onsdag 18 augusti 2010

Notiser och vetenskapsnyheter v 33

Medelhavskost skyddar mot solen
I en ny studie visas att Medelhavskost hjälper mot hudcancer, d v s den mat man åt på Kreta på 60-talet, som är rik på antioxidanter och omega 3-fetter. Hudcancer är ovanligt kring Medelhavet: olivolja, fisk, yougurt, färggranna frukter och grönsaker motverkar oxidering orsakade av solens vassa strålar. Forskarna testade också sin hypotes genom att ge en grupp dryck med antioxidanter och en annan grupp fick dryck utan. Resultatet var 50 % lägre oxideringsskador av 5-6 timmar sol i två veckor hos den första gruppen. Särskilt karotenoider - det röda/oranga i tomater, vattenmelon och morötter, visade sig ge huden skydd mot rodnad och solsveda som är det första tecknet på vävnads- och DNA-skador.

Tillskott är inte lika effektivt, säger Dr Niva Shapiro, en av forskarna bakom studien. Mat ger synergiska effekter som tillskott aldrig kan ge. I maten samverkar vitaminer, antioxidanter och bioaktiva ingredienser, vilket inte sker i isolerade tillskott.

D-vitamin mot förkylning
En daglig dos D-vitamin kan ge skydd mot infektion under förkylnings- och influensasäsong, visar en liten finsk studie. På senare tid har forskarrapporter om D-vitamin avlöst varandra. Studier har kopplat låga nivåer av D-vitamin till allt från cancer till depression. Kroppen syntetiserar eget D-vitamin när huden utsätts för solljus och därför ökar andelen människor med D-vitaminbrist under vintersäsongen. Syftet med studien var att undersöka sambandet mellan D-vitaminbrist och människors känslighet för förkylningar, influensa och andra luftvägsinfektioner.

Tidigare forskning har funnit att personer med lägre D-vitaminnivåer i blodet tenderar att ha ökad risk för luftvägsinfektioner än de med högre halter av D-vitamin, säger dr Ilkka Laaksi som står bakom den nya studien. Man gav 164 manliga rekryter antingen 400 IE av D-vitamin eller ett placebopiller varje dag i sex månader - från oktober till mars, d v s under den tid som bristen på D-vitamin är som störst och när luftvägsinfektionerna når en topp.

Studien var liten och forskarna är försiktiga med att dra slutsatser, men det blev en skillnad i sjukdagar. De som åt tillskott var en aning friskare, de var sjuka 2 dagar i genomsnitt mot 3 dagar för placebogruppen. 51 procent av de som tog tillskott var friska under hela perioden, medan endast 36 procent av de som åt placebo var friska. Eftersom den undersökta populationen var så liten kan man inte dra signifikanta slutsatser, men studien ger en indikation som stärker hypotesen om infektioner och D-vitamin.

D-vitamin finns framför allt i fet fisk, som lax och makrill. Men allt fler experter rekommenderar att man äter tillskott under de mörka vintermånaderna.

Rakt under eller lite framför
Varje vecka skriver Pete Larsson något intressant på Runblogger. Att det är naturligt och bra att landa med foten rakt under sin massmittpunkt är kanske en myt, men en nyttig myt som förhindrar att man sätter ner foten för långt fram, vilket är ganska vanligt och riskerar att leda till skador. Han visar exempel med sin son och demonstrerar hur både barfotalöpare och skodda löpare i Afrika landar en aning framför massmittpunkten.

Ät lite choklad
Lite choklad minskar risken för hjärtsjukdomar. Men man ska äta med måtta, 1-3 ggr i månaden och 20-30 gram vid varje tillfälle. Då minskar risken för hjärtsvikt med mellan 26-32 procent. Man har i tidigare studier funnit att flavoniderna i choklad sänker blodtrycket, men det här är den första långtidsstudien och den bekräftar korttidsstudierna till viss del. Äter man choklad varje dag fann man inget samband då antalet kalorier äter upp nyttan av chokladen. Studien omfattade 31 823 medelålders kvinnor under nio års tid. Det mesta av chokladen var mjölkchoklad med ca 30% kakaohalt. Nu väntar jag på en lika bra studie som gäller mumsig mörk choklad.

Meditera mera
Meditation förbättrar hjärnan enligt en rapport. Det räcker med elva timmar för att hjärnan ska bli effektivare i det område där hjärnan hjälper en person att styra sitt beteende i enlighet med ett mål. Den meditationsteknik som användes kallas Integrative Body-Mind Training (IBMT). Tidigare har man funnit att IBMT sänker nivåerna av kortisol och att 20 minuters träning per dag i en vecka sänkte blodtrycket mm. En sådan kort kurs kan ju vem som helst klämma in.

Vår pyttelilla hjärna
Vår hjärna är inte så stor som vi har trott, står det i DN. Ny teknik ger nya vinklar på hjärnans vinklingar och rynkor. Våra hjärnor har utvecklats lika länge som alla andra hjärnor och är på sätt och vis jämbördiga, de fullgör sin uppgift att föra gener vidare.

Förr såg man neandertalare som småkorkade troll, men de hade större hjärnor än oss och var extremt välanpassade till den tuffa euroasiatiska miljön. Det verkar också som att hjärnvolymen minskat en aning de senaste 20 000 åren efter att tidigare bara ha ökat och ökat. Enligt hjärnforskaren John Allman har en genomsnittlig hjärna minskat från 1450 till 1300 gram. Allman spekulerar att det kanske beror på att det blivit enklare att leva. Tama djur har mindre hjärnor är vilda djur. En varg har större hjärna än en hund, men hunden verkar smart för att den anpassat sig till människan och vad vi ser som ett smart beteende. Men vargar förstår det komplicerade flocklivet och jagar bättre i en samverkande flock än vad hundar gör. Vi skulle nog också svälta ihjäl ifall vi kastades ut för att överleva.

Vi har ätit kött länge
Nu har forskarna funnit bevis för att hominider åt kött redan för 3,4 miljoner år sedan, en miljon år tidigare än man trott förut. Forskare har funnit ben med märken efter stenverktyg. Hur dessa tidiga hominider fick tag i köttet kan man bara spekulera i. Jagade de som dagens schimpanser jagar efter kött med en kombination av bakhåll och slughet? De kanske jagade in bytet i en fälla, särskilt goda löpare tror man ju inte att de var. Eller så kanske de jagade bort andra rovdjur från kadaver med hjälp av en samlad attack med stenar och tillhyggen. Det kanske troligaste sättet att få tag i kött var att spana efter gamar som indikerade kadaver och sedan springa för att hinna före fyrbenta köttätare som säkert kunde blanda ut ruttnande döda inälvor med lite rykande färskt kött.

Numer är det lätt att få kött:




WWII på Facebook
Jag har inte riktigt kommit igång med Facebook, men på den här länken kan man lära sig allt om andra världskriget. Otroligt kreativt:)



3 kommentarer:

  1. Tack för att du håller oss uppdaterade på forskningfronten vad gäller hälsa, hjärnan och annat.
    Det uppskattas. Fortsätt gärna.
    /Peter

    SvaraRadera
  2. Själv äter jag 70-procentig choklad minst en gång i veckan, och då sätter jag så klart i mig en hel chokladkaka. Köper man från Lindt så får man dessutom chokladen helt utan tillsatser. Jag tror att det är den enda chokladen på marknaden med denna trevliga egenskap. Men det gäller bara den 70-procentiga.

    Vad det gäller meditation läste jag för ett tag sedan att forskare märkte att ett visst hormon var mycket högre hos de som utövade meditation regelbundet. Jag kommer inte ihåg namnet på hormonet men jag har för mig att det KALLAS livets hormon. Hormonet börjar avta i kroppen vid 25 års ålder och när man sen tar ner flaggan så är hormonet helt tömt i kroppen.

    SvaraRadera
  3. Peter: Tack för återkopplingen och roligt att du gillar de här återkommande vetenskapsnyheterna. Tanken är att fortsätta rapportera forskningsfronten en gång i veckan på ämnen som berör blogginlägg.

    John: Jag älskar också mörk choklad. Jag var på ett föredrag som hölls av chokladakademin och sedan dess kan jag inte vara utan. Fördelen med mörk choklad är att man blir ganska nöjd men en bit, åtminstone jag. En hel kaka klarar jag inte;)

    Meditation är bra. För mig är löpning en form av meditation också. Jag tror hormonet du tänker på är HGH. Det ökar när man springer också, särskilt när man kör hårda intervaller typ tabata eller 30 sek allt vad man kan varvat med 4 minuter vila.

    SvaraRadera