tisdag 17 september 2019

Hur rödbetsjuice, nitrat och bakterier påverkar löpning och hälsa - Runners World

Löpning är ett av de bästa sätten att sänka ditt blodtryck på, men utan rätt sorts bakterier ger inte löpningen samma effekt. Bakteriefloran i munnen är viktigare än man tidigare trott. 


En ny studie visar att den blodtryckssänkande effekten av löpning minskar rejält om du sköljer munnen med antibakteriellt munvatten. Det visar hur viktiga bakterierna i munhålan är för din hjärt-kärlshälsa. Du är uppbyggd av 30 biljoner celler och mellan 30-300 biljoner bakterier. Bakterierna är en stor och viktig del av dig. 

Vidgade blodkärl 

När du springer stimulerar du produktionen av kväveoxid som i sin tur får dina blodkärl att vidgas, vilket ökar blodtillförseln till dina aktiva ...

Läs fortsättningen här.


2 kommentarer:

 1. Hej! Hittade hit för att jag läste ditt inlägg på Runners World.

  Intressant, men ville samtidigt bara påpeka att siffran för antalet bakterier i kroppen är vad jag vet ganska osäker. 10 ggr mer än kroppens celler utgår från gamla studier. Den senaste studien jag sett pekade på att vi överskattat antalet bakterier i framförallt tarmarna. Troligen är snarare antalet bakterier liknande antalet celler. Inte att förakta såklart, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis ingen vet exakt det var därför jag skrev 30-300 biljoner bakterier (och 90-99% av DNA i krönikan tror jag). Någonstans där ligger det men det dröjer nog innan man har ett bättre svar.

   Radera