lördag 12 september 2020

Träning och fasta sätter fart på proteasomerna

Kroppens förmåga att anpassa sig till förändring är avgörande för överlevnad. En del i detta är att varje cell måste smula sönder dåliga proteiner, sedan kan cellen använda smulorna för att bygga nya, friska proteiner. Det är en avgörande kvalitetskontroll för hela organismen. Ny forskning visar att träning förbättrar denna process.

Proteasomer - cellens kvarn

Med ökad ålder tycks risken öka för olika typer av störningar i cellernas proteinfabriker ribosomerna, vilket kan leda till ansamling av dåliga proteiner. Dessa täpper till cellen, stör dess funktioner och tros öka risken för sjukdomar som ALS och Alzheimers.

proteasome
Ubiquitin markerar protein som bryts ner till peptider i 26S Proteasom. Peptiderna bryts i sin tur ner till aminosyror eller används för antigenpresentation. Källa.

För att förhindra detta har cellen ett fiffigt rengöringssystem som startar med att de dåliga proteinerna märks med ubiquitin. Det är en ”dödskyss”. De märkta proteinerna skickas vidare till proteasomerna, en slags kvarnar som mal och strimlar proteiner till kortare peptider. Dessa bryts sedan ner till aminosyror, som fungerar som byggstenar till nya, friska proteiner. 

En ny studie från Harvard Medical School visar att denna avfallsmekanism utlöses av fluktuationer i hormonnivåer, som signalerar förändringar i fysiologiska tillstånd. Det leder till att cellerna mal sönder dåliga proteiner, så att cellerna snabbt kan anpassa sitt proteininnehåll till nya miljökrav.

Den smarta cellen

I ett av experimenten analyserade forskarna effekterna av träning på celler från lårmusklerna före och efter intensiv cykling. Efter träning visade proteasomerna från dessa celler hade mycket mer molekylär märkning av ubiquitin och högre nivåer av cAMP. Ett annat experiment på möss visade att fasta i 12 timmar gav en liknande effekt. Dessutom visade det sig att möss som fick glukagon - ett hormon som ökar under fasta - förbättrade sin förmåga att förstöra dåliga proteiner.

Adrenalin gav liknande effekter genom att mobilisera energireserver, öka hjärtfrekvens och muskelstyrka under fysiologisk stress. Man såg markanta ökningar i cAMP, liksom ökad proteasomaktivitet och proteinnedbrytning. Även hormonet vasopressin, som hjälper kroppen att behålla vatten och förhindra uttorkning, ökade proteosomakiviteten. Det gick på fem minuter. Kroppen är ganska smart.

Utmanar mig varje vecka. Veckan som gick blev det fyra backintervaller som satte fart på mina proteasomer. Formen är bra. Ser fram mot att tävla igen. Det var ett tag sedan.


10 kommentarer:

 1. Intressant som vanligt!

  Vad säger du om denna?
  https://www.puregym.com/blog/whats-the-truth-about-skipping-breakfast/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback:) Jo, kan inte se några problem med fasta 12-16 timmar för friska personer såvida man inte har risk för ätstörningar eller är gravid/ammar eller växer. Det som kan vara ett krux är att fasta rätt om man vill få muskler att växa eftersom fasta minskar mTORC1 och IGF-1 som är anabolt. Samtidigt är IGF-1 och mTORC1 ngt man vill ha lite aktivitet av om man vill leva länge och friskt.

   Radera
 2. Tips till dig!

  https://www.wellandgood.com/intermittent-fasting-breakfast/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Studien visar på ett samband mellan att hoppa över frukost och dålig hälsa. Kruxet här är att det är ett samband. Folk som inte äter frukost röker mer, idrottar mindre och är allmänt lite mer slarviga. Frukostätare är ordentliga människor. Jag äter också frukost, fast lite senare så jag alltid fastar minst 12 timmar och oftast 16 timmar:)

   Radera
  2. Ok, jag funderar på att inte äta middag istället för frukost. fast hade inte studien tagit det i beaktan?
   "skipping breakfast can escalate the risk of atherosclerosis, which is the single greatest contributor to heart attack, stroke and other life-threatening cardiovascular diseases. This connection existed even when other lifestyle factors were accounted for. "
   https://www.chronobiology.com/skipping-breakfast-could-be-detrimental-to-your-health/


   Hur ser du på "Circadian rhythm" (biologiska klockan) att det spelar roll när du äter, att frukost sätter igång processer med insulin etc för dagen?

   Radera
 3. Ja gör det som passar bäst, det brukar vara bäst på sikt. Börja med 12h som är hur enkelt som helst och öka gradvis.
  Näring och ljus är två viktiga faktorer som reglerar cirkadiska rytmer. Kroppen vänjer sig vid mattider dessutom ökar fasta (och träning) nivåerna av NAD+, som har flera viktiga epigenetiska funktioner och nya studier visar att NAD+ har stor effekt på cirkadiska rytmen. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1097276520302367

  SvaraRadera
 4. Är fasta en bra metod för viktminskning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastar inte i första hand för vikt utan för att aktivera viktiga mekanismer för cellfunktion och underhåll som autofagi. Jag gick ner ungefär ett kilo i månaden i 4-5 månader när jag konstant utökade fastan till 16 timmar och där har jag legat kvar sedan dess. Det är samma vikt som när jag mönstrade. Förmodligen hinner jag inte äta lika mycket på 8 timmar som på 12 timmar. Jag är mer disciplinerad. Det känns inte ansträngande utan bara bra och jag sover mycket bättre. När jag körde 12h fasta gick jag inte ner i vikt men kroppen kändes bättre. Så svaret på frågan är att det inte är fastan i sig utan att du förmodligen går ner i vikt om du äter mindre.

   Radera
 5. In most studies with positive outcomes, people are usually fasting in line with circadian rhythms. They consume most calories early in the day and few to no calories after 3 or 4 p.m. In studies with poorer outcomes, participants typically eat one large meal later in the day or two or three meals in the afternoon and evening.
  https://www.mygenefood.com/blog/intermittent-fasting-and-the-16-8-diet-an-ancient-secret-worth-rediscovering/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, that sounds plausible. I usually eat two meals a day. A big breakfast/lunch at 12 and a smaller dinner at 6pm. At weekends I have desert and maybe I eat more to.

   Radera