söndag 24 maj 2020

Runners World - Så blir du löpare

Hur lång tid tar det att bli löpare? En del håller ju på i flera år och kommer aldrig igång med löpningen, andra springer ut genom dörren och är löpare när de kommer tillbaka. 

För några år sedan ville psykologen Phillippa Lally ta reda på hur lång tid det tar att skapa en ny vana. Hon gjorde det genom att följa 96 personer som försökte skapa en ny vana under en längre period. Det gällde vanor som att äta frukt till lunchen eller träna 15 minuter efter frukost. Personerna fick svara på frågor varje dag om hur vanemässigt beteendet kändes, om det var ”svårt att göra” och om det kunde utföras ”utan att tänka”. Det visade sig att personerna i genomsnitt upplevde att de gjorde beteendet av vana efter 66 dagar.
Det tog det mellan 18 dagar och 254 dagar för att skapa en ny vana, beroende på hur svår vanan var. Bild från studie.

Stor variation

Det fanns en stor varians beroende på beteende, person och omständigheter. Det tog mellan 18 dagar och 254 dagar ...




3 kommentarer:

  1. Jag som är periodare gällande löpning brukar gå från soffpotatis till att känna ett sug att komma ut till löparspåret efter 4 veckor. Fram tills dess är det ren viljestyrka.
    Ofta är det sjukdom eller avklarat lopp som gör att jag blir soffpotatis igen.
    Och så börjar det om igen...
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjukdom är inte så mycket att göra åt men du kanske ska jobba med ditt mindset och att se löpning som en process istället för mål. Kanske sluta med lopp om de leder till att du tappar lusten? Gå eller springa mer lugna pass?

      Radera
    2. Jo det kan vara klokt.
      Med åren har uppehållen blivit kortare, troligtvis för att jag idag ser mig som en löpare. Har dessutom knäckt koden ang vinterlöp som ju är mycket skönare än man kan tro.

      Radera