lördag 19 oktober 2019

Råd till nya löpare

Jag får ofta frågor från nya löpare. De undrar hur mycket de ska springa, vilken tid de ska sikta på och vilka skor de ska köpa. Jag försöker svara, men den viktigaste frågan måste de ställa till sig själva: Varför springer jag? 

Foto Emma Simpson Unsplash
Om det inte finns ett ”varför” som driver dig, är det svårt att bli bättre. Drivet måste komma inifrån dig själv. Om du springer för att nå ett mål, som att gå ner 5 kg eller att klara milen på 40 min, är risken stor att du glider tillbaka i gamla vanor när målet är uppnått eller när du inser att det inte går att nå ditt mål. 

För en del - jag själv till exempel - börjar löpningen som ett mål som sedan tar formen av en väg, men för de flesta tar det slut vid målet eller på grund av målet. En del löpare flyttar fram målet några år till priset av en gnutta motivation. 

Om du ser löpningen som en väg är det lättare. Ett mål är snarare en vägskylt som visar att du är på rätt väg. Men det är inte vägskyltarna som är viktiga. Det är löpningen i sig som är viktigt. Du måste gilla att springa. Det ger något i sig. 

Du kan alltid öppna dörren, springa ut och göra en trist dag till en upplevelse. Du kan springa varje dag om du ser till att återhämta dig. När du springer träffas ditt ansikte av vind, sol eller regn. Dina fötter möter sommar, höst eller vinter. Om du gillar det du gör kommer du att bli bättre för du gör det ofta. Varje gång du springer utvecklas du som löpare. Du kan bara bli bättre genom träning.

Det kommer perioder då du inte kan springa. Du kanske blir skadad eller tappar motivation, men om du en gång lärt dig älska löpning kommer du alltid söka dig tillbaka till löpningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar