onsdag 19 oktober 2011

Hjärnvilja

En av världens märkligaste personer är illusionisten David Blaine. En del kallar honom galen och många försöker förklara varför han hela tiden utmanar ödet och bokstavligen balanserar mellan liv och död. Jag tror inte att han är galen. Han är annorlunda, men inte galen. Han är extremt väl förberedd och han har ägnat hela sitt liv åt att träna upp sin viljestyrka. Redan som barn bestämde han sig för att bli en ny Harry Houdini

David Blaine har gjort flera spektakulära framträdanden, som att balansera på en liten plattform 30 meter upp i luften i 36 timmar, blivit levande begravd i en genomskinlig kista i en vecka, suttit inuti ett isblock i tre dagar och tre nätter och levt i en glasbox i 44 dagar utan något annat än vatten.

Om Blaine kunde lära sig att leva utan mat i 44 dagar eller sitta i ett isblock i flera dygn, då borde jag kunna överleva ett tråkigt eftermiddagsmöte utan att somna eller springa 83 km. Jag borde ha lite av den viljestyrka han har i sig. Vi tillhör samma art. Vad kan jag lära mig av honom?

Under ytan finns det skratt och gråt
Efter att ha levt isolerad under marken utan mat, sökte Blaine en ny utmaning. En människa kan inte leva utan luft och han ville se hur länge han kunde leva utan att andas. I bakhuvudet hade han en berättelse om en pojke som ramlat genom isen och blivit räddad 45 minuter senare utan att få några hjärnskador.


Efter att ha träffat en neurokirurg, som sa att man kan få svåra hjärnskador efter sex minuter utan syre, bestämde han sig för att bevisa motsatsen. Första försöket gav han upp redan efter en minut och han förstod då hur omöjlig uppgiften var. Han bestämde sig för att använda sina kunskaper som illusionist och experimenterade med flera galna idéer, bl a att koppla sig till en hjärt-lungmaskin som skulle pumpa in syre i kroppen medan han höll andan. Ingenting av det fungerade, så han bestämde sig för att verkligen hålla andan bortom den punkt där hjärndöden tar vid. Han började studera pärldykare och fridykare och han lärde sig att det viktigaste var att vara så stilla som möjligt, så att så lite syre som möjligt förbrukas, vilket håller ner nivåerna av koldioxid. Varje morgon började han med att hyperventilera en minut och sedan höll han andan i fem och en halv minut. Under 52 minuter andades han endast åtta minuter och han fick fruktansvärd huvudvärk av all koldioxid.

Världsrekordhållaren (8:58) hette Tom Sietas och han är 190 cm lång, väger 90 kg och har lungor som en val. Blaine var dock lätt överviktig och behövde gå ner 23 kilo på tre månader. Han registrerade allt som stoppades i munnen som om det vore medicin och lyckades gå ner enbart med hjälp av viljestyrka. Han tränade hårt och fick ner vilopulsen till 38, vilket är bättre än de flesta elitidrottsmän. Efter fyra månader kunde han hålla andan i sju minuter och han bestämde sig för att slå rekordet live under bästa sändningstid på TV. Blaine trodde att direktsändningen skulle sätta tillräcklig press på honom att överträffa sig själv. Det började inte bra. Producenten krävde att Blaine skulle vara fastkedjad med handbojor som han skulle ta sig ur medan han höll andan, ungefär som Houdini hade gjort hundra år tidigare. Det var ett misstag. Rörelser kostar energi, som förbrukar förråden av syre. Efter sju minuter började det svartna för ögonen och assistenterna drog upp honom ur vattnet och började återuppliva honom. Publiken var besviken - ena hälften ville se ett världsrekord och den andra hälften ville se honom flyta upp som en död guldfisk till ytan.

En person med mycket viljestyrka ger inte upp och Blaine kontaktade Oprah och berättade att han ville slå rekordet att vara helt stilla under vatten. Rekordet var just då 13 minuter, tre gånger så länge som en utter klarar att vara under vatten och lika länge som en bäver. 

Oprah gav honom 4 månader att förbereda sig. Efter minituösa förberedelser gjorde han ett första test tillsammans med en hjärnkirurg. Blaine klarade då hela 15 minuter och avbröts av hjärnkirurgen eftersom 15 minuter var lika med död, för honom. Men Blaine mådde ganska bra. Det såg ganska ljust ut, men just innan han skulle vara med i showen slogs världsrekordet två gånger och låg nu på 16:32! Tre minuter längre än Blaines måltid.

När Blaine hade övat hade han haft ansiktet nedåt, flytandes vid ytan. Men i showen ville de att han skulle stå upp så att publiken kunde se hans ansikte. För att han inte skulle flyta upp så var de tvungna att fästa honom på botten, vilket ökade hans nervositet. De ställde också en hjärtrytm-monitor alldeles vid buren som tickade väldigt högt och det spädde på nervositeten. Normalt brukade han ha en puls på 38, men nu startade den på 120 och den gick aldrig ner. Han försökte sänka pulsen, men överväldigades av negativa tankar och nervositeten ökade ytterligare. Syret brann upp, precis som i det förra offentliga framträdandet. Efter åtta minuter var han övertygad om att det snart var slut och att fiaskot var ett faktum. Men han ville inte bli intervjuvad så det var lika bra att köra tills han kollapsade, tänkte han. Hjärnan började spela honom spratt och han blev allt mer paranoid. Han fick bröstsmärtor. Efter 14 minuter fick han fruktansvärda kramper och en stark impuls av att andas grep tag i honom. När det gått 15 minuter började hjärtat hoppa över slag och rusa och sjunka från 150 till 50 och sedan tillbaka till 100 slag. Hjärtat stannade och startade och då var han säker på att han skulle få en hjärtattack. Han lossade på fötterna så att dykarna lättare skulle kunna dra upp honom och lade sig sedan strax under vattenytan. Plötsligt hörde han ett jubel och förstod att han hade klarat det. På ren vilja höll han sig kvar under ytan i 30 sekunder till och bröt sedan vattenytan med ett skratt med nytt världsrekord:17:04!

Hur man får hjärnvilja
Blaine slog världsrekordet tack vare lång träning. Träningen och förberedelserna och lidandet gav honom självförtroende att klara det när det var som värst. Han var tvungen att hålla andan längre än en bäver och klarade det. Blaine hade fysiologin emot sig, både jämfört med en bäver och jämfört med den tidigare världsrekordhållaren. Den största tillgången var hans viljestyrka och hängivenhet. Han är magiker och illusionist, men magi är ingenting annat än träning, övning, experiment och hängivenhet, säger han själv.


Som barn övade han jämt. Han tränade olika korttrick, simmade under vatten och låste in sig i små utrymmen vilket hans mor tydligen accepterade. Efter att ha läst Herman Hesses bok Siddharta började han fasta regelbundet. Det hade han nytta av när han gick ner 23 kilo på fyra månader.

Just innan ett spektakulärt framträdande får han en släng av ADHD skulle man kunna säga. Träningen följer vissa tvångsmässiga mönster. När han springer måste han alltid sätta foten på huvudet om han springer förbi en cyklist eller gubbe målad på gatan. Det är små mål som han sätter upp och som hjälper honom att nå de större målen. Det handlar om disciplin och övning.

Vi tycker Blaine är märklig, men egentligen har han bara återupptäckt något som var vanligt förr. Det finns fortfarande munkar som springer flera varv runt jorden och i Indien kan man hitta heliga män som levt på nästan ingenting i någon grotta i flera decennier. En munk är en manifestation av självkontroll och viljestyrka. När européerna kom till Amerika förfasades de över hur mycket tortyr en indian kunde genomlida. Indianerna tränades från barnsben att motstå smärta och att behålla sin värdighet, ifall de blev tillfångatagna av en fientlig stam. En engelsman berättade om en hövding som blivit tillfångatagen som först torterades i flera dagar och sedan brändes levande. När han satt i elden började han sjunga till synes utan fruktan eller smärta. Vad är ett ultralopp jämfört med att brinna levande eller att vara levande begravd en vecka? Ingenting. Det kommer att gå lätt. 


Inlägget är till stor del baserat på Blaines berättelse på ted.com nedan. Han verkar lite nervös i början men sen kommer han igång.
12 kommentarer:

 1. Mycket intressant inlägg. Tack så mycket.

  //Nicklas

  SvaraRadera
 2. Tack för ännu ett superintressant inlägg!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt inlägg igen! Nu skall jag bara använda den här kunskapen under vintern och bli en fantastisk uthållig löpare som har viljan som krävs och som tål smärtan som krävs...

  SvaraRadera
 4. Intressant och fascinerande. Men även om han slog rekord så känns vägen dit lite för ångestfull. Visst mår vi bra av att utmana våra gränser särskilt när vi spräcker dem men man får inte glömma att leva under tiden. Som inspiration funkar Blaine väldigt bra men som ideal?
  Viljestyrka verkar du ju dessutom besitta en hel del men ingen kan göra allt på samma gång :)

  SvaraRadera
 5. Inspirerande läsning!

  SvaraRadera
 6. Ja, David Blaine är verkligen supercool. Det blir alltid en riktigt bra show med Blaine, han är definitivt badass och enormt inflytelserik. Inte ofta man ser magiker med hög hatt och trollstav längre, tack för det. Jag tycker faktiskt han har lyckats bli en modern Houdini, otroligt nog. Och precis som med Houdini så är det inte alltid helt enkelt att veta vad som är trick, äkta eller mittemellan. :) Mer Houdini: han var mycket engagerad i vetenskap och att bekämpa pseudovetenskap, snyggt. Filmtips för dem som diggar Houdinitrick: Inside man (av Spike Lee, med Denzel Washington och Clive Owen).
  lh

  SvaraRadera
 7. jag tycker det även tyder på stort MOD!

  SvaraRadera
 8. Blir nästa mål att slå rekord att hålla andan?

  SvaraRadera
 9. Kul att ni gillade det Nicklas, Eshan och trottibenen. Det var roligt att skriva det här inlägget också.:)

  Maria: Inspiration men inget ideal. Det är ytterst få som klarar det och det måste böjas i tid isf. Hur mkt viljestyrka jag än har så har jag ingen hjälp av det i det i wordfeud. 4-0 till dig:( Men det var ju ganska nära;)

  MagnusN: Tack:)

  lh: Ja, inside man var en bra film. Houdini var en spännande person också. Jag läste också om honom som barn och var fascinerad, men jag gjorde inte som Blaine och låste in mig i ett kyffe. Det kanske man skulle ha gjort;)

  Ingmarie: Ja, han verkar inte vara rädd för något. Lite rörande hur han bryter ihop på slutet också av sitt tal. Har man hållit på hela livet betyder det mycket.

  Anonym: Den som överlever får se;)

  SvaraRadera
 10. Jag glömde en fråga. Gillar du låten "under ytan" med Uno med tanke på rubriken? Det är en av mina favoriter :-)

  SvaraRadera
 11. Det handlar inte bara om viljestyrka, det krävs en del medfödda egenskaper också. Jag tror att alla människor har minst 1 talang som de kan utveckla och bli riktigt bra på.
  Dessutom så är viljestyrka som alla andra egenskaper inte odelat positiv, vill man för mycket så kan det ställa till lika mycket bekymmer som att vilja för lite. Lagom är som så ofta bäst.
  Solar mig i glansen av mina vinster ;) kanske har jag hittat min talang :)

  SvaraRadera
 12. Anonym: Ja, det är en gammal favorit:)

  Maria: Jag har nog inte hittat min talang än. Livet är ett sökande ... jag var lite stöddig i början med wordfeud, men nu går det sämre, eller så blir jag bara utmanad av duktiga personer. Är väl nere på 60% vinst nu och det är delvis ditt fel;)

  SvaraRadera