lördag 10 augusti 2019

Barn vars mödrar tränar under graviditeten har bättre motorik

Barn vars mödrar tränar under graviditeten utvecklar bättre motorik än barn vars mödrar inte tränar, enligt en ny studie. Studiens resultat, som nyligen publicerades i Medicine & Science in Sports & Exercise, tyder på att fysisk aktivitet under graviditeten ger barnet en bra start i livet. 

Bild av Pexels från Pixabay
I en tidigare studie från 2011 jämförde forskare hjärtfunktionen hos spädbarn födda av mödrar som tränat eller varit stillasittande. Man såg då att spädbarn vars mödrar tränade utvecklade starkare hjärtan innan de var födda.

En av forskarna bakom studien från 2011, docent Linda E. May vid East Carolina University, undrade om träning under graviditeten på samma sätt skulle påverka barns motoriska utveckling. Dålig motorik i barndomen är kopplad till ökad risk för inaktivitet och fetma i vuxen ålder.

Dr. May och hennes kollegor rekryterade 71 gravida kvinnor till den nya studien. De gravida kvinnorna delades upp i två grupper: en kontrollgrupp som fortsatte med sina normala rutiner, och en grupp som följde ett träningsprogram med träning tre gånger i veckan. De tränade det som passade dem personligen som cykling, raska promenader eller jogging. 

Bild av Pexels från Pixabay
En månad efter barnets födelse genomfördes en standardundersökning av reflexer och motoriska färdigheter. Det visade sig att bebisar vars mödrar hade tränat tenderade att prestera bättre på nästan alla tester, vilket tyder på att deras motoriska färdigheter var mer utvecklade. Det gällde särskilt flickor, som brukar vara lite efter pojkar i denna ålder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar