måndag 12 november 2012

Sponsrat inlägg - One Tonne Life

Får två år sedan skrev jag om ATP och energi. Allt vi gör, drivs av ATP. ATP är kroppens gemensamma energivaluta. ATP eldar våra tankar och våra muskler. Det är vår drivkraft. Det går inte att göra någonting utan energi.
Allting är energi, även materia. Materia är frusen energi. Allt som händer i universum drivs av den energi som skapades för 13,7 miljarder år sedan. Det ATP som rusar runt i våra kroppar, har fått sin laddning från denna smäll. Det talas om en energikris, men egentligen finns det energi i överflöd. Som man kan läsa ut ur Einstens formel e = mc2, finns det tillräckligt med energi i ett gram vatten - ett kryddmått - för att hålla en lampa lysande i 35 000 år. För att hålla en lampa lysande från Big bang till nu skulle det räcka med två fyllda badkar. En sjö skulle räcka i en evighet. Det finns hur mycket energi som helst, men inte hur mycket kunskap som helst.

Egentligen är allt som kallas kris snarare brist på kunskap. Om dagens förbrukning av olja fortsätter kommer det att bli brist på olja, men det är egentligen inte olja som vi efterfrågar, utan resurser för drivmedel och uppvärmning. Olja är bara en form av resurs och i takt med att källorna sinar stiger priset och nya resurser tas i anspråk för drivmedel och uppvärmning. Olja är solenergi som lagrades i växter för miljontals år sedan, men i framtiden kommer energi från flödande källor som alla drivs av solen (och kanske fusion), som vind, biobränsle, vågor, solceller, bakterier och vattenkraft. Om man täckte 0,2 % eller 18 000 km2 av Saharas yta med speglar som värmde vatten till ångturbiner, skulle man kunna försörja hela Europa med el. Som jämförelse upptas 30 000 km2 av Europas yta av vägar.
Det är samma sak med de ökade koldioxidutsläppen. Det handlar om kunskap. Mycket tyder på att användningen av fossila bränslen ökar växthuseffekten och enligt en majoritet av experterna kommer det att leda till problem. Jag tror att utsläppen kommer att plana ut innan dess. Dels blir oljan allt dyrare och utsläppen av koldioxid borde minska, dels och framför allt så är människan otrolig på att hitta nya lösningar på problem. Nu börjar det dessutom bli lönsamt när efterfrågan på klimatsmarta lösningar ökar.

Vattenfall har tillsammans med Volvo och A-hus, skapat ett projekt: One Tonne Life. Syftet är visa vad ett klimatsmart liv innebär i praktiken. Den teknik som används i projektet finns tillgänglig nu eller inom en nära framtid. De olika sponsorerna bidrar med energisnåla trähus, elbilar och avancerade energilösningar. Se mer i videon nedan:

3 kommentarer:

 1. Hej och tack för en väldig intressant blogg som blivit en av mina favoriter ! :-)

  Tyvärr är jag inte riktigt lika optimistisk angående klimatförändringarna. Trots allt så finns det en tröghet i klimatsystem som gör att "Moder natur bara har börjat värma upp" när det gäller att ställa till det för oss. I vilket fall som helst så lär det finnas utmaningar som mer än väl räcker till och blir över för människans uppfinningsrikedom :)

  Passar på och slänger med en länk om ämnet
  http://www.rollingstone.com/politics/news/global-warmings-terrifying-new-math-20120719?page=5

  SvaraRadera
 2. Jovisst är det trögt, men hur det går och vilka effekterna blir vet vi först i efterhand. Vi får stämma av om 80 år ;)

  SvaraRadera
 3. Jupp, instämmer :) men har känslan att i det här fallet så ju längre bort vi behöver vänta för att stämma av desto bättre. 80 år är bättre än 20 år..

  SvaraRadera