onsdag 7 november 2012

Sponsrad video: Hur vi uppfann världen

Minnet är som ett spindelnät. Ju större nät, desto mer fastnar och ju mer som fastnar desto större nät. Hjärnan blir bättre ju mer man använder den. Om nätet är tillräckligt stort kan associationstrådar sträcka sig långt bort och hitta en passade bit, en anekdot eller en kvickhet. Det är källan till humor. Men det är också källan till nya upptäckter och uppfinningar. I grunden handlar det om att se något som något annat; att förskjuta begrepp och tänka i metaforer.

Newton och Einstein
Enligt Isaac Newtons egna uppgifter upptäckte han gravitationen då han hörde ett äpple falla. Dunsen av det fallande äpplet startade en tankeprocess. Varför faller äpplet rakt mot jorden, medan månen "faller" i vad som verkar vara en evig cirkelbana runt jorden? Äpplet och månen lyder väl under samma tyngdlag? Hur ska den tyngdlagen vara beskaffad för att kunna beskriva två så olika rörelser? Därefter gjorde han en syntes av Galileis och Keplers upptäckter och skrev Principia om universums eviga rörelselagar. Newton kunde se ett äpple som om det vore en planet. Han tänkte i metaforer: han såg något som något annat.

Albert Einstein tänkte också i metaforer. Einstein var bekant med den nya teorin om att ljuset var en våg som rörde sig med hastigheten c. Men om man skulle surfa på denna ljusvåg och själv röra sig med hastigheten c, då skulle man uppfatta ljusvågen som stillastående, något som inte var tillåtet enligt Maxwells eleganta ekvationer. Det var en paradox. Einsteins speciella relativitetsteori föddes ur denna enkla tanke. Enligt Einsteins teori kan man inte färdas med hastigheten c och om man gör tankeexperimentet att det ändå vore möjligt att komma mycket nära ljusets hastighet, skulle man bara se en ljusvåg som for förbi med hastigheten c. Ljusets hastighet är alltid densamma.

Fåglar, flygande mattor och flygmaskiner
Det skulle inte finnas några flygplan om det inte fanns insekter och fåglar. Människans dröm att flyga föddes när vi tittade upp mot himlen och såg att det var möjligt att flyga. Leonardo da Vincis flygmaskiner var inspirerade av fåglar. Alla saker vi har var en gång drömmar och idéer och de måste komma någonstans ifrån. Det är svårt att tänka utanför de begrepp som finns. Jag vet inte om det är möjligt? Det kanske någon filosof kan svara på.


Leonardos spegelvända anteckningar visar försök att konstruera en flygande maskin baserad på fåglars flykt.
Det kan tyckas självklart att uppfinna hjulet, men det fanns kulturer som aldrig uppfann något hjul. Vi européer uppfann inte heller något hjul utan tycks ha fått det från sumerer eller egypter. Det var bara några tusen år sedan. Hjulet uppfanns förmodligen inte direkt ur ingenstans, utan gradvis. Någon såg kanske något som rullade, kanske en stock. Sedan tänkte någon kreativ person att man kunde förflytta tunga saker genom att rulla dem på stockar. Kanske någon tappade något som rullade iväg och fick en snilleblixt; det ligger ganska ofta en olycka eller ett misstag i botten på en ny upptäckt. Sedan utvecklade någon hjulet genom att tänka på stockens egenskap att rulla. Det räcker med några cm stock för den uppgiften, o s v.

Ny serie på Discovery
Torsdagen den 8 november kl 21.00 börjar en ny serie på Discovery som heter How we invented the world. Det är ett historiskt drama om hur mobilen, bilen, flygplanet och skyskrapan förändrade världen. Det är en ny sorts TV-dokumentär som kallas Discopedia och det utlovas spännande berättelser med hjälp av den senaste filmtekniken. Kända svenskar som Anja Pärsson, Henning Mankell och Christer Fuglesang vägleder tittarna. Det är en berättelse som mänsklig kreativitet, märkliga kopplingar och sammanträffanden och enastående experiment. Se klippet nedan!
Vår värld bygger på en stor mängd tillfälligheter. Precis som vi själva. Det är en massa tillfälligheter som gör att jag just nu sitter här och skriver ett blogginlägg. 

2 kommentarer:

  1. Slumpen, ödet, tillfälligheter eller ödet? Vi lär (antagligen) aldrig få veta vad det är som gör att det blir som det blir. Och det i sig är väldans spännande! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är spännande och ju mer man tänker på det, desto mindre begriper man :)

      Radera