måndag 15 februari 2021

Gazzine: Phineas Gage hjärnskada fascinerar än idag – 150 år senare

Den vanligaste berättelsen om fallet Phineas Gage är att han på grund av olyckan där han fick ett järnspett genom hjärnan fick en ny sämre personlighet. Efter olyckan beskrevs han som en aggressiv sociopat. Men dessa påståenden om hur hans personlighet ändrades vilar på tunna källor. Malcolm Macmillan lyfter i boken ”An odd kind of Fame” fram nya fakta om fallet som visar på hjärnas kapacitet till återhämtning.


Den 13 september 1848 kliver förman Gage fram för att pressa samman krut, stubin och sand i ett spränghål vid ett järnvägsbygge i staden Cavendish, Vermont. 16:30 exploderar krutet och driver järnstången han arbetar med genom huvudet på honom. Järnet går in på sidan av hans ansikte, passerar bakom vänstra ögat och ut genom toppen på huvudet. Hjärnan pulserar, stången ligger blodig och klädd med hjärnsubstans många meter bort. Han kräks och mer hjärnsubstans pressas ut. Ändå talar han, han går och står och sitter upprätt i vagnen på väg till doktorn. Framme hos läkaren verkar han vara fullt medveten, om än utmattad av blodförlusten. Pulsen ligger på 60. Men hans kropp och sängen han ligger på är en enda blodig röra.

De flesta som läst en bok om hjärnan, känner igen historien om Phineas Gage. Han förlorade en bit av hjärnan, tappade sin mänsklighet och återhämtade sig aldrig. Så brukar hans historia berättas. Med ett antagande ...

Läs fortsättningen här eller här på snyggare beta-sajt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar