torsdag 18 maj 2017

Finns det en fetmaparadox?

För några år sedan pratades det mycket om fetmaparadoxen. Det verkade som man kunde vara överviktigt men ändå vara lika frisk som normalviktiga personer. Det talades om hälsosam fetma. En ny studie från University of Birmingham visar nu att personer med så kallad "Metaboliskt hälsosam fetma" har 50 procent större risk att drabbas av hjärtsjukdom än de med normal vikt. Det låter inte som en paradox. Det stämmer med de teorier om fetma som finns.

Den nya studien presenterades vid den europeiska kongressen om fetma i Portugal. Forskarna tror att den är spiken i kistan på det populära påståendet ”fat but fit".

I studien ingick uppgifter om 3,5 miljoner människor som hämtades från en brittisk databas. De var alla fria från kranskärlssjukdom i början av studien. De klassificerades efter BMI och om de hade diabetes, högt blodtryck eller onormala blodfetter. Den som inte hade någon av dessa klassificerades som "metaboliskt hälsosam fetma". Omkring 61.000 av dem drabbades av hjärtinfarkt under perioden.Fetma mäts vanligtvis som BMI - ett statiskt förhållande mellan vikt och höjd. Det är ett dåligt mått, eftersom en person med mycket muskler klassas som fet enligt BMI. I studien var forskarna dock tvungna att använda BMI i brist på bättre data. BMI kan vara ett vilseledande mått för enskilda individer, men för en population på 3,5 miljoner ger det tillräckligt bra underlag.

Studien visade att de överviktiga individerna hade en 50 procent högre risk för hjärt-kärlsjukdom än personer med normal vikt. De hade en 7 procent förhöjd risk för problem som påverkar blodtillförseln i hjärnan, vilket kan orsaka stroke.

År 2015 kom en svensk studie som följde 1,3 miljoner män över 30 år. Forskarna konstaterad att de som var mest vältränade när de var 18 år hade 51 procent lägre risk att dö för tidigt än de som var sämst tränade. Men om männen var överviktiga, såg man ingen fördel med att ha varit vältränad i ungdomen.

Professor Peter Nordström, som ledde studien, sa: "These results suggest low BMI early in life is more important than high physical fitness with regard to reducing the risk of early death".

Precis som det finns rökare som aldrig får cancer och lever länge, finns det överviktiga som förblir friska. Men det betyder inte att det finns hälsosam rökning eller hälsosam fetma. Fetma ökar - precis som rökning - risken för en rad sjukdomar.
Läs mer om hälsa, hjärnan och löpning på Hjärnfysikbloggen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar