måndag 15 november 2010

Trötta barn på promenader

Som alla vet har barn svårt att hänga med vuxna på promenader och nu tror sig några forskare veta varför. Vi vet att ju större djur, desto mindre energi använder det. Ett kilo mus förbrukar mer energi än ett kilo elefant. Det är också en orsak till skillnad i åldrande. Ju mer energiförbrukning, desto mer läckage av fria radikaler, såvida man inte är en fågel

Men vad betyder denna skillnad i kroppsmassa vid rörelse? En grupp forskare i USA bestämde sig för att gå på djupet med denna fråga. De mätte metabolismen hos barn och vuxna för att hitta skillnader mellan större och mindre människor. De fann att stora och små gick på samma sätt. Om man kunde blåsa upp en treåring till en trettioåring av normalstorlek skulle den uppblåsta treåringen gå lika effektivt som en normalstor trettioåring. De kom fram till att stora och små gör av med precis lika mycket energi per steg, men mindre människor tar fler steg, alltså gör de av med mer energi. Det är därför inte barnen hänger med, de har för korta ben. Ja det var ju självklart, men det var inte självklart att det helt och hållet berodde på skalan. 


Barn är alltså lika effektiva gångare som vuxna, men de springer lång ifrån lika effektivt. Löpning är mer krävande för hjärnan och det tar ganska lång tid för ett barn att bli en lika effektiv löpare. Energin spills åt än det ena hållet och än det andra hålet. Människobarn är inte som antilopbarn som skjuts ut som färdiga sprinters, redo att springa från lejon och geparder. Vilket kanske är tur med tanke på de outvecklade hjärnorna. En tremånaders bebis i 90 knyck vore inte att leka med. 

Dagens träning
Jag varken sprang eller gick särskilt långt idag, däremot åkte jag 17 km skidor och nu är jag uppe i 47 km. Ifjol kom jag upp i den summan kring jul. Det var länge sedan det fanns bra spår så tidigt. Den första kvaltävlingen till Vasaloppet - Södra berget runt - är i slutet av januari och nu hinner jag få många mil till dess. 

Oj, vad jag är hungrig varje kväll. Jag vaknar mitt i natten och magen skriker. Jag tror skidåkningen är kalorikrävande. Jag hinner inte få i mig tillräckligt.

Någon fler som har haft skumma besökare på sin blogg från Mountain View i Kalifornien? Är det en bot?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar