torsdag 28 oktober 2010

Den bästa investeringen i ditt liv

Vad ger en avkastning mellan 200 och 516 %? Det finns en sådan investering tillgänglig för alla. Alla investeringar medför en risk, men det här är en verklig investering med låg risk som dessutom med stor sannolikhet ger god avkastning eftersom den förväntade avkastningen är så hög. Det handlar om att avsätta tid för att tjäna tid. Det är den bästa investeringen i ditt liv.

Tid är pengar
Tid är pengar, sägs det. Vi mäter tiden i pengar. Vi får timlön, månadslön och lever på vår årsinkomst och beräknar pensionen utifrån livstidsinkomsten. En investering som ger god avkastning i pengar ger oss på sätt och vis mer tid, mer fri-tid, till skillnad från arbets-tid. För att öka inkomsten måste man ofta öka sin arbetstid och aktier är bättre än räntebärande konto på sikt, men det finns ingen garanterad avkastning när det finns risk inblandad.Tid är liv 
I en svensk studie 2009 fann man att otränade personer som började träna så sent som i 50-årsåldern förlängde sina liv med 2,3 år, vilket blir 20 148 timmar. Det är ganska många timmar. Den genomsnittliga timlönen i privat sektor 2010 var 138,50 kr. Priset på en timme kan alltså grovt sägas vara 138,50 kr. Man kan kalla det tidens marginalkostnad. Det ger ett värde på den förlängda tiden motsvarande 20 148 x 138,50 = 2 790 498 kr!

Om man tränar en timme om dagen satsar man ungefär 4 % av sin tillgängliga tid på träning. En 50-åring som tränar 4 % av sin tid förväntas leva ungefär tills han är ca 80 och hon är ca 83. En timme om dagen i 30 år blir 11 060 timmar. Men då tränar man ganska hårt.

Hellre avkastning i framtiden än avkastad i förtid
Avkastningen vid hård träning på tidkapitalet är alltså 20 148/11 060 = 200 %. Så även om hatar att träna ger varje träningstimme en timma i soffan tillbaka. Om träning är dödligt tråkigt går det på ett ut, men gillar man att träna då får man verkligen tillbaka 2 timmar på varje timme och dessutom kanske de där 11 060 timmarna blir de bästa timmarna i livet.

Enligt studien från 2009 räckte det med 2-3 timmar i veckan. En mer korrekt kalkyl ger således en avkastning på hela 20 148/3 900 = 516 %. Den investeringen måste man nästan vara en idiot för att inte göra. Varje rationell människa inser ju att det är en toppenaffär. Satsa 1 timme och få mer än 5 timmar tillbaka, eller satsa 138,50 och få 692,50 kr tillbaka om det krävs pengar för att någon ska förstå ;).

Både aktier och liv är en risk
"I don't know if running adds years to your life, but it definitely adds life to your years." 
Jim Fixx (1932-1984)

Jim Fixx visste inte hur rätt han skulle få. Han dog endast 52 år gammal men blev berömd tack vare sin löpning. Han var med och startade joggingvågen på 70-talet. Han fick goda år även om de blev få. En del som ogillar sport och i synnerhet löpning anförde Fixx död som ett exempel på hur dumt det är att springa, man skrev "the ironic death of Jim Fixx" som rubrik i tidningarna. Men alla dör någon gång och några dör när de springer. Andra dör i badkaret, men ingen säger att det är farligt att bada. Det är livsfarligt att leva, man kan ju dö.

Nu ska jag ut och göra en investering. Det blir 7-8 km i lugnt tempo och jag räknar med att överleva. Den beräknade avkastningen blir två timmar i lite högre tempo lite senare i livet när jag har mycket mer gott om tid.

7 kommentarer:

 1. Hipp hipp hurra! Mitt hundrade inlägg:)

  SvaraRadera
 2. Grattis! Och klart det är värt investeringen!!!!

  SvaraRadera
 3. Det låter verkligen lite med 2-3 timmar/vecka i synnerhet med tanke på hur extremt lite de allra flesta rör sig. Och vem vet när Fixx hade dött om han INTE hade sprungit? Jag tror tidigare! Undra just hur gammal jag kommer att bli. :-)
  Och grattis! Både till inlägg och investering.

  SvaraRadera
 4. Eva Kristofersson29 oktober 2010 kl. 23:13

  Bravo Johan! 100 inlägg är inte dåligt! Och dessutom med den kvalitén! Du skriver så bra!

  SvaraRadera
 5. Magnus: Tack:)

  Ingmarie: Tack:) Ja 2-3 timmar är verkligen en snabbFixx:) Utan löpningen hade Fixx nog både dött tidigare och varit helt okänd.

  Eva: Roligt att du hittade hit och tack för allt beröm:)

  SvaraRadera
 6. Fixx gjorde en god investering, enligt uppgift så gick hans far bort vid 42, kraftigt överviktigt. Fixx skriver i sin bok om sin övervikt vid trettio, han började springa och blev normalviktig och levde 10 år längre än sin far. Det är 25% längre än sin far.

  SvaraRadera
 7. Där ser man . Tack för upplysningen. Ännu mer skamligt av tidningarna att blåsa upp Fixxs död som "ironisk".

  SvaraRadera