söndag 24 januari 2021

Gazzine - Senaste forskningen: Därför fungerar periodisk fasta

De senaste åren har olika typer av periodisk fasta blivit populära. En del fastar 5:2, andra 16/8. Det finns de som fastar flera dagar. Varianterna är många. Hur ska man tänka? Är det läge att börja 2021 med en variant av periodisk fasta fram till påsk?

Ja, det tycks finnas flera hälsofördelar med att fasta. Nyligen gjordes en stor randomiserad och kontrollerad studie för att titta på de biologiska effekterna av en typ av periodisk fasta, så kallad varannandagsfasta. 

Grafisk abstract från studien.

Forskarna delade in 60 friska personer i två grupper: en grupp följde varannandagsfasta och den andra gruppen åt som vanligt. Dessutom studerade forskarna en grupp på 30 personer som utövat varannandagsfasta i minst ett halvår. De jämfördes med personer som aldrig fastat. Syftet med den delen av studien var att fånga upp långsiktiga effekter.

Det visade sig att personerna som fastade varannan dag inte hann äta lika mycket som tidigare. De minskade sitt kaloriintag ...

Läs fortsättningen här.
7 kommentarer:

 1. Är det rätt länkadress i inlägget?

  SvaraRadera
 2. Autofagi, vad säger du om honom?
  https://youtu.be/8Z8pqS9bgfk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen jag känner till. Får lyssna senare. Jag föredrar källan som nobelpristagaren Y. Ohsumi. Inte världens bästa talare (han är inte ute efter att sälja något) men bra innehåll: https://www.youtube.com/watch?v=8Uu9feq0fR0&t=6s

   Radera
  2. Nu har jag kollat och han går igenom flera av de olika typerna av autofagi som cma, makro, mikro och mito och att det varierar i tid och vävnad. Verkar som han har koll men han var lite för intensiv talare för min smak:)

   Radera
  3. :) tack för svaret!

   Radera
 3. Den här var intressant! Visste inte att äta mindre och träna mer är återvändsgränd vid försök till viktnedgång

  https://m.youtube.com/watch?v=tIuj-oMN-Fk

  SvaraRadera