lördag 24 augusti 2019

Ny forskning om mastceller och uppkomst av artros

En av de vanligaste sjukdomarna är ledsmärta orsakad av artros. Den blir vanligare med stigande ålder och om du har turen att bli över 100 år har du artros med nästan 100 procents sannolikhet.

Till skillnad från ledgångsreumatism (reumatoid artrit), som är en autoimmun sjukdom, finns det flera orsaker till artros. En vanlig orsak är någon skada (fotbolls- och handbollsspelare som ofta skadar sig utvecklar oftare artros än andra) i en led. Med tiden bryts brosk ned i lederna, vilket orsakar smärta och svårigheter att röra sig. Förr fick patienter med artros rådet att inte röra leden, nu tror man rörelse är det bästa man kan göra för att lindra sjukdomsförloppet.En ny studie visar att människans immunsystem också kan vara inblandat i denna nedbrytning. Det handlar om mastceller som spelar en viktig roll i immunsystemet. När de aktiveras av en parasit (eller en allergen i vår nya rena värd fri från parasiter), utlöser det en inflammation och kroppen startar en kemisk krigföring för att döda och driva ut parasiten. I denna kamp frigör mastcellen inflammatoriska ämnen som histaminer, heparin och enzymer som tryptase.

I den nya studien mätte forskarna mängden tryptase i ledvätskan hos patienter med artros och patienter med en skadad led utan artros. Patienter med artros hade mer tryptase och fler mastceller som var redo att frigöra inflammatoriska ämnen i sina leder. 


Mastceller. Bild wikipedia.

För att testa mastcellernas roll för utvecklingen av artros, använde forskarna möss som saknade mastceller. Dessa möss utvecklade inte artros efter skada. Forskarna testade också om möss som saknade receptorn för IgE - som aktiverar mastceller - var skyddade från artros. Det var de.

Forskarna testade också att hindra mastcellerna från att producera tryptase, vilket skyddade mössen från artros. Även genom att blockera den kaskad som ger upphov till IgE som aktiverar mastceller skyddade mössens leder vid skada

Nu väntar kliniska tester som bygger på dessa upptäckter för att behandla och kanske motverka en del av de skador som uppstår på grund av artros hos människor. Den som lever till 100 får se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar