tisdag 8 februari 2011

Utsikt mot en insikt

När man blir äldre sägs det att man upphör att förvånas och att man inte har några illusioner kvar. Jag tycker det är tvärtom. Jag upphör aldrig att förvånas och idag förvånades jag av tre illusioner som jag tycker var lite roliga och intressanta. Det är egentligen inte så att illusioner lurar våra hjärnor, det är snarare så att de visar att våra hjärnor aktivt tolkar och bearbetar våra intryck av verkligheten. I den här filmsekvensen tycks träkulorna trotsa fysikens lagar genom att rulla uppför - mot tyngdlagen - på ett till synes omöjligt sätt, som om det fanns en magnet gömd någonstans. Det ser ut som fyra nedförsbackar från ett gemensamt centrum. Videon är inte datoranimerad utan det är riktiga träkulor. Sanningen avslöjas när man i slutet av filmen betraktar illusionen ur ett annat perspektiv. Det är i själva verket så att de fyra backarna sluttar nedåt mot en gemensam mittpunkt.


"Impossible Motion" illusion, skapad av Kokichi Sugihara 

Vi blir lurade eftersom vi - d v s våra hjärnor - gör antagandet att varje stödpelare är vertikal, och att den längsta pelaren i mitten är den högsta. Därmed tolkar vi en fallande rörelse som stigande. Men i verkligheten är pelarna och sluttningarna vinklade för att skapa illusionen. Det är ganska vanligt med illusioner av detta slag, men det unika med denna illusion - som the New Scientist utsåg till 2010 års främsta - är att den skapas av konkreta tredimensionella fasta föremål och fysisk rörelse.
 

Krymper inte

Det här är en sällsynt jobbig illusion. De rosa fälten har samma storlek hela tiden, de ser bara ut att krympa. 


Källa:www.moillusions.com
Utsikt?
Den här var också en intressant illusion. Det är nog inte det du först tror att det föreställer. Det sägs att den visade utsikten från ett semesterhus som hyrdes ut till turister och i så fall var det nog rätt många som blev lurade. Kan du se? Det första intrycket är ofta korrekt, men inte alltid. Ibland ser vi bara det vi förväntar oss att se. Man upphör aldrig att förvånas om man tar sig tid att se efter.


Ser du?

9 kommentarer:

 1. Satt och tittade på sista bilden ett bra tag men såg inget speciellt med floden på bilden. Då sa tjejen att det väll inte var något speciellt med muren på bilden :)

  Man ser väldigt olika saker ibland.

  SvaraRadera
 2. Vilken jobbig bild! Nu ser jag! :)
  Tack för den!

  SvaraRadera
 3. Jag hade besök av ett par gamla vänner för ett tag sedan och blev ganska förvånad när den ena av dem undrade vad det var för sjö man så någon kilometer bort (jag visste så klart att man inte kunde se någon sjö från mitt köksfönster) men när jag tittade ut så såg jag också sjön med en pir som löpte en bit ut i vattnet. Det visade sig att det var en industribyggnad ett par kilometer bort som skapade denna illusion. Ljuset var perfekt just denna dag då det var mulet förutom precis över byggnaden. Jag har inte sett sjön sen dess :)

  SvaraRadera
 4. Jätteroliga alla tre! Den här tycker jag är lite kul: http://dygnetrunt.se/dan-wolgers/97188, kanske ännu roligare när man fick den i papperssydsvenska iofs...
  lh

  SvaraRadera
 5. Fredrik: Ni tycks komplettera varandra. En som ser en sjö och en som ser ett hinder;)

  Daniel: Varsågod:)

  John: Där ser man. Vi lever i en värld av illusioner.

  lh: Kul att du gillade dom:) Ja, det är framför allt lättare att vända ett tidningsblad;)

  SvaraRadera
 6. Man vill så gärna att det ska vara en vacker sjö vid berget men det är en mur.

  SvaraRadera
 7. Ja, bra där. :)
  lh

  SvaraRadera
 8. Vilken luring den sista var! Jag såg en sjö. :-)Undra vad en psykolog skulle säga om den tolkningen... :-)

  SvaraRadera
 9. jag är ingen pyskolog men jag tycker du verkar frisk som ser en sjö istället för en mur:)

  SvaraRadera