måndag 27 september 2010

Träningens tio budord

Efter en tung träningsvecka är det skönt med en vilodag. Jag känner mig verkligen i bottenform just nu. Jag ligger och bläddrar i senaste numret av Vasalöparen - vinterns bästa tidning - och där finns ett antal budord uppskrivna.

Träningens 10 budord:

1. Du ska inga andra intressen hava jämte träning.
2. En dag utan träning är en dag utan mening.
3. När Du vilar tränar dina konkurrenter.
4. Den som tycker träning är roligt, tränar för lite.
5. Träning är ett tillfälle att tävla.
6. Så länge Du är seg kan du inte bli övertränad.
7. Det som inte dödar, det härdar.
8. Smärta är svaghet som lämnar Din kropp.
9. Många äro kallade, få äro utvalda.
10. Det finns många sätt att bli dålig på, men bara ett sätt att bli bra på: TRÄNING

Jag skulle dock vilja lägga till ett elfte budord, direktkopierat från Bibeln:
Tänk på vilodagen, så att du helgar den.

Jag tror jag följer budorden 7, 8 och kanske 10. Men det kanske jag inte själv kan bedöma. Budorden verkar lite väl hårda och känns som ett recept för utbrändhet och överträning. Jag kan tänka mig att Gunde Svan och Per Elofsson följde dessa budord, men så tappade de stinget ganska tidigt också.

Veckans träning
Igår avslutades tre veckor av stegrande träningsintensitet och nu blir det en lugn vecka. Hela veckan har känts seg, som om jag varit på gränsen till att bli övertränad. Dessutom är folk runt om mig sjuka så risken är stor att ett virus tar chansen att ta sig genom att avslaget immunförsvar. Men nu ska jag byggas upp en vecka, hoppas jag klarar mig. De senaste åren har jag haft en infektion per år och det är fullt tillräckligt.

Förra veckan följde träningsplanen ganska bra. Rullskidpasset var det roligaste passet och intervallerna det pass som gav mest. De två sista löpningarna gick dock tungt. Jag lyckades öka varje 2 km i söndags men det var slitsamt.

Förra veckans träning (vecka 3)
Måndag: Vila
Tisdag: Skidgång och älglufs (hårt)
Onsdag: Styrketräning och rodd (medel)
Torsdag: Rullskidor 11 km (lugnt)
Fredag: 4*4-intervaller (hårt)
Lördag: Plyometri och lite löpning 4 km(lugnt)
Söndag: Löpning 20 km, öka tempo varje 2 km. (hårt)

Veckans träning (vecka 4 återhämtningsvecka)
Måndag: Vila
Tisdag: Skidgång och älglufs(hårt)
Onsdag: Styrketräning och rodd (medel)
Torsdag: Rullskidor 15-20 km(lugnt)
Fredag: Vila
Lördag: Plyometriska övningar och lite löpning/rullskidor(lugnt)
Söndag: Tempolopp 10 km (hårt)

Det blir två vilodagar den här återhämtningsveckan och jag drar ned lite på intensiteten. Jag ökar dock på rullskidpasset för det är både kul och ganska skonsam träning. Det är mest teknikträning, just nu. Jag håller på att lära mig och det är kul att lära sig nya saker. Dessutom har jag skaffat en cykelhjälm så nu kan jag dra på i nedförsbackarna.

Nya skidor
Jag läste i tidningen att det snöade i Storhogna i helgen. Jag har nyss beställt nya skidor och förhoppningvis åker jag på konferens till Storhogna i november och kan inviga dem där. Jag köpte rikigt fina skidor, fjolårets toppskida för bara 2800 kr, på Pölder Sport. Men det får gärna komma lite snö redan i oktober i Härnösand eller Sundsvall.  Jag börjar bli lite småsugen.


3 kommentarer:

 1. fast nog får man säga att Gunde höll i en himla massa år? Såg programet "Berg flyttar in" när hon bodde hos Gunde. Riktigt kul och han ÄR galen! :-O Jag borde dock kunna klå hans "duscha snabbt rekord"...

  SvaraRadera
 2. Nej! Snön får gärna vänta för min del. Det är så farligt att springa på snö och is :). Men givetvis hoppas jag att det kommer mycket snö där du befinner dig så länge du håller dig borta från Jönköping ;).

  SvaraRadera
 3. Ingmarie: Ja, Gunde körde på till 1991, men Wassberg körde till 1992 och föddes 6 år tidigare. Men Gunde gjorde ju tv-succe istället. Han är speciell. jag minns när han var magsjuk och gick i mål med en stor brun fläck.

  John: Jag har inga planer på att passera Jönköping i vinter;) Hoppas ni får en snöfattig vinter därnere så du kan springa:)

  SvaraRadera