torsdag 7 april 2011

Från mask till människa

För ca 550 miljoner år sedan fanns en liten organsim som kallas för Spriggina. Den var ett tre centimeter långt skräckinjagande rovdjur. Den såg ut som en korsning mellan en mask och en trilobit och var uppbyggd av segment där de två första utgjorde huvudet, medan de bakre segmenten innehöll tarm och analöppning. På huvudet fanns ett par ljuskänsliga urgröpningar - ett slags primitiva ögon - samt ett par antenner. Munnen satt på undersidan. 


Spriggina - en lyckad konstruktion
Vad är då så speciellt med Spriggina? Jo, Spriggina var ett av de första utkasten till livets grundritning. Insekter, fiskar, kräl- och däggdjur och fåglar är alla stöpta i samma form. Om vi tittar oss omkring så ser vi ögon för att hitta föda med, näsa för att känna hur den luktar, mun för att äta och en tarm för att ta upp näring och en analöppning för att göra oss av med det som inte behövs.


Ser ologiskt ut.
Vi härstammar från maskliknande djur. Det är därför mun och ögon sitter längst upp eller längst fram, som om vi vore maskar som gräver sig genom marken med munnen först. Kroppen är fortfarande indelad i segment och varje segment innerveras av nerver från en bestämd del av ryggmärgen. Ryggmärgen förmedlar signaler men kan också reagera självständigt genom reflexer. Vi består av fyra större segment som är färglagda på bilden. Indelningen ser lite märklig ut, men det såg logiskt ut när vi var maskar och även när vi stod på fyra ben. 


Nu ser det mer logiskt ut.
Det var när vi ställde oss upp som bilden blev lite mer ologisk. Nerverna till baksidan av benen till hälen och könsorganen sitter längs ner på ryggmärgen. Könsorganet sitter ju i mitten, men det hela blir begripligt och vi ställer oss på alla fyra och tänker oss att armar och ben växt ner från kroppen. Då hamnar den sakrala regionen längst bak, som om vi vore en mask eller en ko. Från slibbig, slemmig mask till människa på en halv miljard år. Det är raskt marscherat. Med tanke på hur kort tid vi stått på två ben är det inte konstigt att en många får ont i ryggen. Särskilt de som sitter mycket. 


Ryggraden är mycket viktig när man springer och nästan alla får problem med ryggen någon gång i livet. Orsaken har med det här inlägget att göra. Mer om det i ett inlägg någon gång under nästa vecka.

5 kommentarer:

 1. "Reflexer i ryggmärgen" säger du i bloggen, men sitter inte dessa i ett centra i hjärnan som inte är åtkomligt för medvetandet?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym! Kul med frågor:) Ryggmärgen agerar självständigt t ex när du råkar sätta handen på en het platta. En impuls till hjärnan skulle ta för lång tid, så det är en reflex som sköts helt och hållet via ryggmärgen utan att blanda in hjärnan. Ryggmärgen utgör tillsammans med hjärnan och nerverna vårt nervsystem. Det är först efteråt som vi blir medvetna om att handen dragits undan. Vi har flera såna reflexer. Om du vill läsa mer står det väldigt utförligt här: http://www.1177.se/Tema/Kroppen/Nervsystemet-och-sinnesorganen/Hjarna-ryggmarg-och-nerver/

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret - tänkte inte så anatomiskt noga, för jag hade det limbiska systemet - den "svarta boxen" - i åtanke.

  SvaraRadera
 4. ..kommer att tänka på skräckfilmen The Human Centipede när jag läser denna artikeln :-P

  SvaraRadera
 5. Hmm, tror inte jag ska se den efter en snabbkoll.

  SvaraRadera