tisdag 22 oktober 2019

Kolhydratladda med potatis

En ny studie visar att potatispuré fungerar lika bra som kolhydratgel för att upprätthålla blodsockernivåerna och öka prestandan hos vältränade idrottare.

Agence Producteurs Locaux Damien Kühn på Unsplash
"Research has shown that ingesting concentrated carbohydrate gels during prolonged exercise promotes carbohydrate availability during exercise and improves exercise performance," säger professor Nicholas Burd, i ett pressmeddelande. "Our study aim was to expand and diversify race-fueling options for athletes and offset flavor fatigue."

Forskarna skriver att potatis är ett kostnadseffektiv och näringsrik alternativ för idrottare. Dessutom är potatis inte lika sötsliskig som kolhydratsgel.

Studiens design

I studien ingick 12 cyklister som i snitt tränade 267 kilometer per vecka. Alla hade tränat i flera år. De cyklade sedan i 2 timmar följt av ett tidstest och de fick antingen vatten, kolhydratgel eller potatispuré under testet. Det var lika mycket kolhydrater - den rekommenderade dosen 60 gram per timme - i både gel och puré. 

De 12 cyklisterna åt sedan samma mat 24 timmar innan de upprepade cykelutmaning och tidstest, som var utformat att spegla typiska tävlingsförhållanden. Under hela testet mättes blodsocker, kroppstemperatur, träningsintensitet och gastrointestinala symtom. Forskarna mätte också laktatkoncentrationer, en vanlig metabolisk markör för intensiv träning.

Magproblem

Forskarna hittade inga skillnader mellan prestanda mellan puré- och gel-cyklisterna. Båda grupperna presterade bättre än vattengruppen.

Mängden glukos i plasma ökade lika mycket hos puré- och geléätare. Deras hjärtfrekvens ökade lika mycket jämfört med de vattenbaserade cyklisterna, och de var lika mycket snabbare än dem i tidstestet.

De som konsumerar potatis upplevde mer magproblem än de andra, förmodligen på grund av det krävs en större volym potatis för att nå 60 gram kolhydrater per timme. Men i det stora hela var magproblemen små och tolererades av de flesta. Det är alltså bra att testa och lära sig äta potatispuré innan du använder det på tävling.

Slutsats? Tja, det går lika bra med potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar