onsdag 5 juni 2019

Ingen missar som Zlatan

Efter en match som slutade 2-0 fick Zlatan Ibrahimovic kritik. Han missade massor av chanser, enligt twitter-analytikerna. Ja, men han gjorde också matchens två mål. Hänger det ihop? Ja, det hänger ihop. Zlatan var planens mest kreativa spelare. Han såg öppningar och möjligheter. Han skapade sju målchanser, varav två resulterade i mål. De övriga skapade fyra chanser och gjorde inga mål. Zlatan missade fem chanser, de andra missade bara fyra chanser.

Hade Zlatan varit effektivare om han skapat en chans och gjort ett mål? Ja, men inte lika produktiv. I slutändan är det antal mål som räknas, eller snarare att göra fler mål än motståndaren.

Bild: Wikipedia, Кирилл Крыжановский

Ju fler missar, desto fler mål. Det viktiga är att skapa chanserna. En del skott träffar stolpen, andra går i mål. Ju fler chanser du skapar, desto fler stolpträffar OCH mål.

En snabb titt på statistiken visar de som toppar målligan också toppar skytteligan. De skjuter mest. I snitt gör de mål på, säg 25 procent av chanserna. Det handlar alltså om att skapa chanserna. Att skapa chanser är 80 procent av jobbet. Det kräver kreativitet. Att tänka som medspelare och tänka som motspelare och göra tvärtom. Zlatan är kreativ. Han tycks skapa chanser ur ingenting. Resten handlar om att avsluta - det är 20 procent. Pang på!

Är Zlatan ett geni? Ja, han är kreativ. Personer som är kreativa kallas ofta för genier, men det handlar egentligen om tid. Ibland kan det ta år att skapa eller bygga något unikt. Det kräver tålamod, men det kräver framför allt att du gillar processen. Du måste gilla att lära dig, för det tar flera år att bli bra. Om du gillar att lära dig ser du till att lära dig på ett bra och effektivt sätt. Du utmanar dig själv. Du repeterar och plockar ut kunskapen i olika sammanhang.

För att bli en bra författare måste du läsa mycket och skriva mycket. Det finns ingen annan väg. Tid och mängd.

Kreativa personer binder ihop

Kreativa genier har skaffat sig flera mentala modeller, men är ofta experter inom ett smalt område. Deras bredd gör att de kan anpassa sin expertis till olika miljöer. De kan hitta relationer mellan sådant som ingen har sett relationer mellan tidigare.

Elon Musk blev irriterad på trafiken i Los Angeles. Många teknikoptimister har fantiserat om bilar som flyger i luften förbi alla köer. Men det skulle låta som miljoner helikoptrar och hur skulle de kryssa mellan skyskraporna? Musk tittade nedåt istället. Man kan gräva tunnlar i hur många lager som helst. Ner med bilarna under markytan. Sedan drog han igång ännu ett hobbyprojekt - Boring company. De gräver för fullt just nu.

Elon Musk presenterar sin tunnelidé


"
Creativity is just connecting things. When you ask creative people how they did something, they feel a little guilty because they didn’t really do it, they just saw something ..." -  Steve Jobs. 

Det handlar om tid och mängd.

Thomas Edison uppfann en handfull saker som förändrade världen, men han hade över 1000 patent.

Bach skrev en kanton i veckan.

Picasso skapade 150 000 verk.

Mozart komponerade 600 musikstycken.

Einstein är mest känd för relativitetsteorin, men han publicerade 248 andra studier

Zlatan skapade tusentals målchanser och gjorde över 500 mål, varav några spektakulära mål.

De som kallas genier producerade inte bara bäst utan också mest. Det mesta är mediokert och dåligt. 

Aldrig för sent

I en studie visade forskarna att den ålder som vetenskapsmän skapar sina bästa alster beror mer på mängden alster än på ålder. De som skrev mycket när de var unga nådde sin höjdpunkt snabbare än de som skrev lite när de var unga.

De flesta producerar mer när de är unga och fria, vilket leder till att de också kommer med fler bra (och dåliga) upptäckter. Framstående matematiker publicerar ofta sina genombrott när de är yngre än 25, men det betyder inte att de slutar bidra till vetenskapen efter 25. De minskar bara tempot. De som startar med lågt tempo når sin höjdpunkt långt efter 25.

Det är inte kört efter 25. Det handlar mer om processen. Att du gillar det du gör och blir bättre på det. Det viktigaste är att du inte är rädd för att missa. Den som aldrig missar, gör heller aldrig mål. Så länge du missar och blir bättre, har du dina bästa alster framför dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar