söndag 13 oktober 2019

Hjärtat är gjort för löpning - Runners World

När människan blev löpare ändrades inte bara hjärnan utan också hjärtat. Det är stor skillnad mellan ett aphjärta och ett människohjärta. Ditt hjärta har en form som är anpassad till löpning och promenader. Om inte hjärtat får den träning det är anpassad till, finns det risk att ditt hjärta återgår till sin tidigare ap-form, vilket har en rad negativa effekter på hjärtats långsiktiga hälsa. 

Hjärtats formbarhet

Hjärtan är formbara. De förändras som svar på användning. Som löpare blir din hjärtmuskel allt starkare ju mer du springer. 

Bild av Stefan Keller från Pixabay
I en ny studie gick forskarna djupare och undersökte hur hjärtats formbarhet påverkat människans utveckling som art och vad den processen betyder för hjärthälsan idag. De jämförde hjärtan hos människor samt hos människans kusiner schimpanser och gorillor. Schimpanser och gorillor är relativt orörliga. De går högst några kilometer ...2 kommentarer:

  1. Hejsan och spännande läsning som vanligt! Jag håller på att läsa på om Heart Rate Variability, vad man kan lära sig av det och hur använda i träningen osv. Har du förslag på artiklar, bloggar osv där man kan läsa mer om det? Mvh, Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan, tack för uppslaget. Jag har inte skrivit särskilt mycket om hrv så nu tänker jag skriva ihop ett inlägg här inom kort. Jag sökte på hrv i science daily och det rasslade fram en rad artiklar https://www.sciencedaily.com/search/?keyword=heart+rate+variability#gsc.tab=0&gsc.q=%22heart%20rate%20variability%22&gsc.sort=date

      Radera