fredag 20 juli 2012

Sjuk på flygplanet

Nästan allt handlar om sannolikheter. Från chansen att födas till risken att dö. Jag har bara varit sjuk en gång de senaste två åren. Det var en lindrig förkylning som varade och snuvade en vecka. Alltså borde sannolikheten att jag ska bli sjuk lagom till Swiss Alpine ligga kring 1/104. Om det stämde, skulle jag vara lugn. Det är ungefär samma sannolikhet som att få ett ess och en kung i olika färg i en pokergiv. Kruxet är att jag åker flyg ner till Schweiz. Flyget är en joker som inte naturen räknat med.

Tur att det finns flygvärdinnor
Sannolikheten att drabbas av en infektion i de övre luftvägarna ökar rejält när man sätter sig i ett flygplan. Enligt en studie från Journal of Environment Healt Research är risken upp till 113 gånger större, vilket motsvarar 350 förkylningar på ett år! Det är fler infektioner än det finns varianter av förkylningsvirus. I praktiken blir man immun mot flera av dem efter ett par infektioner, annars skulle det inte finnas några flygvärdinnor eller förskollärare. Deras existens är ett bevis för människans anpassningsförmåga.

Om jag multiplicerar 113 med 1/104, får jag en risk att insjukna som är 108 procent. Inga bra odds, med andra ord. Enligt den uträkningen är det större risk att jag blir sjuk än att jag dör. Fast så kan jag naturligtvis inte räkna. Om jag räknar om så att siffrorna hamnar rätt, tycks risken istället vara 20 % större. Om jag flyger två gånger i juli är risken alltså 40 % större att drabbas av en förkylning än om jag stannat kvar på marken. I praktiken är risken bara 20 % större, för vad som händer på hemresan bryr jag mig inte så mycket om. Det är resan ner som jag bryr mig om. Men jag kan inte bara låta sannolikheterna spela med mig, jag måste försöka skapa en så bra hand som möjligt att spela med.

Varför blir man sjuk i flygplan?
Är luften i flygplan mättad med virus och bakterier? Kommer virus ur fläkten i taket när jag vrider på den? Nej, fast det är lätt att inbilla sig det. Luften är inte mättad av virus. Det finns filter som fångar upp virus och bakterier. Om det inte hade funnits filter, skulle det räcka med en förkyld passagerare för att majoriteten av passagerarna skulle vara sjuka inom två dagar. Orsaken till att vi blir sjuka beror framför allt på två saker: torrt och trångt.

Torrt
Vi får i oss många främmande partiklar och parasiter genom mun och näsa och immunförsvarets första försvarsvall är slemhinnor täckta av flimmerhår. F
limmerhåren rör sig vanligtvis fram och tillbaka i en takt på ca 15 tag per sekund och forslar ovälkomna ämnen ner i magsäcken till en säker syradöd eller upp till munnen för att kastas ut. I flygplanskabinen torra luft, torkar slemhinnorna och flimmerhårens rörelse upphör. Virus kan sedan utan motstånd rulla över de utslagna flimmerhåren och ta sig ner i luftvägarna, borra sig in i en cell och spruta in sitt RNA.


Trångt
Flygpassagerare bär själva passagerare i form av virus och bakterier, varav en del är terrorister. Ju fler människor och ju mer vi tränger ihop oss, desto större är risken att vi smittas av andra. Det viktigaste är att hålla en fri zon på två meter omkring sig. Alla munnar, näsor och händer i sätena bredvid och bakom och framför, är potentiella terroristceller. Om du sitter inom två meter från någon som nyser, kom i håg att en nysning sprider 30 000 droppar fyllda med virus som singlar ner som fallskärmsjägare på jakt efter en torr strupe att invadera.

Hur man håller sig frisk på flygplan
Eftersom den ökade risken beror på extremt låg luftfuktighet vid höga höjder, så bör man hålla strupen fuktig. Att flyga är onormalt, så man måste göra något så onormalt som att dricka fast man inte är törstig, som vatten, kaffe eller te. Varma drycker kanske man ska hålla under näsan ett tag så att ångan fuktar slemhinnorna. En nässpray med saltlösning kanske också kan hjälpa till.

Viruskranar? Nä, ingen risk.
Men det viktigaste är som alltid handhygien. Det är ofta via händerna som virus tar sig in i kroppen. Man ska inte ha sina händer i ansiktet. Virus kan överleva i timmar på bord, armstöd och bälteshållare. Se dina händer som främmande smitthärdar medan du sitter i planet. Tvätta i 20 sekunder med tvål, eller den tid det tar att sjunga bäbä vita lamm (ett bra tips till småbarnsföräldrar). Det sköljer bort nya virus och bakterier från huden.

Dricka, undvika hostande människor och rena händer - tre råd för att minska sannolikheten att bli sjuk. För nästan allting handlar om sannolikheter.

Hellre poker än lotter
Några vinner och några förlorar. I efterhand är sannolikheten alltid 100 procent. De som vinner syns. De som inte vinner tiger och köper nya lotter. Jag köper sällan lotter, eftersom jag har sannolikheterna emot mig. Däremot kan jag tänka mig att spela poker. I poker kan man påverka sannolikheten.

Jag fick ett pokerset när jag fyllde år för några år sedan, men det känns vanskligt att spela om pengar med vänner. Fast nu finns internet. Allt är möjligt och man kan spela poker online. Det är kanske där jag hänger efter Swiss Alpine. Det kanske blir mitt nya liv. På internet kan man inte bli skjuten i ryggen och det går inte att fuska. Det är jag själv som utmanar mitt öde.

Död mans hand
Revolvermannen Wild Bill Hickok sköts i ryggen i Deadwood 1876 under ett parti poker. Någon synade hans kort efteråt och det visade sig att han hade tvåpar i svarta ess och åttor. Sedan dess kallas den handen för död mans hand och sannolikheten att få den i given är 0,00438 %. Den pokerhanden fastställdes och definierades av ett fegt nackskott. Hickok var bra på att spela sina kort, tills den dag han - mot sina principer - satte sig med ryggen mot ytterdörren. I rättegången efteråt sa mördaren att det hade varit självmord att möta Hickok ansikte mot ansikte i en revolverduell. Det var inget bra försvarstal. Han blev hängd. Jag tror att oddsen hade varit lite bättre om han utmanat Hickok i en duell jämfört med att hängas i ett träd. Men han kanske var rädd för utmaningar.

Död mans hand.
I slutändan sitter alla med en egen död mans hand. Det gäller att spela sina kort och utmana ödet så bra man kan, så länge man kan. Inte vänta på ett nackskott, utan gå all-in och möta sitt öde ansikte mot ansikte.

5 kommentarer:

  1. Kul inlägg!
    När vi skulle flyga till Bali satt jag bredvid en superförkyld för mig okänd man. Han snörvlade och nös. Jag förbannade min otur och såg framför mig hur min semester blev förstörd. Men jag blev inte sjuk alls. Kanske hade han något virus min kropp kände igen, kanske hade jag tur. Men du har nog helt rätt i det där med torra slemhinnor - det är det som är boven. För flygplansluft anses ovanligt ren just på grund av filtreringen. Har jag läst.

    SvaraRadera
  2. Usch ja. Det är hemskt att vara instängd i en buss, ett plan eller tåg med nysande, snörvlande smittbärare. Man kanske ska ta med sig ett par munskydd och erbjuda dem till de som verkar behöva dem;)

    SvaraRadera
  3. Härligt och tänkvärt inlägg! Tack och lov att flygtiden är kort till Zürich. Får sitta med en filt över huvudet och zippa vatten eller över en kopp ångande hett te för att fukta flimmerhåren. Tänk vad man utsätter sig för att frivilligt springa upp och ner i alperna i nästan åtta mil, när man kan sitta på en stubbe mitt ute i skogen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra ide med filten:D Ja att man utsätter sig för det här. Vad skönt det ska vara efteråt:) Vad siktar du på för tid förresten, eller är du som jag nöjd med att komma i mål?

      Radera
  4. Johan, tiden är för mig helt oviktig och jag kommer vara överlycklig om jag kommer i mål, särskilt som jag inte hur högervaden kommer att reagera på lördag. Reviderat upplägg. Terminal 5 strax. Önskar dig en ångestfri flygresa, så ses vi på startlinjen i Davos :-)

    SvaraRadera