecka inför vissa tävlingar. Jag äter en i övrigt ganska nitratrik mat med mycket grönsaker, så jag tror jag är ganska nitratladdad året om.

Koffeineffekten
Kaffe innehåller koffein som binder till samma receptor som adenosin. Adenosinets funktion är att minska aktiviteten i hjärnan och göra oss trötta. Genom att binda till samma receptor, döljer koffein adenosin för hjärnan och därmed blir hjärnan mer alert och pigg. Genom att blockera adenosin påverkas även signalsubstanser som dopamin, serotonin, acetylkolin och adrenalin. Kaffe har tidigare varit dopingklassat, men numer är det fritt fram att dricka kaffe före tävling.
Koffein hindrar trötthetsämnet adenosin från att binda till receptorer på hjärnceller.
Nitrateffekten
Rödbetsjuice förbättrar prestationen genom att förse kroppen med stora mängder nitrat, som omvandlas till kväveoxid som i sin tur vidgar blodkärlen och förbättrar prestationsförmågan.

Rödbetsjuicens väg till prestation är dock ganska komplicerad. För att rödbetsjuicens innehåll av nitrat ska omvandlas till verksam kväveoxid, måste den bearbetas av bakterier i saliven. Men bakterierna blir aktiva först efter att man svalt rödbetsjuicen. När man svalt ner nitraterna absorberas de från magen och tunntarmen och sipprar ut i blodplasman. Därefter tar spottkörtlarna aktivt upp nitrat från blodplasma och koncentrerar nitrat i saliv som sedan utsöndras i munhålan där det finns "goda" bakterier som andas in nitrat och andas ut nitrit. Dels dödar denna bakterieproducerande nitrit syraproducerande kariesbakterier i munnen, dels sväljs den ner med saliv och en del av detta nitrit omvandlas sedan till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxiden tränger därefter ut i blodkärlen och får kärlen att utvidga sig.

Blanda och svälj
En del skidåkare brukar blanda avslagen Coca-cola och kaffe och påstår att det är den bästa energidrycken. Det är möjligt, men det låter för äckligt för att testa. Jag har själv funderat på - något måste man ju tänka på medan man springer - om man kan blanda rödbetsjuice och kaffe, men av samma skäl som jag avstått från Cola-kaffe har jag även avstått från att testa Rödbetskaffe. Nyligen läste jag dock om några forskare som testat om en blandning av rödbetsjuice och kaffe förbättrade prestationen. I en dubbelblind studie lät de 24 vältränade cyklister cykla i en timme, antingen med koffein, rödbetsjuice, både koffein och rödbetsjuice eller placebo.

Det visade sig att koffein 40 minuter innan cyklingen höjde prestationen med ca 4 % både med och utan rödbetsjuice. Rödbetsjuice i form av beet-shots dagen innan och två timmar innan cyklingen, gav dock ingen effekt. Tidigare studier har också visat att effekten av rödbetsjuice avtar med hur vältränad en person är, kanske för att elitidrottare är nästan maximalt vältränade och dessutom förmodligen redan äter nitratrik mat. Fler studier måste dock till för att avgöra rödbetsjuicens effekt på elitidrottare. För oss andra tycks dock rödbetsjuice ge en faktisk effekt utöver placebo.

Skölj försiktigt
Eftersom det är bakterier - en del av vårt värdefulla mikrobiom - som gör det viktiga jobbet att reducera nitrat till nitrit, bör man undvika bakteriedödande munsköljmedel. Det dödar både onda och goda bakterier och ingen vet säkert vilka som är onda och goda. Det brukar sällan vara så enkelt. Dessutom kan bakteriedödare aldrig garanterat döda alla, och överlever 0,1 % av de elaka bakterierna, så är de lika många som innan - och mycket mer resistenta - efter 10 delningar och fortplantning kan gå väldigt fort i bakteriernas värld.
Bakterie som delar sig och blir bakterier. Källa.

I en ny studie pekar man också på att vanliga bakteriedödande munsköljmedel ökar risken för hjärtinfarkt, eftersom de minskar mängden nitritproducerande bakterier. I studien ökade blodtrycket med mellan 2-3,5 mmHg redan efter två munsköljningar. Slutsatsen av detta är att man bara bör använda munsköljmedel på tandläkares rekommendation. Om man använder munsköljmedel mot dålig andedräkt bör man också fråga tandläkaren för att hitta orsakerna, och inte ge sig på symptomen, eftersom det kanske höjer blodtrycket.

Ytterligare en färsk studie visar att det antibakteriella ämnet triklosan som finns i tvål, schampo och tandkräm, främjar koloniseringen av gula stafylokocker i näsan, vilket bl a tycks göra oss mer mottagliga för infektion. Det finns inga bevis för att tvål med triklosan tvättar bättre än vanlig tvål, tvärtom tycks det finnas en massa oförutsedda effekter p g a dess påverkan på bakteriefloran. På senare år har användningen av triklosan minskat (åtminstone i Sverige).
Bakterier blir snabbt resistenta och kan dessutom dela med sig dessa egenskaper med varandra.
Man bör ha goda skäl för att ge sig på kroppens mikrober. Vårt mikrobiom är ett komplext, ekologiskt system och bakterierna är lika beroende av varandra som djur och växter i en regnskog. Utrotar man en art, kan andra arter ta över.

Sol och kväveoxid
Klämmer in ett extrastycke om en ny svensk studie som visar att sol och låg dödlighet hänger samman. Kvinnor som inte solar har dubbelt så hög dödsrisk, skriver DN. Forskarna söker olika förklaringar, men skriver inte om hur solen frigör hudens lager av kväveoxid som jag skrev i ett inlägg för ett år sedan. Helt klart är faran med sol överdriven. Nu är det bara en månad kvar innan solen producerar vitamin D mitt på dagen.

Rödbetsjuicelänkar
Allt om rödbetsjuice
Kväveoxid - kroppens viktigaste gas
Rödbetsjuice och nitrat
Recept på rödbetsjuice 

12 kommentarer:

  1. kaffe ÄR bättre än rödbetsjuice, inga överraskningar där. ;) Vad gäller cyklister så får man ju kolla vad de äter, men ska man generalisera är nog gruppen cyklister inte särskilt intresserade av att optimera maten, testa trenddieter etc. Ska man snacka cykelkultur är det nog mer att stoppa i sig lite vad som helst som är gott och hyfsat energirikt. Mina $0.02...

    DN:s referat är nog inte hela sanningen om artikeln, men korrelation är inte kausalitet som bekant. Kan ju ligga en rad livsstilsfaktorer inbakade i soltimmarna. Och vad dör kvinnor 25-65 av? Stroke och cancer gissningsvis, tror inte diabetes är en stor dödsorsak. Att D-vitaminbrist skulle vara dödligt känns djärvt i överkant. Dina åsikter Johan?

    BTW: kaffe & avslagen coke är helt ok smak. Faktiskt.

    lh

    SvaraRadera
  2. Det finns en annan studies om visar att australiensare har tre gånger bättre hjärthälsa än engelsmän, så även om det bara är obs studier så tycker jag mycket tyder på att sol är bra snarare än dåligt. Solstrålar aktiverar massor av ämnen i kroppen, bl a vitamin d och frigörande av kväveoxid (och gott humör). Jag tror vitamin d brist är ganska vanligt, men kroppen är otroligt bra på att hantera brist och dessutom mäter inte brist den verksamma substansen av vitamin d, så lite överdrivet tror jag det är. Skrev om det här:
    http://hjarnfysik.blogspot.se/2014/01/behovs-tillskott-av-vitamin-d.html

    Hm kanske ska pröva coke och kaffe då:)

    SvaraRadera
  3. Finns det alltså tvål o schamposorter som man bör undvika? Jag har själv slutat med fluortandkräm för jag fått för mig att fluor skall vara skadligt för hjärnan bland annat. Tror det kan vara bra att undvika onödiga gifter och skadliga ämnen i den mån det går, kanske optimerar man sina träningsresultat ytterligare? Tilläggas bör att jag även räknar cola till sådant som innehåller ämnen som påverkar kroppen negativt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man bör undvika bakteriedödande varianter, såvida man inte har goda skäl. Samma som antibiotika, som bör undvikas om man inte har goda skäl. Cola och läsk är nästan som gift också:) Flour är jag för okunnig om, men som alla halogener (jag gillar inte att simma i klor heller) reagerar flour lätt med andra ämnen och vem vet vad forskningen säger om 20 år.

      Radera
  4. Man kan blanda rödbetsjuice med te, vilket ju också innehåller koffein. Jag har en s.k grönsaksjuicepress slash råsaftcentrifug som jag gör grönsaks- och fruktjuice med var och varannan morgon - ibland häller jag i en kopp te också som jag sparat från dagen före. Smakmässigt gör det varken direkt till eller från, men till skillnad från överblivet kaffe behandlat på samma sätt så fungerar det i alla fall.

    SvaraRadera
  5. Hur är det med rödbetspulver (jag kör med pulver från kravodlat), man borde få samma effekt av det plus att det är "lättare" att tillföra i vätskor som typ sportdryck? Frågan är egentligen, får man samma effekt av pulver som man får av ren pressad juice?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är samma effekt. Tänk på dosen bara.

      Radera
  6. Av den rödbetsjuice jag sett att köpa verkar det ganska dyrt. Har någon eller du Johan någon aning om koktrödbetsspad har samma goda effekt ? Tänkte annars på det man brukar sägs om spenat/nitrat att det inte skall värmas på en andra gång då det riskerar att bli giftigt. Önskar lite klarhet kring detta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gjorde en lista i något inlägg med alla grönsaker med mycket nitrat. Ruccola är klar etta. Det är faktiskt ingen fara att värma spenat om den är ren och bra förvarad i kylskåp. Det är bakterierna i smuts och jord som skapar nitrit som är problemet i gammal spenat, inte nitraterna:)

      Radera
  7. Intressant artikel, men att låta bli bakteriedödare för att det skapar mer resistenta bakterier? Borde man inte låta bli att tvätta händerna då också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä handtvätt är mycket bättre. Det sköljer bort bakterierna. All typ av antibiotika bör vara i yttersta nödfall.

      Radera