måndag 13 december 2010

Filmtajm, datorskräck och kokain

Idag är det måndag och vilodag. Det behövdes efter en ganska hård träningsvecka. Igår åkte jag 15 km i hårt tempo i den kuperade terrängen uppe på Vårdkasberget. Det var 15 grader kallt och fina hårda spår. Det var lite kärvt i kylan men man åkte ändå som på räls. Jag varvade upp och ned med lite åkning utan stavar. Det blir både uppvärmning och inlärning och alla som har lite svårt med tekniken borde göra det.

Den här säsongen har jag åkt 27 mil skidor. De tre senaste åren passerade jag 27 mil i mitten av januari, så jag ligger mycket bra till i år. Mängd- och konditionsmässigt ligger jag bra till och teknikmässigt har jag utvecklat diagonalåkandet.

Hollywood springer
Jag nappade på ett erbjudande från lovefilm om 4 filmer i veckan för 49 kr. Problemet är väl bara att hitta tillräckligt många bra filmer som jag inte har sett. En ”film” blev Jan Ottossons vasalopps-dvd. Den valde jag utan att säga något. Jag kommer att bli mördad när den dyker upp i brevlådan ;).

Filmhjälten Jake Gyllenhaal berättade häromdagen i Lettermans The Late Show i klippet nedan om sin barfotalöpning. Det visade sig även att Letterman springer sedan 30 år och inte bara efter unga damer. Hollywoodskådisar vill ju vara inne, men det är kul att de springer ute. Vem skulle inte sätta något i halsen om hon mötte Jake barfota längs gatorna. När Persbrand kommer tillbaka från Hollywood springer han väl också barfota, kanske med de där stora hobfötterna

Den skrämmande framtiden
Jag hittade en rolig och intressant snutt ur ett barnprogram från 1978 (”Lördags”) om hur våra arbetsplatser i Sundsvall (Sundsvallsbanken och RFV Data) såg ut på den tiden. Otroligt vad utvecklingen rusat framåt och hur frågeställningarna har förändrats … I slutet av klippet frågar sig Malcom Dixelius allvarligt om vi i framtiden kommer att ha en dator i varje hem.
Löpning bättre än kokain
Enligt en ny studie föredrar möss löpning före kokain. Förmodligen beror det på att löpning frigör endocannabinoider, som fäster vid samma receptorer som kokain. I tidigare studier har man funnit att mösshonor föredrog kokain framför godis, medan hannarna valde godiset. Alltså kan man dra slutsatsen att honor föredrar löpning framför godis, medan hanar bara springer om det inte finns godis tillgängligt. En tröst är att också hanarna föredrar löpning framför kokainmissbruk. Men det har bara testats på möss och slutsatsen är högst spekulativ;)
2 kommentarer:

  1. Bakom den Vasalopps-dvd:n ligger min polare från Ö-vik. Han har en egen blogg om sin löpning.

    http://tvlivet.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Wow, det var häftigt! Ja, jag har kollat den bloggen.

    SvaraRadera