tisdag 12 oktober 2010

Hellre ett glas rött än svält

Vill man leva länge ska man äta lite, men det kanske går lika bra med ett glas rött? Det finns ganska starkt stöd för att kalorirestriktion förlänger livet genom att det leder till att mindre energi förbrukas och därmed produceras färre fria radikaler som skapar oreda i cellerna. Det gäller åtminstone mindre djur som maskar, flugor och möss vars liv startar och slutar inom ramen för ett forskningsprojekt. Människor lever längre och därmed kommer de hårda bevisen kanske att dröja ytterligare några decennier.

Träning och stress
Den frivilliga svält som kalorirestriktion utsätter kroppen för skapar också stress. Man kan jämföra med hur muskler fungerar. När muskler under träning utsätts för stress leder det till ökad produktion av fria radikaler, vilket tvingar cellerna att öka skyddet mot dessa, vilket i sin tur gör cellerna mer robusta och motståndskraftiga mot just dessa fria radikaler. Stressar man musklerna för mycket kan man dock slita av dem och förstöra mer än man bygger upp. Det viktiga är att inducera lagom stress, ungefär till den nivå som vi dagarna efteråt känner av som träningsvärk. Träningsvärk är anpassning till stress, inte skada. Det är samma sak med kalorirestriktion. Lagom minskning på kaloriintaget leder till anpassning, men för mycket svält skadar organismen.

Den magiska tillväxtfaktorn BDNF
Man har sett att mild stress som löpning och kalorirestriktion ökar produktionen av den viktiga tillväxtfaktorn BDNF (brain-derived neutrophic factor) i hjärnan. I ett experiment gav man en grupp apor 30 % färre kalorier, medan en annan grupp fick äta sig mätt. De som åt mindre hade mer BDNF i hjärnan, vilket ökade hjärnornas plasticitet och tillväxt och motstånd mot degenerativa sjukdomar som Parkinson.

Överlevnadsläge eller fortplantningsläge
Sett ur ett evolutionärt perspektiv går det att begripa kalorirestriktion. När det finns ont om mat känner hjärnan av denna brist som stress och sätter igång överlevnadsmekanismer för att skydda organismen tills det finns mat igen. Cellerna sätter underhåll framför produktion, överlevnad blir viktigare än fortplantning, vilket i normaltillståndet är livets syfte och drivkraft. Extrem brist på kalorier (anorexia) stänger av fortplantningen helt och hållet eftersom det då inte finns föda för avkomman och insatsen lätt kan göra slut på de knappa resurserna i organismen.

Det är en smal gräns mellan liv och död. För få kalorier kan skada, medan lagom brist på kalorier aktiverar en mild stress som stärker cellerna genom olika tillväxtfaktorer som BDNF. På samma sätt tror man att de små doserna av gift i t ex vindruvor, broccoli och lök, skyddar cellerna. Växterna producerar gifterna för att hålla insekter och parasiter borta, men de räcker inte mot gigantiska organismer som människor, åtminstone inte i de mängder som vi normalt stoppar i oss. I vindruvor finns bl. a. ämnet resveratrol som man tror gör cellerna starkare.

Den franska paradoxen
Fransmän har förhållandevis små problem med hjärt- och kärlsjukdomar, vilket har gett upphov till det man kallar den franska paradoxen. Fransmän äter ganska ohälsosamt och röker mycket, men trots det har de bra hjärtan. Forskare har länge misstänkt att det är rödvinet som är hemligheten och man tror att det är polyfenoler som resveratrol i det röda vinet som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De druvor som innehåller mest resveratrol är Pinot Noir, Merlot och Muscadine.

Foto: 96dpi
Rött vin förlänger liv?
Det tycks alltså som om rött vin ger en lagom stress som stärker cellernas överlevnadsförmåga. En grupp ledd av forskare från Northwestern University publicerade i början av 2009 en studie där man funnit en ny molekylär relation som är avgörande för att hålla cellerna friska över en lång tidsperiod. Sedan länge har det varit känt att det är en grupp proteiner som kallas sirtuiner som förlänger livet på maskar, flugor och möss när de utsätts för kalorirestriktion. Sirtuiner kan också påverkas av resveratrol, en polyfenol som produceras i stressade växter. Sirtuiner påverkar i sin tur flera av cellens processer. Sirtuiner deltar även i korrigeringen av de fel som uppstår i DNA till följd av fria radikaler.
  
Mängden sirtuiner minskar med stigande ålder. Åldrandet medför att celler blir sämre på att hantera stress och skydda sig mot DNA- och proteinskador, vilket kan leda till cancer och sjukdomar som Parkinson och Alzheimer. Vilken mekanism som ligger bakom sambandet mellan sänkta nivåer på sirtuiner och cellens försvar mot proteinskador har dock förblivit okänt, men nu tror sig forskarna känna till sambandet.

Forskarna upptäckte att sirtuinen SIRT1 reglerar aktiviteten av HSF1 (Heat Shock Factor 1) som är en nyckelfaktor i cellens stressförsvar. HSF1 i sin tur känner av närvaron av skadade proteiner i cellen och ser till att hålla cellen och dess proteiner i gott skick.

“Ironically, triggering the stress response and perhaps maintaining the cell in a protective state over a long period of time can keep cells healthy,” säger professor Richard I Morimoto. “The cell is protected against an accumulation of damage when HSF1 is more active.”

Eftersom rödvin påverkar nivåerna av SIRT1 ligger det nära till hands att rödvin håller cellerna i form. Huruvida rött vin förlänger livet är dock knappast bevisat. Men ett glas rött gör livet roligare och ett gott skratt förlänger i alla fall käften.

I videon nedan är musen till höger dopad med resveratrol. 


En sann version av den franska paradoxen
Det blir inte alltid som man tänkt sig. En 47-årig advokat vid namn André-François Raffray tyckte 1965 att han gjorde en strålande affär. Raffray som saknade lägenhet lyckades göra upp med en 90-årig änka vid namn Jeanne Louise Calment om att ta över hennes lägenhet vid hennes död. Hon skulle få 2500 franc i månaden så länge hon levde mot att han skulle få lägenheten. Tio år senare betalade han fortfarande 2500 franc i månaden. Calment firade sin 100-årsdag, Raffray fyllde 57 år och hade inte långt kvar till pensionen, men han väntade tålmodigt på sin lägenhet. Det hände mycket i Raffrays liv de närmsta 20 åren men en sak hände inte: Calment vägrade dö och Raffray hade till slut sammanlagt betalat över 900 000  franc, mer än tre gånger priset på lägenheten. 1997 dog Raffrey 77 år gammal. Calment levde dock vidare och fyllde 120 år och hon fortsatte att leva i två år till och slog världsrekordet i bevisad långlevnad, 122 år.

Ett gott skratt förlänger livet
Calment rökte sedan 1896 och åt ett kilo choklad i veckan som hon sköljde ner med rödvin. Knappast ett recept för ett långt liv, åtminstone inte när det gäller tobaken. Men det kanske var chokladen och vinet och hennes inställning till livet. Calment hade mycket humor och var otroligt pigg in i det sista, hon sa att den enda rynkan hon hade var den hon satt på. Alla skrattade utom Raffray, gissar jag.

Relaterade inlägg
Träningsvärk - inte så illa som det värkar


Länkar

http://www.scipub.org/fulltext/AJPT/AJPT31149-156.pdf
http://www.abo.fi/public/News/Item/item/1462

1 kommentar:

  1. Tänk att rödvin och choklad kanske kan ge svar åt livets gåta. Dessa två ingredienser är dessutom underbara i mitt liv (även om det har en tendens att bli lite för mycket choklad och kanske lite för lite rödvin).

    SvaraRadera