söndag 5 maj 2019

Löpning ger bättre minne

När du springer förbättrar du minnet på en gång. Bokstavligen. En gång. En löptur och ditt minne stärks. Ett bra minne är bättre i de flesta sammanhang. De flesta vill ha ett bättre minne. Tänk om alla visste vad lite som krävs.

Många klagar på sitt dåliga minne. Man glömmer namn på kollegor, på grannar och på kändisar. Det tycks vara ett gradvis förfall. Först glömmer man att dra upp gylfen, sedan att dra ner den. 


Minnet tycks bli värre med åren, men det kanske beror på att de flesta rör sig mindre med stigande ålder. Minne och rörelse är nämligen intimt sammankopplade. När du rör dig är det avgörande att minnas hur du rört dig så att du hittar tillbaka. Det gäller både möss och människor. 

Foto Michal Jarmoluk från Pixabay

En ny studie visar nu att ett enda måttligt intensivt löppass omedelbart förbättrar ditt minne. Studien ger stöd för att träning ger snabba effekter på hjärnans funktioner och att dessa effekter kan leda till långsiktiga förbättringar av hur hjärnan fungerar.Den plastiska hjärnan

Fram till nyligen trodde forskare att vuxna hjärnor var färdiga. Efter en viss ålder upphörde utvecklingen. På 1960-talet upptäckte enskilda forskare att så inte var fallet, men de blev utskrattade. Det dröjde till slutet av 1990-talet innan det fanns tydliga bevis för att hjärnan kunde förändras i vuxen ålder.

Djurförsök visade att löpning förändrade hjärnans kemi och ökade antalet nyfödda nervceller, vilket förbättrade mössens tankeförmågor. Studier på människor visar att regelbunden övning ökar volymen på hippocampus, en viktig del av hjärnans minnesnätverk.

Det är framför allt det semantiska minnet som blir sämre med stigande ålder. Det är faktabaserade minnen, till exempel namnet på skådespelaren som spelade Sauron och som tidigare spelade Dracula. Två meter med mörk röst. Släppte ett heavy metal album strax innan han dog. Nästan 100 år ... Du vet allt utom just namnet. Du har namnet på tungan. Men numer behöver du inte gubb-googla. Google svarar Christopher Lee. 


Det semantiska minnet är som en blindtarm, en rudimentär rest från en tid då minnet var viktigt för överlevnad. Men du är dina minnen. Google kan inte ersätta dig.

Hjärnan är ingen muskel, men den liknar en muskel. Ju mer du använder hjärnmusklerna, desto starkare blir de.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar