söndag 25 april 2021

Den själviska triaden - självkänsla, självbild och självförtroende

Vad är egentligen skillnaden mellan självkänsla, självbild och självförtroende? Denna själviska triad blandas ofta samman. Många förstår inte varför de har bra självförtroende men dålig självkänsla eller självbild.

Den gemensamma nämnaren i de olika begreppen är du själv. Känsla, bild och förtroende är olika perspektiv på dig själv:

  • Din självbild är sättet du ser dig själv på.
  • Din självkänsla är ditt upplevda värde. Självkänslan hänger inte ihop med det du presterar i sig utan snarare på om du blir sedd.
  • Ditt självförtroende är din tro att du klarar av saker. Det är starkt kopplat till kompetens och prestation.

Tre själviska perspektiv


Av de tre är det förmodligen "enklast" att bygga upp sitt självförtroende. Det gör du genom att klara av saker. När du klarar av något vet du att du har rätt kompetens och det ökar sannolikheten att du klarar fler saker.

Självkänslan är ofta svårare. Många använder sitt starka självförtroende som en sköld framför sin svaga självkänsla. Men du måste släppa skölden och visa vem du är inför dig själv och andra. Ta kontrollen över dig själv. Ta dig tid att reflektera. Det är inte hela världen om något blir fel. Du duger som du är. När du känner dig trygg med dig själv kan du ge andra ditt förtroende och ge dem självförtroende.

Det svåraste av de tre än kanske din självbild, alltså hur du uppfattar dig själv. Det kan liknas vid ditt rykte om dig själv. Så länge det ryktet bekräftas av din omgivning blir den självbild du lever med starkare. Vill du det?

Sociala media


Det kanske är svårare idag med sociala media. För självkänsla är det viktig att bli sedd, men är du sedd för att du visar upp dig på bild och får många likes? Att bli sedd, hörd och uppmärksammad är inte riktigt samma sak. Det finns studier som visar på en koppling mellan tid på sociala media och dålig självkänsla.

Bilder och filmer virvlar runt på sociala media. Dina och andras. Bilderna är speglar som reflekterar din självbild, men det är speglar som inte tar sig tid att reflektera innan de kastar tillbaka bilden av dig.

Jag vet inte om det är svårare idag än tidigare. Den själviska triaden har alltid varit ett problem, men förändring har varit stor jämfört med tidigare och en stor förändring brukar vara svårare än en liten förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar