söndag 12 januari 2014

Tolv saker man bör göra varje dag

Finns det saker man bör göra varje dag? Förutom självklara saker som att stiga upp och gå och lägga sig? Vetenskapen vet ganska väl vad som krävs för att leva ett bra liv. Ändå är det så svårt. Det spelar ingen roll att det finns skyltar längs vägen, man kör ändå i diket ibland. Nyligen skrev jag om 14 sätt att bli lyckligare , men man kan också se till att göra tolv saker varje dag för att leva friskt, lyckligt och länge. Enligt vetenskapen bör man i alla fall (bland annat) göra följande.

1. Träna
Träna varje dag. Att röra sig är motsatsen till att sitta. Rörelse och motion är kopplat till hälsa och välbefinnande. Löpning förbättrar minne och inlärning. Det är ganska självklart och en grund till bl a den här bloggen. En promenad på 30 minuter per dag är det minsta man kan göra för att förbättra det mesta.

2. Vistas i naturen
Gå ut i naturen. Vi bor i ett land där naturen alltid finns i närheten. Just nu är det mörkt och kallt och kanske alltför lätt att välja att stanna inne, men en promenad ute i dagsljus minskar stress, och förbättrar kreativitet och minne.

3. Umgås
Umgås med familj och vänner. Människan är en social varelse och vi mår mycket bättre om vi gör saker tillsammans med andra som vi tycker om. Ensamhet ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.

4. Känna och uttrycka tacksamhet
Känn och uttryck tacksamhet inför dig själv och andra. Säg tack och ge återkoppling och tänk på allt som du kan vara tacksam över. Ibland kanske man är tacksam att man överhuvudtaget lever, andra gånger att man vallade rätt eller att Word har ett automatiskt rättstavningsprogram.

5. Äta en varierad kost
Ät varierat och färgrikt. Försök följa regnbågsdieten och ät många färger. Lägg ner tid på matlagning, det lönar sig. Det är inte alltid så lätt, särskilt inte när man har små barn, men gå tillbaka till föregående punkt och var tacksam över de små barnen. Snart är de stora och lagar mat själva. Kanske på andra sidan jordklotet.

6. Meditera
Meditation påverkar hjärtat och hjärnan. De som inte har tid att laga mat har ofta hjärnor som går på högvarv. Det är som att gå omkring med en puls på 120 hela tiden. Ett snabbt sätt för att komma till ro - och något man blir bättre på med övning - är att meditera. Att meditera är att fokusera på andning och lugna ner hjärnans rytmer från betavågor till alfavågor. Det behöver inte ta mer än tio minuter per dag.

7. Utmana sig själv
Utmana dig själv. Försök lära dig något nytt eller göra något som anstränger hjärnan varje dag. Det krävs inte tusentals timmar för att bli lagom bra. För att bli hyfsad på det mesta räcker det med några timmar i veckan i några månader. Om man hela tiden utmanar hjärnan håller den sig friskare längre än om man låter sig nöja med det man redan kan.

8. Sova ordentligt
Sov ordentligt. Sömn påverkar bl a humör, vikt, minne och immunförsvar. Vad som är tillräcklig med sömn varierar mellan olika människor, men mellan 7 - 9 timmar tycks vara optimalt.

9. Skratta
Skratta mycket. Försök umgås med personer som får dig att skratta. Tyvärr skrattar vi mindre för varje år. En ettåring skrattar åt det mesta och gråter åt resten. När jag var tolv skrattade jag säkert dubbelt så mycket som nu. Men jag är ganska bra på att få andra att skratta och det gör mig glad. Att skratta frigör en massa kemikalier och man mår bra efteråt och det kan stanna kvar som en skön känsla en lång stund.


10. Berör någon
Berör någon (människa eller husdjur) fysiskt varje dag. Det finns olika grader av beröring, men varje beröring som man gillar frigör oxytocin - hjärnans må bra-ämne.

11. Var optimistisk
Försök se livet från den ljusa sidan. Optimister mår bättre än pessimister och man kan välja att se glaset som halvfullt hellre än halvtomt.

12. Sköt tandhygienen
Daglig användning av tandtråd är bra för tandhälsan, men självklart även tandborstning och årliga besök hos tandläkare. Tandkött som blöder är förmodligen inflammerat vilket kan leda till tandlossning som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt.


Tänndalen frös bort
Lite fantasilöst kanske med ännu en lista eftersom den påminner om listan om vad som gör människor lyckliga, men den här listan var kortare och innehöll sådant man bör göra varje dag. Dessutom är det viktigt att repetera fakta. Annars fastnar de inte i synapserna och blir inte till varaktiga minnen.

Det är inte alltid möjligt att göra allt detta varje dag, men det är fullt möjligt. Jag tror inte jag har haft tolv rätt särskilt många dagar. Om jag har över nio rätt så känns det ganska bra och några punkter är helgarderade, som t ex punkt 1. Om jag inte är sjuk rör jag mig minst en timme varje dag.

Vi hade planerat en resa till Tänndalen men den blev tyvärr inställd p. g. a. kyla. Tre av fyra tyckte det var för kallt och då var det väl så, erkände jag motvilligt. Som tur var började det snöa och bli kallare under veckan, så igår åkte jag till Nordanå igen. Jag hittade det spåret förra veckan.  Det blåste och snön drev in över spåret, men jag lyckades få ihop 22 km. 

Idag pulsade jag genom skogen och sedan sprang jag norska intervaller. Jag har kört de intervallerna sedan höstvilan. De norska 4 x 4-intervallerna har starkt stöd i vetenskapen och dessutom tror jag på dem, så det ska bli spännande att se om det blir några personbästa i år. 

2 kommentarer:

  1. En bra lista tycker jag :) Kanske att sikta lite högt att göra allt samtidigt om man inte gjort det tidigare. Jag tycker det är svårt att hålla mina meditationsminuter om dagen, kommer alltid saker som är "viktigare". Men vad skulle kunne vara viktigare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. det tog ett tag för mig att komma igång att meditera också. jag insåg att det var viktigt, men hade svårt att prioritera. Men nu har jag det som ett slags "projekt" att verkligen lära mig det:)

      Radera