tisdag 28 februari 2012

Hjärngympa

Den här veckan trappar jag ner träningen inför Vasaloppet och Stafettvasan. Jag ska köra sista sträckan på stafetten och vi siktar på att bli bland de 30 första av över 1000 lag. Så jag kan inte ta det lugnt. Jag måste ge allt och sedan ladda om och ladda upp till söndagens Vasalopp. Jag får vila mig nu istället. Den här veckan blir det bara två träningspass. På måndag tränade jag som vanligt core och styrketräning, på onsdag ska jag försöka åka lite skidor. Jag stakade fyra varv runt Sidsjön i helgen och det kändes riktigt bra, särskilt nöjd var jag över att jag inte fick ont i armarna.

På torsdag åker vi mot Mora och på fredag kör jag Stafettvasan. Sen på kvällen blir det stor fest med god mat - fast man får vara lite försiktig förstås - och så efter det en dags återhämtning och kolhydratladdning till söndagens kraftprov. Jag tror fortfarande att jag ska klara en guldmedalj. Det hänger till stor del på hur ont det kommer att göra. Jag har inte känt något i armbågarna sedan Medelpad Classic Ski, men nittio kilometer medelst stakning sliter på allt som finns i en arm. Jag ska försöka använda magen i stakrörelsen så mycket som möjligt.

Twitterhjärnor
Eftersom man inte ska träna så hårt innan tävling kan man ju träna hjärnan istället, för träna och utvecklas måste man göra hela tiden. Annars börjar man dö ut. Hjärnforskaren Martin Ingvar säger att hyperstressade, twittrande hjärnor till slut bara kan producera twitterkorta tankar. Jag gissar att en twittertanke är högst 140 tecken lång. Det blir knappast några djupa tankar. Shakespeare hade inte gillat twitter.


2b or not 2b ...
Hjärnan anpassar sig efter den verklighet vi lever i och om twitter är vår verklighet, då kommer vi att få twitterhjärnor. En twitterhjärna har förmodligen dåligt tålamod, svårt att fokusera och få överblick. Det är förmågor som vi behöver i framtiden också så jag håller med Martin Ingvar. Å andra sidan kanske framtiden är mer fragmenterad och snuttifierad och i en sådan värld klarar sig twitterhjärnorna förmodligen bättre. Åtminstone för stunden, för de ser inte längre än 140 tecken in i framtiden. Nä, twitter är inget för mig. Inte bloggande heller. Det här är ju en blogg, men den är alldeles för långrandig för att kallas en blogg. Jag gillar inte att skriva snabbt. Helst vill jag vänta en dag och låta inlägget ligga till sig så att jag hinner eliminera alla logiska tankevurpor och skämt som inte var lika roliga dagen efter. Ibland resulterar det i att hela inlägget raderas, men det märker ingen av.

Wordfeud gör oss bättre på ord
Själv brukar jag köra lite wordfeud när jag fastnar i en kö eller hamnar lite på sidan och inte har någon dagdröm som kan ta mig därifrån. Det är lagom hjärngympa för mig. Enligt en ny studie från universitetet i Calgary förbättrar alfapet och wordfeud förmågan att visuellt känna igen ord även i vuxen ålder. Det var i flera fall mer än 20 procent bättre resultat på vissa typer av ordtester för alfapetspelarna än för icke-alfapetspelare. Huruvida dessa extra 20 procent spiller över på andra områden i hjärnan vet man inte än, men det kan mycket väl vara så. Wordfeud är dessutom en ganska lättsam - och ibland retsam - form av hjärngympa.

Förutom wordfeud har lumosity blivit populärt på sista tiden. Lumosity har förankrats hos forskare på Harvard och Stanford och används numera även i den amerikanska armén. Jag har laddat ner det från Appstore men jag har inte prövat det än. Det är säkert bra, men jag väntar med att testa det till efter Vasaloppet. Ett annat lite småroligt spel är Draw Something som vi spelat en del på sistone. Det är en digital version av mitt gamla favoritspel Pictionary.

Den bästa hjärngympan på nätet
På DN listade man nyligen de tio bästa sätten att träna sin hjärna på nätet. Här är några av testen. Perfekt nu när solen börjar värme. Man tar sin iPad och sätter sig ute och testar sin hjärna.

1. Strooptestet: Namnet på en färg visas i en icke överensstämmande färg. (Testet finns i mappen längst upp till vänster när man kommer in på sidan).

2. Basketbolltestet: Testar uppmärksamhet genom att räkna antalet gånger en boll kastas.

3. Homunculus: Ritar människokroppen skalad på ett sätt som motsvarar vilka kroppsdelar som styrs mest av hjärnan.

4. BBC-test för sinnena: 20 övningar på tid.

5. Delad uppmärksamhet: Testar om din slutledningsförmåga påverkas av störningsmoment

6. Bokstavsräkning: Testar om du i text hittar bokstäver som inte uttalas.

7. Smartare än en schimpans: Blixtsnabb visning av siffror som ska sorteras. Schimpanser klarar det. Men inte vi.


9 kommentarer:

 1. Vad roligt att du ska åka både Stafettvasan och "riktiga" Vasaloppet. Vad satsar du på för tid på söndag?

  Gillade också det där om Tvitterhjärnor och twitterkorta tankar :-). Ja, hur skulle det se ut. Lite som den där filmen Memento.

  SvaraRadera
 2. Lennart: Det är kanske inte optimalt att köra båda men det är för kul för att avstå. jag siktar på guld och då måste jag väl neråt 6 timmar. Det beror lite på föret och just nu ser det ut att bli varmt och tungt i spåren. Dessvärre börjar jag känna av halsen också. Många är sjuka just nu. Hoppas det bara är inbillning ... Skriver en snabb rapport hur det går i.träningsdagboken

  SvaraRadera
 3. Kändis- och personfixerad, egocentrisk, snuttifierad envägsmegafon; hur skulle twitter inte kunna bli en succé liksom? Är väl bara fb som når upp i samma infamklass? Ska absolut testa dn:s (din?) bästa hjärngympa. När man utlovar 10 bästa tipsen och bara levererar 7 så har man definitivt fångat min uppmärksamhet. ;)

  Lycka till med det där (eländiga) skideriet nu, medalj är väl på gnällen, jag håller verkligen tummarna för dig. Tillbringar själv söndagsmorgonen i sängen med frun och kollar spektaklet på tv:n. Redan Aristoteles insåg (korrekt) att det mest avkopplande är att se andra slita...
  lh

  SvaraRadera
 4. Lycka till nu Johan!! Haller tummarna for dig till helgen! Kor sa det ryker :)

  SvaraRadera
 5. Gled in på den här bloggen av en slump när jag sökte på kaffets effekter på hjärnan och jag måste säga att nu är jag fast.
  Har läst nästan alla inlägg från nu till ett år bakåt (främst inläggen om hjärnan då)
  Keep up the good work! Fantastiskt intressant "blogg".

  SvaraRadera
 6. Jag som hade tänkt att vägra wordfeud precis som jag vägrar FB. Kanske borde tänka om...? Önskar dig en härlig "söndagstur". :-)

  SvaraRadera
 7. Grats till en mycket bra tid!
  lh

  SvaraRadera
 8. lh: Hehe, jag tyckte bara sju höll riktig klass. Fast någon länk tror jag inte funkade ändå. Hoppades du hade en skön söndag;)

  Petra: Tack, jag körde så det rykte.

  Janne: Jättekul att du gillar blandningen på den här bloggen. Jag har svårt att bara skriva om en sak.

  Ingmarie: Ja tänk om. Skulle vara kul att spela ett parti med dig:)

  lh: Tack:) På stafetten gick det ju bra.

  SvaraRadera
 9. :), ja, mycket avkopplande se andra jobba som sagt.

  Såg din story nu, lite småsurt att avsluta i promenadtempo så klart, men klart respektingivande tid. Att du missade medaljen på att vinnartiden blev galet låg ligger ju utanför din kontroll. Som så mycket annat i skidåkning iofs. Kurera armarna nu.
  lh

  SvaraRadera