onsdag 26 juni 2019

Sänk vikten med kaffe

En ny studie från University of Nottingham visar att kaffe kan stimulera kroppens bruna fett, ett fett som producerar värme genom att bränna socker och fett. Forskarna tror därför att kaffe kan användas till att bekämpa fetma och diabetes.

Den banbrytande studien, som publicerades i förrgår i tidskriften Scientific Reports, är en av de första som utförs på människor med syfte att hitta ämnen som kan aktivera det bruna fettet.

Det bruna fettet är ett särskild sorts fett fyllt med mitokondrier. Det bränner fett och socker, men skapar ingen energi utan endast värme. Det är brunt fett som håller övervintrande däggdjur som björnar varma utan att de behöver huttra och skaka.

Två sätt att skapa brunt fett på. Vad väljer du?

Tidigare trodde man att endast spädbarn och däggdjur i dvala har brunt fett, men nu vet man att vuxna människor också kan skapa brunt fett. Det skapas när du fryser. Efter några huttrande dagar fryser du inte lika mycket i samma temperatur, vilket beror på ökad mängd brunt fett. Det bruna fettet genererar kroppsvärme genom att bränna kalorier, till skillnad från vitt fett som lagrar överflödiga kalorier. Människor med lägre BMI har därför mer brunt fett.


En kopp kaffe

I ett pressmeddelande säger studiens huvudförfattare, Professor Michael Symonds: ”Brunt fett fungerar på ett annat sätt än andra fetter i kroppen och producerar värme genom att bränna socker och fett, ofta som svar på nedkylning. Genom ökad aktivitet av brunt fett förbättras blodsockerkontroll och blodfetter. De extra kalorier som bränns hjälper till med viktminskning. Men tyvärr har ingen hittat något sätt att stimulera det bruna fettet hos människor.

I denna studie kunde Symonds och hans kollegor för första gången visa att koffein ger en direkt effekt på det bruna fettet. Forskarteamet började med en serie stamcellsstudier för att se om koffein stimulerar brunt fett. När de hade hittat rätt dos, gick de vidare till människor för att se om resultaten var likartade.

Forskarna använde en termisk bildteknik för att spåra kroppens bruna fettreserver. De fokuserade på nacken - det område på människokroppen som har mest brunt fett. Forskarna kunde se att nackområdet blev hetare efter en kopp kaffe. Forskarna kommer att fortsätta gräva i detta kaffespår. Är det något annat än kaffe inblandat? Finns det även i te och kakao? Hur mycket behövs? Fortsättning följer ...


2 kommentarer:

  1. Att ta en kopp värmande kaffe när man fryser får alltså dubbel effekt! Inte tokigt alls.
    /C

    SvaraRadera