onsdag 28 augusti 2019

Släpp taget

Bland det svåraste som finns är att släppa taget. Att släppa taget om någonting betyder att du måste lämna någonting bakom sig. Det är alltid ett svårt beslut. Det kan vara en situation, en idé som du burit på, ett projekt som du arbetar med, ett jobb som inte längre känns utmanande, en relation som gått från närande till tärande. 

Det är först när du släpper det du hållit fast vid som du skapar plats för något nytt. Det nya är okänt och det okända är skrämmande. Men om det som är känt står i vägen och bryter ner dig är den enda vägen vidare att ta ett steg in i det okända. Kierkegaard sa: ”att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv.” 

Bild från studie
En av de mest framgångsrika utvecklingarna inom psykologin är ACT, Acceptance and commitment therapy. Den kan sammanfattas med en metafor: en man håller i ett rep med ett monster på andra sidan. Ju mer mannen drar desto starkare blir monstret. Det bästa du kan göra då är att släppa repet. Monstret lever på kampen. Släpp människor som tar kraft och suger din energi. Släpp situationer som inte ger dig någonting. Släpp taget om förväntningar som hindrar dig att gå din egen väg. 

En annan metafor är att du står i ett vattenfall. Låt dig inte svepas med, utan ta ett steg tillbaka och observera tankarna som faller framför dig. 

Bild från studie
Först bygger du upp ett självförtroende. Det gör du genom att lyssna, lära dig och klara av problem. Du lär dig lita på dig själv, vilket ger dig tid att lyssna på de delar av livet som motiverar dig. Du lär dig vilka miljöer och människor som känns rätt och vilka som får dig att känna dig som någon annan än den du vill vara. Du bygger upp din kompetens. När du vet vad du kan och vad du är värd, är det lättare att släppa taget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar