fredag 7 juni 2019

Processad mat ökar vikten

Processad mat, det vill säga snabb färdigmat som innehåller konserveringsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen och andra tillsatser, ökar din kalorikonsumtion. Därmed ökar också risken att du går upp i vikt. Det visar en ny randomiserad och kontrollerad studie.

Tidigare har man sett samband mellan dålig hälsa och processad färdigmat. Ju mer färdigmat en person äter, desto större risk för hjärtsjukdomar och cancer. Men man har inte gått in på orsaker. Man har bett personer berätta ur minnet och inte kontrollerat för andra orsaker. Personer som äter färdigmat kanske tränar mindre eller är sjukare av andra orsaker. Därmed är det ganska vanskligt att dra slutsatser från sådana observationsstudier. 


processad mat

Men i en ny studie har man för första gången visat att den 
processade maten orsakar dålig hälsa. I en studie som publicerades den 16 maj i tidskriften Cell Metabolism, fann visade forskarna att människor som äter mycket färdigmat som söta frukostflingor eller fryst pizza, konsumerar mer kalorier under resten av dagen och går därmed upp mer i vikt jämfört med människor som äter bra, minimalt bearbetad, mat. Ökad vikt ökar risken för dålig hälsa.

Två kilo i månaden åt det ena eller andra hållet

Det var en välgjord, men ganska liten studie. 20 personer togs in på en forskningsklinik i en månad. Halva gruppen tilldelades slumpmässigt antingen en hälsosam kost med riktiga råvaror som frukt och nötter eller snabb färdigmat. Båda dieterna gav lika stora mängder socker, fett, kolhydrater, protein och salt. Efter två veckor bytte grupperna diet med varandra. 

Photo by Lily Banse on Unsplash
Det visade sig att de som åt processad färdigmat i genomsnitt konsumerade 508 fler fler kalorier per dag än när de åt hälsosam mat. De gick upp drygt ett kilo på två veckor. Den hälsosamma gruppen gick däremot ner drygt ett kilo. Eftersom de bytte diet efter halva tiden höll de vikten.

Varför gav färdigmat denna effekt? Forskarna kom fram till tre hypoteser:

  • Personer som fick processad mat åt snabbare. Kanske hann inte kropp och hjärna med att signalera mättnad.
  • Bristen på fiber i den processade maten minskade mättnaden.
  • Det var något mer protein - 15,6% av kalorierna i den hälsosamma dieten jämfört med 14% för färdigmaten.

Färdig, processad mat kallas även snabbmat. Den är ordentligt bearbetad och färdigtuggad. Den processade maten är den senaste utvecklingen av den tredje magen. Men riktig mat går också snabbt att göra. Nötter, sallad och frukt är redo i samma stund som du öppnar förpackningen. Ett problem är priset. Bra mat kostar mer. Färdigmat är billig att tillverka och säljs till ett lågt pris. I konsumtionsledet är det en värdering. Tycker du den bra maten är värd en ökad kostnad på 30 procent? Ja, enligt den här studien är det värt det. Det är det kortsiktiga valet. På lång sikt handlar det om annat. Mer om det i kommande inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar