onsdag 22 december 2010

Brunt fett motar kylan

Nu är det kallare än på länge och svenskarna klagar på kylan. Kanske för att vi sitter inne så mycket och inte är vana att frysa. Det finns fördelar med att frysa. När vi fryser börjar cellerna anpassa sig och anpassningarna gör oss bättre på att hålla värmen och dessutom bränner vi massor av fett. Det bildas bruna fettceller och de fungerar radikalt annorlunda jämfört med vita fettceller.

Studier har visat att en del människor har en relativt stor andel bruna fettceller. Brunt fett bränner fett mycket bättre än vita fettceller. Nu har forskare hittat progenitorceller (nästan som stamceller) som kan omvandlas till brunt fett i den vita fettvävnaden och skelettmuskulatur hos möss. Forskarna ansåg dock att kost och motion fortfarande var den bästa metoden för att motverka fetma, men för människor som är genetiskt predisponerade för fetma eller de som redan utvecklat skadliga metabola rubbningar på grund av övervikt, kan detta kanske vara en alternativ behandlingsform i framtiden.

Förra året fann man att även vuxna kunde ha depåer av brunt fett, mest runt nacken. Tidigare trodde man att det bara var spädbarn som hade det och att det bruna fettet gradvis förvinner när man växer upp och cellerna blir bättre på att hantera kyla. Nyfödda kan inte skaka igång muskler och skapa värme genom frossa. De måste istället i likhet med däggdjur som övervintrar skapa värme själva i cellerna. Det är ju svårt att sova i ide om man skakar hela vintern. Brunt fett är otroligt effektivt därvidlag. Det skapar 300 ggr mer värme än någon annan vävnad.
Bilden till vänster visar en kropp i rumstemperatur, medan bilden till höger visar hur brunt fett aktiveras när kroppen utsatts för kyla. Från http://www.examiner.com. Bild av Wouter van Marken Lichtenbelt
Cellerna ser bruna ut därför att de är fyllda av mitokondrier. Brunt fett innehåller mitokondrier med ett speciellt protein, thermogenin (Uncoupling protein 1, UCP1). Det är aktivt i andningskedjan vars viktigaste uppgift är att skapa energi i form av ATP. Thermogenin gör att protonerna/vätejonerna som ska driva tillverkningen av ATP sugs tillbaka in genom mitokondriernas membran igen och därmed producerar mitokondrierna värme istället. Kraftstationerna omvandlas till värmekraftverk. Den som ligger i ide behöver ju inte utföra något arbete.

Innuiter har mer brunt fett än folk på varmare breddgrader. De storvuxna eldsländarna som gick halvnakna i arktiska Patagonien när Charles Darwin var på besök måste ha haft mycket brunt fett. Min egen erfarenhet är att efter några kalla dagar så fryser jag inte lika mycket. I början på den här vintern var det under 20 grader och nu när det är 10-15 grader känns det nästan varmt. Genom att ge sig ut i kylan besegrar man den, man anpassar sig och ett sätt är aktivering av brunt fett. Sen får man sänka inomhustemperaturen för den blir för hög när man väl aktiverat fettet. Man bokstavligen brinner inombords och är det för varmt svettas man. Forskarna har funnit att 50 gram brunt fett ökar den basala metabolismen med 20 procent.Storvuxna indianer från Eldslandet
Andelen brunt fett ökar på vintern, förekomsten är upp till sex gånger vanligare (1,5% resp 9,4%). Denna skillnad i förekomst beroende på årstid visar att andelen är en anpassning till en lägre temperatur. Produktionen aktiveras vid 16 grader och stängs av vid 22 grader.

Nu är det kallt och många fryser, men att frysa är att anpassa sig. En liten tröst i kylan:)


5 kommentarer:

 1. Såg på Youtube att det finns en kille som sprang en halvmara barfota. Han var extremt bra på att motstå kyla. http://www.youtube.com/watch?v=madoDvtKEes

  SvaraRadera
 2. Lyllo dig då. Min kropp kan nog inte skapa brunt fett. Jag trotsar kylan och åker skidor osv, men huga vad jag fryser. Tror inte riktigt på att man vänjer sig. Har försökt vänja mig i 38 år men än har det inte hänt nåt. Det är psykologiskt. :-) God Jul!

  SvaraRadera
 3. Adam: Ja, jag såg den på någon blogg för ett tag sedan. Otrolig kille, verkar vara ngt slags fenomen. Eller så är finnar av lite tuffare virke.

  A: Du har ju knappt något fett så hur ska du kunna ha ngt brunt fett. Det är väl därför du fryser. Grattis i förskott förresten:) Och God Jul (om du kollar jobbmejlen så är du och några till med i en dansfilm som jag satte ihop på elfyourself utan att fråga). Vår jul är dock förstörd av vädret. Hela släkten har fastnat söderut:( Det blir mycket julmat över och en del lagrar jag väl som vitt fett.

  SvaraRadera
 4. Vad häftigt! Det här hade jag ingen aning om! Vilken tur att din blogg finns :)

  SvaraRadera