onsdag 7 juni 2017

Rödbetsjuice bra för eliten också


Jag tror jag skrivit omkring 30 inlägg om rödbetsjuice vid det här laget. Antalet studier som visar på fördelar med juicen och dess verksamma substans nitrat verkar aldrig sina. Tvärtom kommer det hela tiden nya studier med nya perspektiv och aspekter.

I en studie för några år sedan såg man att rödbetsjuice förbättrade uthållighet hos idrottare, men forskarna kunde inte se någon effekt hos de bästa idrottarna.


I en ny studie, publicerad i tidskriften Nutrients, går man lite djupare in i frågeställningen om rödbetsjuicens effekter på amatörer och elit.

Forskarna lät 32 holländska fotbollsspelare dricka rödbetsjuice eller placebo (filtrerad rödbetsjuice utan nitrat) i sex dagar. Samtliga fotbollsspelare drack både rödbetsjuice och placebo vid två olika tillfälle. Den dagliga dosen var ca 800 mg nitrat. Det är mycket mer än i tidigare studier.

Fotbollsspelarna utförde ett så kallat Yo-Yo IR1-test, en typ av test som visat sig vara mycket effektiva för att mäta fotbollsspelare och andra idrottare som springer många intervaller över lång tid.

Yo-Yo-test. Läs mer på topendsports.com.


Det visade sig att rödbetsladdning med nitrater var 3,4 procent bättre än placebo. Den genomsnittliga hjärtfrekvens var också lägre (172 mot 175 slag per minut) och så också den upplevda ansträngningen.

Tabell från studien.


Det betyder att vältränade personer kanske kan tjäna sekunder på att dricka rödbetsjuice. Men det krävs större mängder än för oss amatörer.


Lär mer om rödbetsjuice, löpning och hjärnan på Hjärnfysikbloggen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar