lördag 14 september 2013

Svampdieten, Katy Perry och punktförbränning

Det tycks som om dieter kommit till jorden för att stanna. De sveper som virus över jordklotet, infekterar hjärnor och påverkar beteenden. Man kan inte bli immun, för nästa år är det dags för en ny - inte sällan en muterad - variant av förra säsongens influenser. De flesta dieter uppstår i västra USA och infekterar först och främst kända personer. Symptomen är snabb viktnedgång och ett starkt behov av att prata om det, vilket sprider dietmemen vidare.

Den senaste modedieten kallas svampdieten (M Plan). Eftersom jag plockade svamp idag tyckte jag att det var en diet värd att kolla upp. Jag upptäckte en fördel: den kan kombineras med 5:2-fasta, eftersom svamp är både kalorisnål och näringsrik; precis vad man behöver om man inte får äta för mycket kalorier. Men när det gäller de andra påståendena om svampdieten - att det räcker med två veckor och att man tappar fett på de rätta platserna - är jag mer osäker. Katy Perry och Kelly Osbourne säger att de fått snyggare former tack vare svampdieten. Jag tycker dock Katy Perry såg ganska bra ut innan också. Själv har jag inte riktigt de där formerna, men jag känner mig i fin form.

Katy Perry före.
Kort sammanfattning av svampdieten
Dieten går ut på att under två veckor byta ut ett mål mat per dag mot ett mål bestående av svamp. Helst så lite tillagad som möjligt. Svampar har ett lågt kaloriinnehåll, innehåller protein, fibrer, B-vitaminer, järn och zink. De innehåller mer kalium än en banan. Svampar är ett av få livsmedel med ett naturligt innehåll av vitamin D, ett vitamin som nästan alla nordeuropéer har brist av under vinterhalvåret. På två veckor ska man alltså tappa vikt med denna diet och kanske ger vitaminerna bättre hår också. Enligt förespråkarna tappar man dessutom vikt på rätt ställen, så att lår och midja blir smalare medan bysten är intakt.

Hur fungerar svampdieten?
Dieten fungerar eftersom det är en kalorifattig diet. Konstigare än så är det inte. 100 gram svamp innehåller bara 25 kalorier. Om man håller sig till dieten går man ner i vikt. Det andra påståendet, att dieten punktförbränner fett, är dock långt ifrån bevisat. Kroppen kan - vad jag vet - inte välja var vi bränner fett baserat på vad vi äter för sorts mat. Det finns inga stora studier (en liten dansk studie hävdar dock att man kan punktförbränna) som visar att punktförbränning fungerar. Med åren lägger många mer fett runt buken, men denna ”punktuppbyggnad” beror mer på stress och hormoner.

Hoppas någon läsare testar och meddelar hur det gick här på bloggen om två veckor. Hela skogen är ju full av svamp just nu :)

Vi finns tack vare svamparna
De flesta tänker nog inte på att svampar är de närmaste släktingarna till vårt eget rike, djurriket. Livets träd har flera andra grenar, varav svamparna ligger närmast djuren, sen kommer bl a växter och alger och ännu längre bort livsformer som cyanobakterier och halofiler. Svamparna andas syre som vi. Under marken utbreder sig svamparnas väldiga lungor som är en cellvägg tjock, men hundratals kvadratmeter stora. De är utsatta för samma patogener som vi, vilket bl a gett upphov till penicillin. Svamparna är bra på att försvara sig mot patogener och vi har tagit hjälp av dem.
Livets träd. Djuren sitter på en liten kvist bredvid svamparna och människan är ett av många löv på den kvisten.
Svamparna består av omfattande nätverk av mycel som är både mage och lunga på samma gång. Det kan finnas 100-tals kilometer mycel bara under min fot. När min fot lämnar marken letar sig små trådar av mycel upp ur marken för att leta efter ätbara rester i mitt fotspår.

Mycel är extremt starkt och håller ihop jorden som vi går på. Mycel bryter ner molekyler och skapar humus. Sett genom ett elektronmikroskop ser mycel ut som nervcellerna i en hjärna, som ett neurologiskt membran. Det är uppbyggt som ett nätverk och transporterar näring till och mellan träd. Liksom internet kan det byta väg om en tråd går sönder.

Ett nätverk av mycel.
Svampar var de första organismerna på land. De tog sig i land för 1.3 miljarder år sedan, växter följde först flera hundra miljoner år senare och ytterligare flera hundra miljoner år senare spolades djuren upp. Utan svampar hade det inte hänt. Svamparna skapade jorden. Mycel producerar syror och enzymer som luckrar upp berg. Söndervittrande sten är det första steget i skapandet av jord och växter måste ha jord och landdjur måste ha växter. Först kom svampen, sen kom jorden, växterna och djuren. Sen kom människan och plockade svamp, skördade jorden, åt växterna och dödade djuren.

Svampen som vi ser, är en fruktkropp bildad av mycel. Fruktkroppen kan vara så stark att den bryter genom asfalt. Svamparna som sticker upp ur marken är som frukterna på ett underjordiskt träd av mycel. Hittar man en svamp, finns det fler i närheten. De växer på samma kropp.

Fantastiska svampar
Svampar kan döda och skada hjärnan, de kan ge upphov till hallucinationer. De kan absorbera oljespill och bryta ner det till svampsocker. Man kan utvinna antimikrobiella läkemedel ur dem. Det finns även zombiesvampar. De tar sig in i myrhjärnor, manipulerar deras beteende så att de lämnar stacken och klättrar högt upp på ett träd. Svampen sveper sedan in myran i myceltrådar, som sakta mumifierar myran och en slags stjälk, svampens fruktkropp, växer sedan ut från den döda myrans nacke varifrån zombiesvampen - högt upp från ett träd - sedan kan sprida sina sporer och fullfölja sin livscykel.

Myra genomborrad av en svamp. Källa: National Geographic.
Laddar med rödbetsjuice och biljakt
Jag hittade inga kantareller idag, däremot massor av lingon. I morgon är det E4-loppet. Jag har laddat med rödbetsjuice (hittade inga magiska svampar att ladda med) och lite extra kolhydrater. Jag hoppas slå nytt PB (1,43,55). Det är över två år gammalt och jag har inte sprungit någon halvmara sedan dess. Det skulle vara kul att komma under 1,40.

På väg hem från bär- och svampplockningen i Gottne gled iPhone & plånbok ut ur bilen vid en rastplats. Upptäckte det och vände om. Jag kunde spåra att mobilen låg längs vägen på sonens mobil. När vi nästan var framme så gav sig mobilen iväg. Någon hade hittat den. Vi kunde se hur den svängde in på en liten väg. Jag tryckte gasen i botten. Vi kom en minut försent. Mobilen signalerade någonstans i mitten av ett stort fält och det fanns ingen där. Tillfället gjorde tjuven och han måste ha tagit pengarna och slängt iväg mobilen. Vi hittade den inte. Jag fjärraderade mobilen och polisanmälde, spärrade visakort och beställde nytt körkort. Trist att det finns usla människor:(4 kommentarer:

 1. jag kommer aldrig att se på en svamp som "bara en svamp" efter detta inlägg! :-)
  Tyvärr verkar jag inte tåla svamp. (Liksom lök)Får alltid ont i magen.
  Konstigt...

  Och trist med din telefon.
  Dålig karma för hen som gjorde det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att skriva om udda saker ibland och ännu roligare att det uppskattas och förändrar synsätt.

   Mm, jag kanske borde skrivit hen men jag är ganska säker på att det var en flintskallig han med mustash som vi såg köra iväg från platsen i en blå bil. Sorglig typ.

   Radera
 2. tack :) Jag kommer att använda mig av denna infon. Enormt intressant!

  SvaraRadera