lördag 7 augusti 2010

Kan du se om clownen ler?

I ett inlägg tidigare i somras skrev jag om att vi kan skilja ett äkta leende från ett falskt. Det äkta leendet aktiverar en speciell muskel. BBC har konstruerat ett test där man får bedöma 20 ansikten i en liten filmsnutt. Gör gärna testet innan ni ser facit längre ner.

Testet.

När jag testade fick jag 18 rätt. Jag vet inte hur jag ska tolka resultatet. Eftersom jag hade rätt i 90 % är jag knappast en psykopat. Det var skönt att veta. Det var två genuina leenden som jag bedömde som falska. Båda var män. Jag kanske är en skeptisk person och då särskilt mot folk av mitt eget kön. Jag missbedömde 25 % av de äkta männen men jag blev å andra sidan inte lurad av någon med ett falskt leende.

Om jag ska tro det här testet så blir jag inte lurad av falska leenden, men jag är lite skeptisk mot leende män. Däremot känner jag igen en kvinna som ler och det är ju huvudsaken man har koll på kvinnorna;)

Mitt resultat:

som

jag

flyttar

ner

en

bit

att

man

inte

råkar

se

facit


Vad fick DU?

12 kommentarer:

 1. 16/20. Kanske inte helt genomtänkt att ha facit i inlägget.

  /Martin

  SvaraRadera
 2. Fredrik Petersson7 augusti 2010 kl. 12:53

  Mycket intressant test. Jag gissade fel på kille nummer tre som jag trodde hade ett genuint leende men han var fake.

  Så 19 rätt av 20.

  Vill passa på att tacka för en mycket intressant och inspirerande blogg. Kul att läsa inlägg där det ligger mycket tankar och arbete bakom som verkligen belyser de frågor som tas upp.

  Som du sa tidigare i något inlägg så är det bara att efter ett tag skriva ut utvalda inlägg och sen ge ut som en bok =)

  SvaraRadera
 3. Jag fick 15 ;)
  Jag blev lite förvirrad tror jag.. Är också skeptisk. Tyckte att vissa "genuine" var falska eftersom de ändra uttryck precis i slutet av klippet, glada och sen på en halv sekund gick minen tillbaka till normal/sur..
  Jag gjorde det riktigt snabbt för att va säker på att det gick på instinkt istället för för mycket eftertanke.

  SvaraRadera
 4. Ja Martin, inte så smart av mig. Ska ta bort bilden. Jag borde kolla med dig innan jag publicerar, du som har viss vana som ansvarig för en av Sveriges största webbplatser;)

  Tack Fredrik:) Otroligt att få 19 rätt! Det kanske blir en bok så småningom;)

  15 är nog fullt godkänt, PB;) Jag vet inte vad snittet är.

  SvaraRadera
 5. Hm, det kanske var en annan Martin, men det lät som min kollega.

  SvaraRadera
 6. 15/20 rätt. Bättre än väntat, tyckte det var svårt!

  SvaraRadera
 7. Ja, det var svårt. Som PB sa så ändrar de ju tillbaka uttrycket på slutet och det gäller att bortse från sista ögonblicken. Jag tittade på musklerna vid sidan av ögonen och då var det lite enklare. Jag vet inte vad jag fått på ren instinkt, men lite sämre än 90% tror jag.

  Jag känner en ganska cynisk, men rolig, person som tror att alla bluffar och en som tror att alla är goda, jag tror jag måste be dom göra testet. Då blir det säkert fake på alla för den ene och genuine för alla på den andre.

  SvaraRadera
 8. Intressant test att göra. Jag fick 16/20. Jag måste ju säga att jag tyckte att det var svårare att avgöra om männen hade ett genuint eller falskt leende. Av de fyra fel jag hade var en kvinna och resterande tre var män.

  SvaraRadera
 9. Kul att du hittade hit Lisette:) Ja, det tycks som om det blir fler missar på männen än kvinnorna.

  SvaraRadera
 10. ...kan tillägga att även jag tittade på just musklerna runt ögonen då man i diverse serier (lie to me, the mentalist) fått lära sig det :)

  SvaraRadera
 11. 17/20. Jag var lite för misstänksam mot några där =)

  SvaraRadera