onsdag 9 oktober 2019

Elcyklar stärker hjärnan

Flera studier visar att träning är lika viktigt för hjärnan som för kroppen. Träning som exempelvis traillöpning eller skidåkning engagerar både din hjärna och din kropp och gör dig bättre på flera sätt. Men hur viktig är träningens fysiska komponent? Är det fysiska lika viktigt som det mentala?

I en ny studie med 100 äldre personer fick 38 av dem el-cyklar, 36 fick vanliga cyklar och 25 personer fungerade som en icke-cyklande kontrollgrupp. De som fick cyklar cyklade på dem tre gånger i veckan under åtta veckor.

Det visade sig - i motsats till förväntningarna - att personerna i el-cykelgruppen gjorde lika stora framsteg i mentala test som de i vanliga cykelgruppen, trots att de inte behövde trampa lika hårt. 


Foto: David Mark från Pixabay
Att komma ut och utforska världen och att lära sig att köra på en ny sorts el-cykel hade fördelar utöver den fysiska utmaningen, tror forskarna. Motion handlar inte bara om hjärta och muskler. Hjärnan och de utmaningar den utsätts för är lika viktiga. 

Det viktiga är att våga lämna komfortzonen. Genom att göra nya saker när du tränar tycks hjärneffekten bli mycket större. Om du springer samma vanliga runda varje gång, pröva trail, MTB, skidor eller orientering. Pröva åtminstone en ny runda. Huvudsaken att det är nytt och att det känns svårt. Om du dessutom känner ett motstånd, då är du på väg att utmana dig själv. Vägen från komfort- till utmaningszon kännetecknas av ett växande motstånd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar