fredag 23 april 2021

Maratonpodden med maratonpetra

För någon månad sedan blev jag intervjuvad av Petra Månström i den populära maratonpodden. Vi pratade i över en timme men det kändes som några minuter.  Jag tänkte att det kanske vore en bra idé att komplettera det jag försökte förklara med ett par illustrationer och fördjupningar. 

Förstå grunderna och Lindyeffekten

Jag tycker det är viktigt att bygga "bottom up", alltså att förstå vad dagens trender och idéer baseras på. Naturvetenskapen ger den grunden. Naturlagarna har funnits i 13,7 miljarder år. Om du känner till dem förstår du varför du kan inte träna mot naturlagar. Det leder till skador. Omkring 80 procent av alla skador beror på att vi gör för mycket för fort. 

Naturvetenskap är även biologi och evolution. Mitokondrier har funnits i 2,3 miljarder år. Det kommer inte en enda sko i närheten av. Mitokondrier kommer att finnas kvar så länge det finns livsformer med en cellkärna. Det är värdefullt att lära sig hur de fungerar för att förstå vad som fungerar och varför vissa saker aldrig kommer att fungera.

Det är också bra att förstå grunderna i träning. Periodiserad träning har funnits i över 2000 år och kommer sannolikt att finnas kvar om 2000 år. Det är inte lika säkert att den senaste trenden finns om 2000 år. Ju längre något har funnits, desto större är sannolikheten att det finns kvar i framtiden. Det kallas för Lindyeffekten (Lindys law) Ett exempel: en restaurang som funnits i 100 år har större chans att finnas om 100 år än en restaurang som funnits i 3 år.

Polariserad träning

En fördel med polariserad träning är att du aktiverar två biokemiska signalvägar som ökar uthålligheten genom den centrala konditionsgenen PGC-1a.

När du springer länge pumpar musklerna kalcium under lång tid, vilket aktiverar CaMK. Lågt glykogen aktiverar AMPK. Både dessa påverkar PGC-1a. Den ökade stressen aktiverar också P38 som programmerar om DNA och ökar uttrycket av PGC-1a.

Biokemiska signalvägar för uthållighet.

AMPK, CaMK och P38 är tre signaler som kodar anpassningar genom lågintensiv träning, som bör utgöra runt 80 procent av all träning.

Om du kör ett högintensivt pass förbrukar du ATP (T står för tri som i tre fosfatgrupper) som bryts ner till ADP (D står för di som i två fosfatgrupper). För att snabbt skapa nytt ATP slås två ADP ihop till en ny ATP och en AMP (M som i mono, en fosfatgrupp).

Den intensiva träningen minskar en aning på ATP, ökar ADP en aning och AMP rejält. Den ökade mängden AMP aktiverar AMPK (men även ADP verkar spela roll), som ökar uttrycket av PGC-1a.

Hög intensitet ökar även produktionen av laktat. Tack vare laktat kan du fortsätta springa. Den ökade mängden laktat leder också till anpassningar som förbättrar transportvägarna av laktat till andra muskler. Eftersom antalet mitokondrier via PGC-1a ökar kan cellen bränna mer pyruvat så att det inte blir stopp i produktionen.

Laktat skapas genom att en proton (vätejon och proton är samma sak, H+) från NADH sätts på pyruvat. Därmed skapas laktat och NAD+. Det senare är viktigt för energiproduktion, men också för att aktivera sirtuinerna, inte minst SIRT1. Om PGC-1a av någon anledning är "nedtystad" (acetylerad), kan 
SIRT1 väcka PGC-1a till liv. SIRT1 spelar även en viktig roll för att upprätthålla mitokondriernas kvalitet genom mitofagi och för att hålla DNA i ungdomlig form

AMPK, laktat och SIRT1 är tre signaler som kodar anpassningar för den intensiva delen, som bör ligga runt 20 procent av all träning.

Mjölksyra

Muskler blir inte sura pga att det frigörs protoner i glykolys. Det är bara att räkna dem i tabellen längre ner. Det frigörs fyra i de första stegen, men i slutat av kedjan konsumerar två pyruvatkinas varsin proton samtidigt som ATP och pyruvat skapas. I nästa steg binds en proton till varje pyruvat, vilket ger laktat (pyruvat+proton=laktat). Laktat är alltså en buffer. Laktat minskar surheten. Därmed är nettot noll. 

Pyruvatkinas förbrukar proton (H), skapar ATP och pyruvat. Bild: enzymsidan

Glukos som kommer från glykogen (längst till höger i tabellen nedan) passerar inte genom första steget hexokinas (som kostar en ATP) och därmed frigörs bara tre protoner. Nettot är därmed en proton mindre, dvs en basisk reaktion. De som hävdar att glykolys (anaerob) leder till sura muskler bör kolla detta flöde igen.

Nettoproduktion av protoner/vätejoner i glykolys.
Källa: Robert Robergs studie som avslutade debatten om mjölksyra. (Enkel genomgång). 


De sura protonerna skapas troligtvis vid hydrolys av ATP. De kan bidra till en brännande känsla, men frågan är om du upplever en brännande känsla för att det pratas så mycket om hur mjölksyra bränner köttet från benen. Dina upplevelser formas i hjärnan som baserar sina prognoser - som är din upplevelse - på kända kategorier. I en andra kulturer kanske trötthet beskrivs med andra begrepp.

Bästa intervallerna


Tre energisystem. I övergången aktiveras AMPK.
De bästa intervallerna ligger runt 30 sekunder och 2-5 minuter. Det är då den tillfälliga bristen på ATP ökar AMP som aktiverar AMPK. Norska intervaller faller inom detta intervall. Men den stora fördelen med intervaller är variation. Det är också bra att utmana sig själv ibland och intervaller är utmanande. 

Antioxidanter

Antioxidanter försämrar anpassningar mer än placebo.

Jag pratade en del om att antioxidanter saboterar anpassning till träning. Det påståendet var bl a baserad på denna studie. Antioxidanter stör programmeringen av cellens PGC-1a. Den gäller syntetiska antioxidanter. Mat verkar fungera bättre, eftersom det är svårt att överdosera mat och för att människan är anpassad till föda.


Mindre PGC-1a mRNA med antioxidanter.


Träning är stress som leder till anpassning. Fria radikaler (ROS) är en stress-signal som ökar aktiviteten i PGC-1a promotor genom att binda USF-1 till Ebox. Tillskott av antioxidanter stör ut denna signal och hindrar programmering som anpassar cellen.

Diverse

Vi kom även in på om det är hjärnan eller kroppen som avgör. Mitt svar var att det är du som avgör. Det beror på en kombination av motivation och upplevd ansträngning. Det baserar jag på den psykobiologiska modellen som jag skrivit om här.

Om gelatin och bindväv och hopprep.

Jag kom inte på något inlägg jag ångrat (förutom i stort sett alla inlägg de första åren innan jag lärt mig skriva), men synen på viljestyrka har uppdaterats sedan jag skrev om det 2013. Mina nyare inlägg här och här speglar den nya forskningen. 



5 kommentarer:

  1. Kan du ge konkreta exempel på träningspass som stimulerar de fyra olika signalvägarna: Sirt1, Ampk, Camk, P38

    SvaraRadera
    Svar
    1. AMPK stimuleras av 4*4-intervaller(norska intervaller). CAMK av långpass på +60 min. Löpning före frukost aktiverar p38 och AMPK. Sirt1 aktiveras mer när det bildas laktat så återigen intervaller som 4*4 och tempopass

      Radera
    2. Tack för svar. Har försökt hitta information i denna fråga, kan det se ut så här? CAMK aktiveras av LUGNA långpass som nödvändigtvis INTE tömmer musklerna på glykogen. Så kallad "C1max träning" dvs ca 50-60% av maxpuls. AMPK aktiveras av både intervaller på 3-5 minuter och hårda distanspass som leder till att musklerna blir ganska tömda. Hårda distanspass som tömmer är dock slitsamma och kräver lång återhämtning. Sirt1 aktiveras av riktigt hård anaerob träning, typ 30 sekunder all out följt av 4 min vila. P38 känns lite mer oklar, aktiveras av träning som bedrivs när musklerna vid starten av träningen har låga nivåer av glykogen? Så antingen på fastande eller i slutet av ett distanspass eller tröskelpass när muskeln börjar bli tom? Fast musklerna kan ju vara ganska fulla även om man tränar fastande på morgonen beroende på hur man ätit dagen innan. Kan flera signalvägar aktiveras samtidigt, tex p38 och AMPK, både dessa verkar ju vara kopplade till låg glykogennivå? Skall man bedriva styrketräning så verkar träning som aktiverar AMPK dålig då det är en motpol till mTor som behövs för att bygga styrka och muskler, i alla fall för vältränade individer. Tack för en lärorik och intressant blogg. Kunskap är makt. Mvh Joachim

      Radera
    3. Ja det stämmer bra Joachim. Camk aktiveras av lång användning av musklerna (kalcium), typ c1max. AMPK aktiveras av brist på energi. AMP är rest när 2 ADP blir ATP och mycket AMP signalerar därmed energibrist, så hårda intervaller 3-5 men också tuffa distanspass. Sirt1 aktiveras av allt som ökar NAD+ som bildas bl a när det skapas laktat och 30s + 4min vila är en sån. Flera signalvägar kan aktiveras samtidigt och människan har flera vägar till ökad uthållighet eftersom det är viktigt för vår överlevnad. Styrka har dock bara en signalväg mTOR och den tystas av AMPK såklart för man bör inte bygga muskler när man har svårt att hitta mat. Men man kan aktivera båda samma dag, exv löpning på förmiddan och sedan styrka i samband med middag då man brukar äta protein som är den viktigaste signalen, tillsammans med den mekaniska, för att aktivera mTOR.
      Ja det är komplext och intressant. För mTOR rekommenderar jag David Sabatinis forskning. Den får kanske nobelpris snart

      Radera
    4. fast det verkar som Sabatini klantat sig på ett personligt plan.

      Radera