lördag 3 augusti 2019

Mörk choklad lindrar depression

Att äta mörk choklad kan lindra depressiva symtom, visar en ny studie från University College London. I studien undersökte forskarna samband mellan olika typer av choklad och humörstörningar.

Studien, som publicerades förra veckan i tidskriften Depression and Anxiety, är den första som undersökt samband mellan depression och olika typer av choklad. 


Bild av Alexander Stein från Pixabay

I studien ingick 13 626 personer. Forskarna tog hänsyn till faktorer som vikt, civilstånd, etnicitet, utbildning, inkomst, fysisk aktivitet, rökning och kroniska hälsoproblem för att renodla just chokladens effekt på depressiva symptom. 

Mörk choklad bra mot mörker

Efter justering för dessa faktorer kunde forskarna konstatera att individer som ätit mörk choklad under två dygnsperioder hade 70 procent lägre risk för depressiva symtom än de som inte ätit choklad alls. De 25 procent av chokladkonsumenterna som ätit mest choklad hade också lägre grad av depressiva symtom än de som inte ätit choklad. Men det fanns ingen signifikant koppling mellan ljus choklad och depressiva symtom.

Huvudförfattaren Dr Sarah Jackson säger: ”This study provides some evidence that consumption of chocolate, particularly dark chocolate, may be associated with reduced odds of clinically relevant depressive symptoms.”

Det krävs däremot mer forskning för att klargöra orsakssambandet. Depression kan exempelvis få personer att tappa lusten att äta mörk choklad.

Sedan tidigare vet man choklad kan ha vissa humörstärkande egenskaper. Choklad har liksom kaffe ett ett antal psykoaktiva ingredienser. Dessutom innehåller choklad fenyletylamin, som tros reglera bland annat humör. Mörk choklad innehåller dessutom mycket flavonoider, som - enligt vissa studier - har en anti-inflammatorisk effekt och det finns ett stark samband mellan inflammation och depression (mer om det snart).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar