onsdag 12 juni 2019

Tänk inte på tankar

Hur mycket tid spenderar du med att tänka tankar som stannar kvar i ditt eget huvud? Du oroar dig, ångrar dig. Varför gjorde jag så? Varför tittade han på mig sådär? Älskar hon mig? Jag är misslyckad. Varför har jag inte något liv? Du är upptagen med att tänka på tankar. Men nästan alla tankar är värdelösa. De leder ingenstans. De leder vidare till sig själva i ältande loopar. Upprepningar stärker de neurologiska kopplingarna mellan tankarna. De tar mer och mer tid. De fyller all plats, som en tanketumör. Det leder till skuld, ilska, oro och onödigt lidande. 

Foto Nik Shuliahin på Unsplash

Du pratar med många personer under ett liv, men du är den enda person du pratar med hela ditt liv. Ditt samtal med dig själv sträcker sig födelse till död oavsett vad som händer. Det är viktigt vad du säger till dig själv och vad du tänker. Säg saker och tänk tankar som leder framåt.

Tankar är verktyg. Det är något du ska använda för att ta dig framåt. Du kan välja dina tankar och det påverkar ditt beteende. Istället för att tänka tankar om tankar, använd tankarna för att skapa kunskap och för att lösa problem. Tankar ska vara i nuet. Om du är upptagen av tankar om tankar, glömmer du att tänka på vad du gör just nu. Efter några år upptäcke du att du aldrig var närvarande. Du var upptagen av tankar som tänkte på sig själva medan världen hände.

Det är därför mindfulness och meditation är bra tankeverktyg. Du lär dig att fokusera på nuet och att se tankar som tankar. När du flyter iväg i de gamla vanliga tankespåren, lär du dig bli medveten om det. Se tankarna för vad de är. Kliv ut ur dig själv och titta på tankarna. Betrakta dem utan att döma. Tänkt inte att du är en idiot som tänker dessa tankar, för då börjar du tänka på tankar igen. 


mindfulness
Foto Simon Migaj på Unsplash

Använd dina sinnen och var närvarande när du använder dem. När tankarna på tankar kommer låt de segla förbi som moln på himlen. Se dem försvinna, sedan är du närvarande igen. Fokusera på det du gör nu. Fokusera på att lära och på att lösa problem. Använd din hjärna.


Kolla min lilla gratiskurs i meditation här.

 


2 kommentarer: