måndag 19 april 2021

Runners World - Glöm inte varför du springer

Jag får ofta frågor från nya löpare. De undrar hur mycket de ska springa, vilken tid de ska sikta på och vilka intervaller som är bäst. Jag brukar svara med en motfråga: Varför vill du springa?

Foto: John Gibbons / Unsplash 


De flesta svarar att de springer för att nå ett mål, men de som fortsätter i det långa loppet är de som byter perspektiv från målet till vägen. Om du springer för att nå ett mål, som att gå ner fem kilo eller att klara milen på 40 min, är risken stor att du ger upp när målet är uppnått eller när du inser att målet är för svårt eller när andra mål blir viktigare. Om det inte finns ett inre ”varför” som driver dig, är det svårt att fortsätta och bli bättre när saker inte blir som du planerat.

Målet är en plats

För många löpare tar löpningen antingen slut vid målet eller på grund av målet. En skada kanske saboterar träningsplanen och då känns det inte längre

Läs fortsättningen här.


2 kommentarer:

 1. Hej Johan. Jag har funderat på en sak om löpning. När man läser och hör från er experter så hänvisas det nästan alltid till när vi levde på savannen, för där har vi levt den större delen av mänskligheten. Där var vi tvungna att springa för att jaga ifatt villebråd av olika slag.
  Men sprang vi varje dag? Ju bättre och snabbare man var så kanske det var så att man kunde fälla större byten. När man väl fått ner nått stort villebråd så hade man mat i flera dagar och då kanske det räckte att man sprang var 3:e dag eller liknande?
  Men om man däremot ingick i en grupp med lite sämre löpare så fick man nöja sig med mindre djur och då räckte inte maten lika länge. Då blev man tvungen att springa varje dag för att stilla hungern?
  Har du några tankar om det, hur hanterade evolution detta? Bättre att springa lite varje dag eller några dagar i veckan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nisse,
   de människor som fortfarande lever som jägare och samlare springer ibland. Det vanligaste sättet att röra sig är att gå. Däremot är de mycket mer fysiskt aktiva även när de vilar (de har inga stolar utan sitter på huk, knä och sidan). Men ibland är de som lever i naturen tvungna att springa länge för att överleva. Det händer säkert flera gånger under ett liv och de som klarar det skickar sina gener vidare. Så jag tror det bästa är att vara aktiv varje dag i vardagen. Gå mycket. Sen kan man springa 2-3 gånger i veckan också och gärna utmana sig 1 gång i veckan.

   Radera