söndag 12 september 2010

Vilken sport ger snyggaste kroppen?

En del tränar för att få en bra hjärna, men det är nog många fler som tränar för att få en snygg kropp. Jag läste en artikel på svd.se om det och debatten var livlig. Löpare är ganska smala och spänstiga, men har sällan muskulösa överkroppar. Ultralöparen Dean Karnazes är däremot just muskulös och röstades fram som världens snyggaste kropp 2006. När det gäller uthållighet är Karnazes kropp optimal, men kanske inte när det gäller att vara snabb på ett maraton.

Skidåkare tävlar sällan i bar överkropp så om de har de snyggaste kropparna är svårt att veta. Tiokampare tränar och tävlar oerhört allsidigt. Orienterare tränar också allsidigt, de läser kartor och använder hjärnan samtidigt som de springer. Men hjärnan är ju gömd under skelettet, till skillnad från resten av kroppen och kanske är lite svår att få syn på.

Vad som är snyggt är i mångt och mycket subjektivt. Man hör ibland att "x är fulsnygg”.

Jag lade upp en liten undersökning till höger där man kan rösta på en eller flera sporter (borttagen nu). Resultatet hittar man här.

Det gyllene snittet
Men faktum är att man kan mäta vad som majoriteten tycker är snyggt. Det som är vackert och trevligt att se på följer ofta det gyllene snittet.
Det gyllene snittet upptäcktes för över 2000 år sedan, men den förste som beskrev mönstret var italienaren Leonardo Fibonacci på 1200-talet. Fibonaccis talserie ser ut så här:

0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 … osv.

Talet till höger är alltid summan av de två talen till vänster, så att 0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, och förhållandet mellan två näraliggande tal närmar sig det gyllene snittet och till slut kommer det oändligt nära. 1/2=0,5, 2/3=0,66, 3/5=0,60, 5/8=0,625 … 34/55=0,618. Denna kvot brukar betecknas med den grekiska bokstaven phi.

phi = 1,618 033 988 749 9 ... approximativt 8:5.
eller det omvända
phi = 0,618 033 988 749 9 … approximativt 5:8

Platonisten och multigeniet Leonardo da Vinci var fascinerad av detta talförhållande och ritade en människa som uppfyllde dessa mått, den vitruvianska människan. Leonardo begick t o m ett på den tiden fruktansvärt brott och grävde upp lik för att mäta de exakta proportionerna i människokroppen. Även Mona Lisa målades efter det gyllene snittet, hennes ansikte är perfekt talharmoni. Många anser att Brad Pitt ser bra ut och hans anlete är numer uppmätt och man fann att det var ett av jordens mest gyllene snitt.
Naturens former
Men det är inte bara människan som följer det gyllene snittet. Djur och växter, ja hela naturen, växer och lever enligt detta talförhållande. Det finns fler bihonor än bihannar och proportionen dem emellan är det gyllene snittets proportion. En solros har frön ordnade i 21 spiraler medsols och 34 spiraler motsols ut från centrum, vilket ger kvoten 1,619. Man kan plocka upp en tallkotte och då ser man att den har fjäll som går i åtta spiraler motsols och fem medsols. Åtta delat med fem är 1,6.


Även artificiella skapelser som svenska flaggan, Parthenontemplet, FN-skrapan, Beethovens femte symfoni, allt följer denna princip.

Att en kvot kan vara vacker är märkligt och fascinerande. Varför vi tycker det, vet jag inte om någon kan svara på?

Börjar man titta ser man formerna överallt, från den lilla snäckan på stranden till vintergatans spiralformade kropp.


Vår anatomi, proportionerna mellan benen följer det gyllene snittet. Mät avståndet mellan axel och fingerspets och dela det sedan med avståndet mellan armbåge och fingerspets. Resultatet bör hamna kring 1,6. Det är samma sak med ryggradens indelning och fingerledarna och foten. Överallt samma mystiska kvot.


Leonardo sa att den mänskliga foten är ett ingenjörsmässigt och konstnärligt mästerverk. Fotens passform är det gyllene snittet.

Ansiktsformer

Nedan visas ett ansikte enligt gyllene snittets princip och några historiska personer som passar i denna form.Egyptiernas vackra drottning Nefertiti, 1380 f Kr.


Under antiken beundrade man detta perfekta ansikte

Slår man ihop en antal vackra skådespelare i Hollywood i en dator får man ett ansikte som följer det gyllene snittet.

Ett hollywoodfejs

Man kan för övrigt slå ihop vilka ansikten man vill på den här webbplatsen.

Dagens löpning
Sprang ut tidigt i morse för jag tänkte springa långt. Dimman låg tät över skogen, men jag sprang rakt igenom den. Det var tyst, förutom några skator som varnade varandra när jag kom springande. Jag sprang i fivefingers och kände att marken var fuktig och ganska kall efter natten. Luften var kylig och full av små vattendroppar. Sen började det regna och det övergick sedan i ett behagligt duggregn. Det blev 22 km och ett gyllene snitt på 5:22/km.


4 kommentarer:

 1. Jag drar mig till minnes en undersökning av fysiskt aktiva kvinnliga idrotts- och dito arbetsgrupper från 80-talet där man kom fram till att kvinnliga balettdanserskor var den ENDA gruppen där 100 % hade fått orgasm, samt till detta hörande spekulationer om att just balettdans på något sätt skapade ett överlägset muskulärt underliv och/eller dito muskelkontroll plus balanssinne rent allmänt. Det har väl iofs inte så mycket med vackraste kroppen att göra, men faller möjligen inom den närliggande kategorin mest funktionella/vältränade diton. Tyvärr har jag ingen aning om vad studien hette.

  I omröstningen tvekade jag mellan gymnastik och simning, men med motiveringen att simmare i längden blir både muskulösa och strömlinjeformade medans gymnaster kan bli lite väl bulkiga på överkroppen så röstar jag på simning.

  SvaraRadera
 2. En sak är 100% säker. Mina fötter skulle ALDRIG bli framröstade som världens vackraste. Inte ens Sveriges. Inte ens i vårt lilla hushåll!(Som har 4 människofötter och 4 katt tassar)

  SvaraRadera
 3. Det är väldigt intressant det här med ansikten. Jag vet att jag såg ett test en gång på två datoranimerade ansikten. Jag tror att undersökningen riktades till kvinnor och frågan var vilken av männen man skulle vilja skaffa familj med. En väldigt stor majoritet valde det ena av de två. Det baserat på de olika måtten i ansiktet. Jag vet att ögonen bl.a. satt väldigt tätt på den ena mannen. När jag själv betraktade ansiktena så höll jag med övriga i undersökningen. Av någon anledning så placerade jag mannen med de tätt sittande ögonen i det fack där man hittar opålitliga och ofta otrogna män.Nu var det så klart inte bara ögonen som var speciella utan själva helheten. Jag har inte någon som helst förklaring till det hela.

  SvaraRadera
 4. Simmarnas kroppar ser man ju ganska bra och de har ju fungerat i allt från tarzanfilmer till reklamfilm för risifrutti.

  Ingmarie, mina fötter är inte heller några fotomodeller, men jag hoppas de följer det gyllene snittet.

  John: Hm, har inte Björn Borg väldigt tätt sittande ögon. Eller var det en synvilla pga hans fokus på bollen?

  SvaraRadera