onsdag 7 augusti 2019

Lättare gå ner i vikt med morgonlöpning

Människor som springer på morgonen tycks tappa mer vikt än personer som springer på eftermiddagen, enligt en ny studie.

De flesta som tränar för att tappa vikt misslyckas. En del går till och med upp i vikt. Men några lyckas. Hur gör de? I en studie som jag skrev om för några veckor sedan, fann man att de som tränade och gick ner i vikt åt omkring 100 kcal mindre per dag. De som gick upp i vikt tog gärna en extra portion för att belöna sig själva. Andra studier har visat att morgonträning förbättrar fettförbränningen. 


Morgonlöpning bättre än kvällslöpning

I en ny studie ger forskaren ett nytt perspektiv på träning och viktnedgång. I studien tränade 100 överviktiga, tidigare inaktiva unga personer fem gånger i veckan. De fick besöka gymmet vilken tid som helst mellan klockan 07.00 och 19.00. Vid varje tillfälle tränade de tills de bränt 600 kalorier. Varje besök loggades, vilket gav information om tidpunktens betydelse för viktnedgång. De bar även på aktivitetsband och allt de åt mättes noggrant. 

Foto Emma Simpson på Unsplash
Efter tio månader hade nästan alla tappat vikt, men det var stor spridning. När forskarna analyserade allt data visade sig att de som vanligtvis tränade före lunch i genomsnitt gått ner mer i vikt än de som tränade efter kl 15.00.

De som tränade tidigt tenderade att vara något mer aktiva resten av dagen. De tog fler steg totalt än de som tränade senare. De åt också lite mindre, även om skillnaden i genomsnitt knappt uppgick till 100 kalorier per dag. Det var små skillnader, men efter 10 månader leder små differenser till stora glapp. 

Vikten av vanor

Denna studie visar hur viktigt det är att hålla fast vid små vanor. Efter en dag märker du inget och efter två veckor ser du ingen skillnad, men efter tre månader är 100 kcal per dag 9000 kcal.

Kvällstidningar utlovar snabba viktnedgångar på 4-5 kilo inom en vecka, men 4-5 kilo per år är en mer trolig och en mer hållbar utveckling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar